Ουκρανία, Κουρδιστάν, Παλαιστίνη, Μεξικό … Σταματήστε τον καθολικό πόλεμο!

 Ουκρανία, Κουρδιστάν, Παλαιστίνη, Μεξικό … Σταματήστε τον καθολικό πόλεμο!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Μοιραζόμαστε μια συνεισφορά από το Collective Nodo Solidale Mexico, την Κολεκτίβα Κόμβος Αλληλεγγύης Μεξικό, σχετικά με τους πολέμους που βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ucraina, Kurdistan, Palestina, Messico… Stop alla guerra globale!

Κάθε πόλεμος μας πονάει και κάθε πόλεμος μας γεμίζει θυμό. Οι ισχυροί μας μιλούν για τον πόλεμο, μέσω των μέσων επικοινωνίας τους, ως ένα εξαιρετικό γεγονός, αλλά είναι ένα ψέμα, γιατί οι βόμβες πέφτουν κάθε μέρα, κάθε μέρα υπάρχουν πυροβολισμοί, κάθε μέρα υπάρχουν νέα ορφανά και μητέρες χωρίς παιδιά και κόρες, κάθε ημέρα σε πολλές γεωγραφίες αυτού του βάναυσου πλανήτη υπάρχουν ηγεμόνες και εγκληματίες που διατάζουν σφαγές για τις οποίες οι λαοί παρέχουν θύματα.

Κάθε καταραμένη μέρα.

Πρέπει να πούμε ένα πράγμα, ίσως τίποτα καινούργιο, αλλά υπάρχουν ατελείωτοι πόλεμοι που επιδεινώνονται δραστικά αυτές τις μέρες, τραγωδίες που δεν έχουν θέση στο τσίρκο των μέσων ενημέρωσης, πολλοί άνθρωποι που πεθαίνουν μακριά από τα φώτα των καμερών και από τη γνώμη δημοσιογράφων και πολιτικών.

Για παράδειγμα, στο Κουρδιστάν. Από τις 17 απριλίου, το τουρκικό κράτος, με επικεφαλής τον φασίστα Ερντογάν, ξεκίνησε μια νέα στρατιωτική εκστρατεία κατά του κουρδικού πληθυσμού: τις πρώτες ημέρες καταγράφηκαν 147 αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Μπασούρ- Bashur, στο βόρειο Ιράκ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού έχουν επίσης εκτοξεύσει πυραύλους σε διάφορες περιοχές της Ροζάβα, στη βόρεια Συρία. Και στις δύο περιπτώσεις, η τουρκική επίθεση επιδιώκει να εκμηδενίσει την κουρδική αντίσταση, και ειδικότερα τα σώματα αυτοάμυνας, όπως τους YPG / YPJ και τις Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (HPG), που έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν το σχέδιο της σοσιαλιστικής αυτονομίας, οικολογικής και φεμινιστικής που ονομάζεται Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός.

Αυτό που καθιστά την πολλοστή στρατιωτική επίθεση του Ερντογάν πιο δραματική είναι ότι αυτός ο τύραννος εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που του επιτρέπει να ενεργεί από προνομιακή θέση για να αναζητήσει συμμαχία κατά των κουρδικών λαών: στην πραγματικότητα ενώ ο στρατός του συνεχίζει να βομβαρδίζει και να εισβάλλει στο βόρειο Ιράκ, το KRG του συμμάχου του Μπαρζανί πολιορκεί τους Γιαζίντι χτίζοντας ένα τείχος μεταξύ αυτών και της αυτόνομης περιοχής της Ροζάβα, η οποία απειλείται από το νότο από την προέλαση του συριακού στρατού του Άσαντ και της Ρωσίας, που στοχεύουν να ανακτήσουν τον στρατιωτικό έλεγχο του Κουαμίσλο- di Quamishlo, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας που συμμετέχει στην εμπειρία του προαναφερθέντος Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού.

Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά η αλήθεια είναι δραματικά απλή: η άμεση δημοκρατία που ασκείται από τους λαούς της περιοχής δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές, τόσο από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από τη Ρωσία και τους συμμάχους της.

Ενώ, όχι πολύ μακριά, στη βασανισμένη γη που ονομάζεται Παλαιστίνη, ο στρατός εισβολής του Κράτους του Ισραήλ έχει αυξήσει τις κατασταλτικές ενέργειες και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος του πληθυσμού στον οποίο εισέβαλε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Euro-Med Human Rights Monitor, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τους πέντε αυτούς μήνες ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ περισσότερους παλαιστίνιους από ό,τι το 2021. Πέρα από τα δεδομένα, τόσο ψυχρά νούμερα, είμαστε αγανακτισμένοι με τη συνεχή πρόκληση των σιωνιστών στρατιωτικών, οι οποίοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν με αέρια και σφαίρες στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στο τζαμί Al-Aqusa (στην Ιερουσαλήμ), με υπόλοιπο 200 τραυματίες και 450 κρατούμενους. και είμαστε εξοργισμένοι με τη σφαγή αμάχων (26 παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν μόνο τον απρίλιο, και ανάμεσά τους 7 ανήλικοι και 3 γυναίκες) και τους συνεχείς βομβαρδισμούς αεροσκαφών του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αυτούς στις 18, 20 και 21 απριλίου. Δεν είναι ένας πόλεμος, αλλά περισσότερο μια εξόντωση, μια εθνοκάθαρση που συνεχίζεται για περισσότερα από 70 χρόνια εναντίον ενός πληθυσμού που γεννήθηκε στον τόπο αυτό, τις παλαιστίνιες και τους παλαιστίνιους.

Για όσους ζουν στο Μεξικό, ο πόλεμος δεν είναι κάτι το μακρινό, με διαφορετικές μορφές και μήτρες, και στη χώρα μας η σφαγή μοιάζει ασταμάτητη, με πάνω από 360.000 δολοφονίες τα τελευταία 16 χρόνια και 99.000 εξαφανισμένους, desaparecid@s. Ο πόλεμος στο Μεξικό έχει μια ξεκάθαρα γυναικοκτονική χροιά, κάθε μέρα 10 γυναίκες δολοφονούνται από άνδρες, η οποία καλύπτεται από μια πατριαρχική συμφωνία μεταξύ εγκλήματος και θεσμών που αφήνει τη συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων κατά των γυναικών σε απόλυτη ατιμωρησίαΕίναι ένας πόλεμος στη σκιά, θεαματοποιημένος σε τηλεοπτικές σειρές αλλά ποτέ αναγνωρισμένος ως τέτοιος, χωρίς κανένα θεσμό να αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι σε μια ολόκληρη χώρα που υφίσταται τις συνέπειες: την έκθεση στην καθημερινή βία, τη στρατιωτικοποίηση, όλες τις συνέπειες ψυχολογικά προβλήματα μιας αρνούμενης και ελαχιστοποιημένης σύγκρουσης, την εσωτερική έξοδο, την απουσία χιλιάδων “fermat*”, τη δολοφονία δίχως τέλος κοινωνικών αγωνιστών και αγωνιστριών, την ατελείωτη καταμέτρηση «παράπλευρων ζημιών», το δράμα των αδέσποτων σφαιρών και τη δολοφονία της παιδικής ηλικίαςΤο μόνο δυνατό φρένο μπροστά σε αυτήν την καταστροφή, στο Μεξικό όπως και στη Μέση Ανατολή, φαίνεται να είναι η αυτοοργάνωση των λαών και των γειτονιών, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας του καθενός ενάντια στους παράγοντες που τους επιτίθενται.

Εμείς, ως διεθνιστική συλλογικότητα Nodo Solidale, γνωρίζουμε ότι η φωνή μας δεν μετράει τίποτα, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να καταγγέλλουμε και να συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε όπως χιλιάδες άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις, επειδή είμαστε μέρος αυτής της τεράστιας πλειοψηφίας που υφίσταται τις αποφάσεις των ισχυρών. που μας σκοτώνουν, η οποία ξαναχτίζεται από τα ερείπια που καπνίζουν και που, με τη μανία της αγάπης για τη ζωή, αγανακτεί για κάθε άνθρωπο που ποδοπατείται στον κόσμο.

Σε μητέρες, πατέρες, παππούδες και γιαγιάδες, αδερφές, αδέρφια, κόρες και κόρες κάθε τόπου σε πόλεμο όπως το Κουρδιστάν, η Παλαιστίνη, το Μεξικό… και η γειτονιά μας: μια αγκαλιά που είναι ασπίδα ενάντια στις βόμβες, τις σφαίρες και την αδικία.

Ώστε ο φόβος να αλλάξει πλευρά.

Collettivo Nodo Solidale Messico

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   infoaut.org

Διαβάστε επίσης