• 16 Μαΐου 2024,

Παγκόσμια ημέρα Ακοής

 Παγκόσμια ημέρα Ακοής

Η 3η Μαρτίου κάθε χρόνου έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής και αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την αποκατάσταση των προβλημάτων ακοής, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση για την προστασία της ακοής.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία το 3,3 επιλέχθηκε γιατί μοιάζει  με τα δύο αυτιά του ανθρώπου. Φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά προσοχή στην έκθεση σε θορύβους γιατί μπορούν να καθορίσουν την ποιότητα της ακοής μας, για όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Το μήνυμα του Π.Ο.Υ για το 2022 είναι:

«ΑΚΟΥΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΜΙΑ ΖΩΗ».

Η Παγκόσμια ημέρα Ακοής 2022 είναι επικεντρωμένη στη σημασία και τα μέσα πρόληψης της απώλειας ακοής μέσω της ασφαλούς ακρόασης, με τα ακόλουθα βασικά μηνύματα:

  • Μπορούμε να έχουμε καλή ακοή σε όλη τη διάρκεια της ζωής μέσω της φροντίδας του αυτιού και της ακοής.
  • Πολλές από τις αιτίες απώλειας ακοής συμπεριλαμβανομένης και αυτής που προκαλείται από την έκθεση σε δυνατούς ήχους, μπορούν να προληφθούν.
  • Η «ασφαλής ακρόαση» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ψυχαγωγική έκθεση στον ήχο.

Στόχος του Π.Ο.Υ είναι η ευαισθητοποίηση όσων  παίρνουν αποφάσεις , όπως οι Διευθυντές και ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης, το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα οι νέοι ενήλικες.Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας , το επιτρεπόμενο όριο της έντασης των καθημερινών ήχων δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 85dB χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την  προστασία της ακοής.

Η μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο μπορεί να επηρεάσει την προσωπική και την κοινωνική  ζωή των ανθρώπων με συνέπεια να  προτιμούν την απομόνωση, λόγω της απώλειας ακοής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ας σηματοδοτήσει την έναρξη ενός Παγκόσμιου προτύπου για χώρους ψυχαγωγίας με ασφαλή ακρόαση. Στα Πιστοποιημένα Κέντρα Ακοής  μπορούμε να σας βοηθήσουμε παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της ακοής σας.

 

Μιχάλης Μερκουρόπουλος

Πιστοποιημένος σύμβουλος Ακοής

Μέλος του Πανελληνίου συλλόγου Ακοοπροθετιστών

Μετεκπαιδευθείς στην Ακοολογία Νευροωτολογία στην Ιατρική σχολή Αθηνών

Διαβάστε επίσης