• 19 Μαΐου 2024,

Stella Assange: «Είναι μια δίωξη για πολιτικούς λόγους»

 Stella Assange: «Είναι μια δίωξη για πολιτικούς λόγους»

Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα, διαβεβαίωσε αυτή την Τρίτη στο Λονδίνο, όπου διεξάγεται η ακρόαση για την έκδοση του συζύγου της, ότι η δίκη βασίζεται σε «μια δίωξη με πολιτικά κίνητρα».

Περικυκλωμένη από διαδηλωτές, στην πόρτα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Λονδίνο, η σύντροφος του αυστραλού, ο οποίος δεν είναι παρών στη δίκη λόγω ασθένειας, αναφέρθηκε σχετικά με τα τελευταία νέα της ακρόασης που αφορούν τη νομική έφεση για την αποτροπή της παράδοσης του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Στέλλα Ασάνζ, η οποία έκανε ήδη μια ομιλία πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, τόνισε ότι η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα καθορίσει τι θα συμβαίνει «όταν κάποιος αποκαλύπτει τα εγκλήματα ενός Κράτους».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν κατάχρηση του δικαστικού τους συστήματος για να παρενοχλήσουν, να διώξουν και να μας εκφοβίσουν όλους», είπε. Επιπλέον, η σύζυγος του αυστραλού παραπονέθηκε ότι στην αρχή της συνεδρίας δεν της επετράπη η πρόσβαση στην κύρια αίθουσα, αλλά τοποθετήθηκε σε ένα διπλανό δωμάτιο, από το οποίο οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούσαν να ακούσουν τίποτα επειδή ο ήχος «αποτυγχάνει συνεχώς».

«Αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον ασκούμε την ανοιχτή δικαιοσύνη, δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα εδώ», διαμαρτυρήθηκε. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Kristinn Hrafnsson, σημερινή διευθύντρια του WikiLeaks, ανακοίνωσε ότι αυτή την Τετάρτη, στο τέλος της δεύτερης συνεδρίασης της ακρόασης, θα μεταβούν στην Downing Street, όπου βρίσκεται η κατοικία του βρετανού πρωθυπουργού, ώστε «να κάνουμε τους ανθρώπους να ακούσουν τη φωνή μας και αυτή την φάρσα για την ελευθερία του Τζούλιαν Ασάνζ».

Αυτή την Τρίτη, ο Ασάνζ άρχισε να παρουσιάζει την τελευταία του νομική έφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ διεκδικούν τον αυστραλό για κατασκοπεία λόγω των αποκαλύψεων που δημοσιεύτηκαν το 2010 και το 2011 μέσω της πύλης WikiLeaks, όπου εμφανίστηκαν απόρρητες πληροφορίες που αποκάλυψαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βορειοαμερικανικής χώρας στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Εάν το δικαστήριο δεν τον εξουσιοδοτήσει να ασκήσει έφεση κατά της εντολής έκδοσης που έλαβε στις 6 ιουνίου 2023 ο δικαστής Τζόναθαν Σουίφτ, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός παράδοσης του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε οι δικηγόροι του έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ζητήσουν επείγοντα ασφαλιστικά μέτρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Πόρων (TEDH) για να το αποφύγει.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος The Free

Διαβάστε επίσης