• 18 Μαΐου 2024,

Ο Roger Waters πρέπει να μπορεί να παίζει. Έκκληση των μουσικών κατά του νεομακαρθισμού

 Ο Roger Waters πρέπει να μπορεί να παίζει. Έκκληση των μουσικών κατά του νεομακαρθισμού

Υπάρχουν τώρα σε διεθνές επίπεδο δεκάδες σπουδαίοι καλλιτέχνες και μουσικοί που έχουν υπογράψει και συνεχίζουν να υπογράφουν την αναφορά για άρση της απαγόρευσης petizione per revocareildivieto να εμφανιστεί στη συναυλία του Roger Waters στη Φρανκφούρτη.

οι Eric Clapton, Peter Gabriel, Brian Eno, Tom Morello των Rage Against The Machine, Nick Mason (ο ντράμερ των Pink Floyd) Robert Wyatt, και πολλοί άλλοι μουσικοί συγκεντρώθηκαν υπέρ του Ρότζερ Γουότερς και υποστήριξαν ένα αίτημα του Change.org με στόχο την ανατροπή της απόφασης.

Υπάρχουν όμως και ηθοποιοί όπως η Susan Sarandon και η Julie Christie και ο σκηνοθέτης Ken Loach. Η αναφορά αυτή τη στιγμή έχει περισσότερες από 16.000 υπογραφές (σχεδόν 17.000), αριθμός που αυξάνεται ραγδαία. Οι υπογραφές πρέπει να φτάσουν τον ελάχιστο αριθμό των 25.000 για να κινήσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Προς το παρόν ξεχωρίζει η απουσία ιταλών καλλιτεχνών ή μουσικών, [και Ελλήνων, πλην Γιάνη Βαρουφάκη].

“Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πίεση εκείνων των ατόμων και των ομάδων που προτιμούν να βλέπουν τη μουσική του Waters να αφαιρείται παρά να ασχολούνται με τα θέματα που αναδεικνύει η μουσική του», γράφεται στην αναφορά που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες.

ο Roger Waters, ιστορικός μουσικός των Pink Floyd επρόκειτο να εμφανιστεί στη γερμανική πόλη της Φρανκφούρτης στις 28 Μαΐου ως στάση στη νέα του περιοδεία «This Is Not A Drill», αλλά η παράσταση ακυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης μετά από πιέσεις από σιωνιστικές και φιλοϊσραηλίτικες ομάδες. λόγω των θέσεων του Ρότζερ Γουότερς κατά του απαρτχάιντ έναντι των παλαιστινίων.

«Οι επικρίσεις του Γουότερς για τη μεταχείριση των παλαιστινίων από το Ισραήλ αποτελούν μέρος της μακροπρόθεσμης υπεράσπισης του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η αναφορά. «Οι αξιωματούχοι που δυσφημούν τον Waters εμπλέκονται σε μια επικίνδυνη εκστρατεία που σκόπιμα συγχέει την κριτική για τις παράνομες και άδικες πολιτικές του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό».

Η αναφορά επισημαίνει περαιτέρω ότι: «Οι αξιωματούχοι στη Γερμανία, οι διοργανωτές συναυλιών και οι μουσικές πλατφόρμες δεν πρέπει να υποκύψουν στην πίεση εκείνων των ατόμων και ομάδων που προτιμούν να βλέπουν τη μουσική του Waters να αφαιρείται παρά να ασχολούνται με τα προβλήματα που αναδεικνύει η μουσική του»..

Αυτή τη στιγμή η απόφαση για ακύρωση της συναυλίας της Φρανκφούρτης παραμένει σε ισχύ. Όλες οι άλλες ημερομηνίες της περιοδείας «This Is Not A Drill» έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Ένα μεγάλο μέρος του μουσικού κόσμου κινητοποιείται για να προσφέρει τη στήριξή του στον συνάδελφο, ο οποίος κινδυνεύει να εκδιωχθεί από τη σκηνή και να αποκλειστεί από τον κόσμο με τις επτά νότες λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Η κριτική του Ισραήλ ή του πολέμου απαιτεί μεγάλο θάρρος και ο Ρότζερ Γουότερς έδειξε ότι έχει πολύ από αυτό.

Μιχάλης ΄Μίκης’ Μαυρόπουλος contropiano.org

Διαβάστε επίσης