• 24 Απριλίου 2024,

“Ανταποδοτικά” χαράτσια!

 “Ανταποδοτικά” χαράτσια!

Τα τελευταία “ψιλά” των Καβαλιωτών, που πιθανόν να “παραπέσουν” από την κυβερνητική “μπάζα” που θα κάνει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό της για το 2022 και από το τεράστιο κύμα ακρίβειας, θέλει να μαζέψει ο δήμος, με τα ανταποδοτικά χαράτσια για το ’22!

Με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, την οποία καμία από τις “αντιπολιτευόμενες” παρατάξεις δεν αμφισβητεί για την αντιλαϊκή φιλοσοφία των ανταποδοτικών χαρατσιών, ανεξάρτητα από το πως ψηφίζουν, η διοίκηση αποφασίζει κατά πόσο θα είναι “φουσκωμένοι”  οι λογαριασμοί της ΔΕΗ το 2022. Στην ίδια εισήγηση δε προτείνει και αποφασίζει χωρίς αιδώ την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας, υπηρεσιών ήδη κατώτερων των σημερινών σύγχρονων αναγκών.

Η λογική που προβάλλεται από τους θιασώτες αυτής της πολιτικής, είναι“αν θέλετε υπηρεσίες, πληρώστε”! Σε απλή γλώσσα “συμμετοχή του πολίτη στην ανάπτυξη της πόλης του”, καραμέλα πλειοψηφίας και “μειοψηφίας”…

Τα ανταποδοτικά είναι πρόσθετη φορολόγηση. Πρόσχημα για την επιβολή τους είναι το “έργο” ή η παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Ο όρος “ανταποδοτικά ” προσδιορίζει αυτό ακριβώς. Ότι δηλαδή, τα χρήματα που εισπράττονται από το δήμο, πρέπει να “επιστραφούν” στους δημότες, μέσω της παροχής διαφόρων υπηρεσιών. Βεβαίως, αυτό στέκει, απλά και μόνο ως πρόσχημα, αφού τα λαϊκά στρώματα του δήμου πληρώνουν κάθε χρόνο για όλες τις υπηρεσίες που τους παρέχει – ή πρέπει να τους παρέχει – το κράτος και οι δήμοι, μέσω της άμεσης φορολογίας του εισοδήματός τους.

Με άλλα λόγια το κράτος υποχρεώνει τους εργαζόμενους, πέρα από την επιβάρυνση που συνεπάγονται οι έμμεσοι φόροι, να πληρώσουν δεύτερη και τρίτη φορά για τον ίδιο σκοπό μέσω και της Τοπικής Διοίκησης.

Θεωρούμε ότι στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο λαός της πόλης, μετά από τα βάρη που σήκωσε με τα τρία μνημόνια για να ανακάμψουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, μετά από δύο χρόνια πανδημίας που πλήρωσε για  την υγεία του από τη τσέπη του, αφού η κυβέρνηση την υγεία του λαού την αντιμετωπίζει ως περιττό κόστος, καθώς και με το τελευταίο κύμα ακρίβειας, η ανταποδοτικότητα – χαράτσωμα, που απλώνεται σε κάθε υπηρεσία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τα οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης θα αντιμετωπιστούν και θα ανασάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά σε ένα βαθμό, αν υπάρξει το απαραίτητο ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Η σημερινή διοίκηση του δήμου όπως και οι προηγούμενες, αποδέχεται χωρίς διαμαρτυρία τις συνεχείς μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης και ακολουθεί πιστά τις κυβερνητικές επιταγές για εύρεση εσόδων από τους δημότες και επαγγελματίες.

Προτείνουμε για τα ανταποδοτικά του 2022 , τη δραστική μείωση σε όλες τις κατηγορίες της τάξης του 40%.

Αγωνιζόμαστε για τη συνολική κατάργηση των δημοτικών τελών, την αναγκαία χρηματοδότηση των υπηρεσιών του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς επιβάρυνση των δημοτών και χωρίς ιδιώτες. Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργανωμένη αντίδραση γιατί μόνο η μαζική οργάνωση και πάλη μπορεί να βάλει φρένο, να αποσπάσει έστω ανακούφιση από τα υπέρογκα βάρη που έχουν φορτώσει στις πλάτες του λαού.

Υ.Γ.: Όσο για το “αντάρτικο” της αντιπολίτευσης που δήθεν μειώθηκαν με την πρότασή της τα ανταποδοτικά, εκτός του ότι πίνει νερό στο όνομα της ανταποδοτικότητας, οι  δήθεν ¨μειώσεις¨ με τους συντελεστές που προτείνει για την “ελάφρυνση” των νοικοκυριών, θα καλυφθούν πάλι από τα λαϊκά στρώματα αφού με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τα νοικοκυριά είναι υποχρεωμένα να δηλώσουν για τον προσδιορισμό των ανταποδοτικών και όποιο βοηθητικό χώρο έχουν τα σπίτια τους (υπόγεια, πλυσταριά, αποθήκες κ.α.). Δηλαδή η διοίκηση τα παίρνει από τη μία τσέπη των δημοτών, ενώ η αντιπολίτευση και από τις δύο, αυτή είναι η τεράστια διαφορά τους……

Καβάλα 23-11-2021

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Διαβάστε επίσης