• 20 Απριλίου 2024,

Ομιχλώδες το πολιτικό γίγνεσθαι το 2021

 Ομιχλώδες το πολιτικό γίγνεσθαι το 2021

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Δεν μας αρκούσαν τόσα και τόσα αρθρίδια για το covid 19 και για το εμβόλιο, και να ‘σου τώρα που φίλοι Έλληνες μας μηνύουν ότι προσφάτως οι Ρωμιοί κατέχονται από μια φρενήρη βιασύνη εμβολιασμού προς αποφυγή ενός άλλου ιού (;), του πνευμονιόκοκου.

Ο υπογράφων ως και πολλοί Γάλλοι αγνοούσαμε μέχρι τούδε αυτόν τον υγειονομικό – ιατρικό όρο. Αλλά «γηράσκω αεί διδασκόμενος γηράζω πάντοτε μαθαίνοντας… Παρ’ όλα αυτά, covid 19, πνευμονιόκοκος,  γεγονότα στις ΗΠΑ και μεταλλαγμένος ιός, δεν θα μας εμποδίσουν να επανέλθουμε στα γνωστά μας μονοπάτια, την πολιτική που είναι, δυστυχώς συχνά αλληλένδετη, με τον πολιτικαντισμό, και εδώ και στην Ελλάδα και φαντάζομαι παντού. Έτσι, τις δυο τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου 2020 είδε το φώς της δημοσιότητος μια αναπάντεχη συνάντηση μεταξύ του Bruno Roger – Petit, στενού συνεργάτη του προέδρου Μακρόν και της Marion Maréchal, ανεψιάς της Marine LePen, εγγονής του Ζαν Μαρί Λε Πεν (ιδρυτού του Εθνικού Μετώπου), και πρωτοκλασσάτης φιγούρας της άκρας δεξιάς που απαιτεί την πολιτιστική – εθνική εξακρίβωση της ταυτότητος των κατοικούντων εν Γαλλία πολιτών (identitaire).

Η Marion, ηλικίας τριάκοντα ετών, εγκατέλειψε την τρέχουσα πολιτική για να αφιερωθεί, όπως λέει, στην ίδρυση και την διεύθυνση ενός πολιτικού ιδιωτικού ινστιτούτου. Μερικοί συντηρητικοί πολίτες, παραδοσιακοί καθολικοί Γάλλοι, την βρίσκουν ευειδή, προσηνή, ευπροσήγορη και φαινομενικώς ολιγότερον «λα»ϊκίστικη» και δημαγωγική από την θεία της. Προτερήματα που μπορεί πολύ να βαρύνουν στην απόφαση της συμμετοχής της σε μια απώτατη εκλογική αναμέτρηση. Τόσον περισσότερον μάλιστα που οι σχέσεις στο πολιτικό επίπεδο θείας και ανεψιάς δεν είναι από τις καλλίτερες.

Η συνάντηση Roger Petit – Marion Maréchal, έλαβε χώραν, σύμφωνα με την εφημερίδα Λε Μοντ, υπό την μορφή γεύματος, στις αρχές του παρελθόντος Οκτωβρίου και εκρατήθη μυστική επί δίμηνον, εγνωστικοποιήθη δε, όπως ήδη ανεφέρθη, τις τελευταίες ημέρες του περασμένου μηνός. «Μυστική» είναι τρόπος του λέγειν, δεδομένου ότι επραγματοποιήθη σε κεντρική μπυραρία των Παρισίων όπου οι πελάτες και οι πολυπληθείς διερχόμενοι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους δυο συνομιλητές, τουλάχιστον την  Marion Maréchal η οποία είναι όχι σπανίως καλεσμένη στην τηλεόραση. Κύκλοι του προεδρικού μεγάρου, διευκρίνισαν ότι επρόκειτο για ένα προσωπικό διάβημα του  «συνεργάτη μνήμης», του Μακρόν δυσκόλως όμως πιστευτό χωρίς την έγκριση  του «αφεντικού» του. Ό Roger Petit σχολιάζοντας την συνάντησή του με την Μαριόν, δήλωσε ότι ήθελε να είναι σε γνώση των λεγομένων της και αν οι απόψεις της είχαν απήχηση στην κοινή γνώμη, πράγμα που δεν συμβαίνει, τόνισε.

Και οι δηλώσεις των προεδρικών κύκλων και εκείνες των άμεσα εμπλεκομένων δεν έπεισαν ούτε την αριστερά (σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγους και άλλους ανένταχτους) αλλά ούτε και μερικούς μακρονιστές, οι οποίοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους γι’ αυτήν την συνάντηση.

Ό Hugues Renson, αντιπρόεδρος του μακρονικού κόμματος στην Βουλή, διευκρίνισε δια μέσου ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ότι με την άκρα δεξιά, δεν συνομιλεί κανείς, δεν συμβιβάζεται, την καταπολεμάει». Από την μεριά του, το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» δια μέσου ενός βουλευτού του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του: «Νόμος ασύλου και μεταναστεύσεως, νόμος ολικής ασφαλείας, βομβαρδισμός φράσεων για τον ψευδοδιαχωρισμό (Σ.Σ. των μουσουλμάνων πολιτών), τους ισλαμο – αριστεριστές και τώρα αυτό το γεύμα. Δεν είναι ωραίος ο υδροφράκτης ενάντια στην άκρα δεξιά;» σχολίασε ειρωνικώς ο βουλευτής. Προφανώς εννοούσε, ότι  παρ’ όλες αυτές τις αντιδραστικές προτάσεις, ο Μακρόν προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι είναι ο αποτελεσματικότερος πολέμιος της άκρας δεξιάς. Η  στρατηγική του είναι υπέρ του δέοντος ευδιάκριτη: αυτή η διακριτική μετατόπισή της μακρονικής πλειοψηφίας προς τα προτιμώμενα θέματα της άκρας δεξιάς,  σκοπεύει σε τελική ανάλυση να καταστήσει αναπόφευκτη την μονομαχία Μαρίν Λε Πεν – Μακρόν στον δεύρο γύρο της προεδρικής αναμετρήσεως του 2022.

Φοβούμενος ένα υψηλό ποσοστό ψήφων υπέρ της Λε Πεν, προετοιμάζει από τώρα το έδαφος της εκλογικής μάχης, προσπαθώντας να αφαιρέσει από την ηγέτιδα της ξενοφοβικής δεξιάς την εκλογική υποστήριξη που θα μπορούσε να της προσφέρει η ανεψιά της, παρ’ όλον ότι οι δυο συγγενείς γυναίκες, όπως ήδη ανεφέρθη δεν διατηρούν μεταξύ τους αγαθές σχέσεις. Δεν θα εξέπληττε δε τους Γάλλους μια υποψηφιότητα της Μαριόν την τελευταία στιγμή στις εκλογές, διασπώντας έτσι για τα καλά το ξενοφοβικά μέτωπο που αποτελεί τον κοινό θεμελιώδη λίθο των απόψεων των εξ αίματος δυο συγγενών γυναικών Μαρίν και Μαριόν. Δεν θα είναι το μόνο κέρδος για τον Μακρόν. Μεταξύ αυτού και της Λε Πεν, εάν αυτοί θα είναι παρόντες στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τον σημερινό πρόεδρο ο οποίος θα τους προτείνει, όπως έπραξε και το 2017, την δημιουργία ενός λεγόμενου δημοκρατικού (républicain) μετώπου. Τούτου λεχθέντος, ναι μεν την εκλογή θα την κάνει ο λαός με την ψήφο του, πλην όμως ας μην ξεχνούμε ότι ο ισχυρός εργοδοτικός οργανισμός MEDEF συντελεί τα μέγιστα στην άνοδο της εξουσίας προσώπων, όπως έγινε άλλωστε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές με τον Μακρόν.

Και η αριστερά; Ή έκφραση «βράσε όρυζα» που πολυακούεται εδώ και καιρό, αποδίδει επακριβώς την κατάσταση. Ό Μελανσόν, μέγας ιεράρχης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», δήλωσε ότι είναι υποψήφιος για το 2022, όπως άλλωστε έκανε και το 2017 υποστηριχθείς τότε από τον πρώτο γύρο από το σύνολον των αριστερών κομμάτων.

Η σημερινή κατάσταση είναι όλως διαφορετική. Οι σοσιαλιστές δεν απεφάνθησαν προς το παρόν ποιος θα είναι ο υποψήφιός τους, μολονότι το όνομα της Anne Hidalgo, σοσιαλίζουσας δημαρχίνας των Παρισίων ακούεται πότε – πότε. Στους οικολόγους, o Yannick Jadot φαίνεται ότι παίρνοντας τα ηνία του κόμματος θα είναι ο υποψήφιός τους. Μόλις προ ολίγων ημερών, η κομμουνίζουσα εφημερίς Ουμανιτέ, έγραψε ότι ένας άγνωστος oικολόγος, πανεπιστημιακός στην πόλη Ανζέ (Angers), εν συνεργασία με ένα εκλεγέντα σύμβουλο, αντιπροσωπεύοντα στην δημαρχία των Παρισίων το ΚΚΓ, δημοσίευσαν ενάμισι χρόνο πριν τις προεδρικές ένα βιβλίο αναφερόμενο στις κλιματικές αλλαγές. Τον προσεχή Μάιο, θα ανακοινωθεί επισήμως το όνομα του υποψηφίου του ΚΚΓ, για τον οποίο ο Φαμπιέν Ρουσσέλ (Fabien Roussel) γενικός γραμματεύς, δήλωσε ότι θα εκλεγεί κατόπιν συνελεύσεων των κομματικών μελών που εκπληρώνουν την χρηματική συνδρομή τους. Τέλος, απ’ ό,τι ψιθυρίζεται, ένας νέος στην πολιτική αρένα, όχι απαραιτήτως μέλος του κόμματος, θα μπορούσε να συμμετάσχει και πιθανώς να ηγηθεί του κομμουνιστικού ψηφοδελτίου. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης