• 19 Απριλίου 2024,

Οι «Κολυμβήτριες»

 Οι «Κολυμβήτριες»

Με τις «Κολυμβήτριες» της Σάλι Ελ Χοσαΐνι ανοίγει το 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης…

Μια βαθιά συγκινητική και επίκαιρη ταινία για το θαυμαστό ταξίδι δύο αδερφών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Γράφει ο Στέφανος Λεμονίδης πως η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του δράματος THE SWIMMERS (Οι Κολυμβήτριες) της Sally El Hosaini που βασίζεται στην συγκλονιστική αληθινή ιστορία των αδελφών Mardini ανοίγει το 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης στις 22 Σεπτεμβρίου 2022.

Η ταινία καταγράφει το ταξίδι που κάνουν δύο νεαρές αδερφές προσφυγοπούλες από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, θέτοντας τόσο την καρδιά τους όσο και τις δεξιότητές τους στην κολύμβηση σε ηρωική χρήση.

«Πρόκειται για μια βαθιά συγκινητική και επίκαιρη ταινία για ένα θαυματουργό ταξίδι», λέει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Christian Jungen. «Φωτίζει την προσφυγική κρίση, αλλά προσφέρει επίσης έμπνευση και ελπίδα. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερη ταινία έναρξης.

Η Sally El Hosaini, η οποία ήδη με την πρώτη της ταινία MY BROTHER THE DEVIL κέρδισε βραβείο στο Sundance, είναι από τις πιο ταλαντούχες νέες φωνές στον κινηματογράφο των δημιουργών».

Όπως λέει η ίδια: «Είμαι ενθουσιασμένη που η εκπληκτική αληθινή ιστορία της ζωής των αδελφών Mardini θα ανοίξει το 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης ως ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Ποτέ δεν υπήρξε τόσο σημαντική στιγμή για τους Ευρωπαίους να δουν μια ταινία που ενισχύει την ορατότητα των προσφύγων και τιμά αυτούς που ρισκάρουν τη ζωή τους για να έχουν μια καλύτερη, ασφαλέστερη ζωή».

Το 2015, οι αδελφές Yusra και Sara Mardini, μετά την καταστροφή του σπιτιού τους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, έφυγαν από τη χώρα ως πρόσφυγες. Κατάφεραν να φτάσουν στον Λίβανο και μετά στην Τουρκία, όπου κανόνισαν να μεταφερθούν λαθραία στην Ελλάδα με φουσκωτό σκάφος.

Στη μέση του Αιγαίου, η μηχανή του σκάφους, που ήταν κατάμεστο από πρόσφυγες, σταμάτησε. Οι δύο αδερφέςμαζί με άλλους που μπορούσαν να κολυμπήσουν, φρόντισαν την ασφάλεια των επιβατών.

Κατέληξαν να εγκατασταθούν στη Γερμανία, με την Yusra να ξαναρχίζει τις προπονήσεις με τον προπονητή SvenSpannenkrebs και τελικά να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ως μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας των Προσφύγων.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στο Netflix αργότερα φέτος. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Πεταλούδα» της Yusra Mardini κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος φωςonline

Διαβάστε επίσης