• 18 Απριλίου 2024,

Στη Βενετία για να ανασυνθέσουμε τους αγώνες και Ζαπατίστας στη Μαδρίτη-Βαρκελώνη (φωτογραφίες)

 Στη Βενετία για να ανασυνθέσουμε τους αγώνες και Ζαπατίστας στη Μαδρίτη-Βαρκελώνη (φωτογραφίες)

di redazione της συντακτικής ομάδας


9 Ioυλίου 2021

Αύριο μεγάλη εθνική κινητοποίηση στην ενετική πρωτεύουσα για να αντιταχθεί στη διαχείριση των πόρων για την επανεκκίνηση μετά την πανδημία που αποφασίστηκε από τους ισχυρούς της γης. Οικολογία, τρανσφεμινισμός και ευημερία-welfare θα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών, δράσεων και δημόσιων συζητήσεων για ένα διήμερο διαμαρτυρίας

Στη Βενετία υπάρχει ο πόλεμος των κόσμων. Από τη μία πλευρά, η G20, η οποία ως συνήθως συγκεντρώνει τους υπουργούς οικονομίας και οικονομικών των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, από την άλλη νέους που έρχονται στη λιμνοθάλασσα από όλη τη χερσόνησο για να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των ισχυρών και να δείξουν άλλες δυνατότητες ανάπτυξης, όχι μόνο οικονομικής.

Σήμερα στις 6.30 μ.μ., στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους SaleDocks, η συζήτηση La vita a valore-Ή ζωή με αξία έχει προγραμματιστεί με ακτιβιστές και ακτιβίστριες οικολόγους και τρανσφεμινίστριες, ερευνητές και ερευνήτριες, συνδικαλιστές βάσης, ενώ αύριο στις 2.30 μ.μ. θα ξεκινήσει μια δημόσια διαδήλωση, με συγκέντρωση στην όχθη του Zattere.

«Βάλαμε ένα στοίχημα », λέει ο Ruggero του AdlCobasTreviso, που είναι από τους διοργανωτές της κινητοποίησης. «Αν και έχει τελειώσει η σεζόν των διαδηλώσεων ενάντια στις συνόδους κορυφής, θέλουμε να μιλήσουν οι αγώνες: μάχες για την κλιματική δικαιοσύνη, για την ισότητα των φύλων, για το δικαίωμα σε ένα βασικό εισόδημα και μια πιο ισότιμη ευημερία ήταν σε θέση να αναπτυχθούν ακόμη και σε αυτές τις πανδημιακές εποχές κερδίζοντας την προσοχή του κοινού». Είναι κατά μήκος αυτών των πολιτικών κατευθύνσεων που, όντως, γεννήθηκε τον περασμένο μάιο η πλατφόρμα συζήτησης που πλησιάζει το βενετσιάνικο ραντεβού «Weare the tide, youareonly G20» («Είμαστε η παλίρροια, η λαοθάλασσα, είστε μόνο η G20») για να φέρει μαζί πολλά κινήματα και πολιτικές πραγματικότητες, από το Care Society έως το Non UnadiMeno, από τις Παρασκευές για το Μέλλον έως την Έκτακτη ανάγκη- daiFridays For Future a Emergency.

Venezia, 9 luglio. Foto di Extintion Rebellion

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρίσκεται σαφώς το ζήτημα της διαχείρισης πόρων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει για τη λεγόμενη «επανεκκίνηση», χάρη στο σχέδιο «NextGenerationEu». Πρόκειται για περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν από τώρα έως το 2026, τα περισσότερα από τα οποία μέσω του «Ταμείου ανάκαμψης», il “Recovery Fund” (672,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 360 σε δάνεια και 312,5 σε επιδοτήσεις) που στην Ιταλία κατευθύνθηκαν προς το PianodiRipresa e ResilienzaNazionale, Σχέδιο Ανάκαμψης και Εθνικής Ευρωστίας (Prrn).

«Στην Ιταλία, η κυβέρνηση της εθνικής ενότητας έχει σιωπήσει οποιαδήποτε πιθανή φωνή ασυμφωνίας σχετικά με τον προορισμό των ποσών που διατίθενται με το σχέδιο ανάκαμψης», διαβάζουμε από την παρουσίαση presentazione της πλατφόρμας που θα είναι παρούσα στην πλατεία στη Βενετία.

Οι ακτιβιστές και οι ακτιβίστριες συνεχίζουν, πάντα στο κείμενο παρουσίασης: «Ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που βασίζεται στις διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, στην εξόρυξη των φυσικών πόρων, στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών, στο δημόσιο χρέος εις βάρος των πληθυσμών και ποτέ των σημαντικότερων μεγάλων παικτών των διεθνών αγορών. Η διαχείριση της πανδημίας και της εκστρατείας εμβολιασμού, ιδίως με την απόφαση διατήρησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, είναι μια ακόμη δραματική απόδειξη αυτού».

Εν ολίγοις, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 έχει οξυνθεί και κατέστησε ακόμη πιο εμφανείς τις ανισότητες και τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν ήδη στην κοινωνία μας. Προκάλεσε αίσθηση, πριν από μερικούς μήνες, η είδηση, lanotizia που δόθηκε από την Istat για την οποία 99.000 από τις 101.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν μεταξύ περασμένου ιουλίου και νοεμβρίου καταλαμβάνονταν από γυναίκες. Ή, ακόμη πιο πίσω, το γεγονός ότι για τις κοινότητες χρώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιός αποδείχθηκε risultasse πολύ πιο θανατηφόρος απ’ ότι για τη λευκή και προνομιακή τάξη (τον απρίλιο περίπου οι μισοί από τους θανάτους αφορούσαν ανθρώπους του χρώματος, οι οποίοι όλοι μαζί αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 13% του πληθυσμού).

Και:

(FotodiOlegYasinsky)

Μέσα σε ενθουσιασμό και χειροκροτήματα, η 421η Μοίρα του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) του Μεξικού έγινε δεκτή το σάββατο στη Μαδρίτη, όπου τα μέλη της παρέδωσαν τον «σπόρο που τους εμπιστεύτηκε» ο λαός τους στον αγώνα κατά της ανισότητας.

Στην τελετή καλωσορίσματος στο Θέατρο delBarrio της ισπανικής πρωτεύουσας, περίπου 100 άτομα υποδέχτηκαν τους ζαπατίσταςMarijose, Yuli, Ximena, Carolina, Lupita, Bernal και Felipe, που έφτασαν στην Ισπανία μετά τη διέλευση του Ατλαντικού Ωκεανού με πλοίο.

Το EZLN, τώρα ένα πολιτικό κίνημα, πήρε τα όπλα την 1η ιανουαρίου 1994 για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην έναρξη ισχύος της NAFTA (συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, North American Free Trade Agreement) και αντιμετώπισε την κυβέρνηση του Μεξικού για 12 ημέρες στην πολιτεία Chiapas, Τσιάπας.

Στην 500° επέτειο της ισπανικής κατάκτησης του Μεξικού, οι ζαπατίστας ξεκίνησαν για την Ευρώπη στις 3 μαΐου ώστε να στείλουν ένα μήνυμα «ενάντια στην ανισότητα που προέρχεται από το καπιταλιστικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα”.

“«Σήμερα παραδίδουμε το σπόρο που μας εμπιστεύτηκαν οι λαοί μας. Είμαστε η πρώτη αντιπροσωπεία που έφτασε, αλλά θα φτάσουν και πολλές άλλες», δήλωσε ο αυτόχθων TojolabalYuli στην παρουσίαση των εκπροσώπων του EZLN, οι οποίοι μίλησαν σύντομα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, σας ευχαριστούμε που μας ανοίξατε τις πόρτες της καρδιάς σας», πρόσθεσε η Marijose.

Μεταξύ προκηρύξεων και συνθημάτων ζαπατίστα, όπως «Ο αγώνας συνεχίζεται, ο Ζαπάτα ζει», παρεμβολές με τη μορφή μουσικής από τις μπάντες PuertoVaivén και Calle 7, ποιήματα, αστεία και λόγια αγάπης από εκπροσώπους ισπανικών πολιτικών οργανώσεων γέμισαν τη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

Σε αυτό το σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, που θα τους οδηγήσει στο Παρίσι μετά από επίσκεψη σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, μια ομάδα παιδιών παρέδωσε επίσης πολλά δώρα καλωσορίσματος, όπως ένα πλοίο από χαρτόνι που προσομοιώνει αυτό που τους έφερε στην Ευρώπη.

Ευρώπη, «ανταρτών γης»

Μέρες πριν φτάσουν, το κίνημα των ζαπατίστας είχε δηλώσει: «Αυτή η γη, πόσο επαναστατική.» «Αυτός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα είναι γνωστό από τους ντόπιους και τους ξένους, εφόσον υπάρχει κάποιος εδώ που δεν θα τα παρατήσει, που δεν θα ξεπουληθεί και που δεν θα υποχωρήσει», ανέφεραν οι αυτόχθονες.

“Σας καλωσορίζουμε από την επαναστατημένη Γη». Μας δώσατε ένα δώρο μόλις φτάσατε διότι η μετονομασία των πραγμάτων μας δίνει νέα φαντασιακά και νέα πλαίσια να σκεπτόμαστε», δήλωσε η MonicaGortayre της Επιτροπής Μετανάστευσης και Αντιρατσισμού του φεμινιστικού κινήματος 8Μ, υπεύθυνη για την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Gortayre θέλησε να εξηγήσει την τρέχουσα κατάσταση στην ισπανική πρωτεύουσα μετά τους πιο δύσκολους μήνες της πανδημίας. «Η Μαδρίτη σας καλωσορίζει στον αγώνα», τόνισε, «υπερασπιζόμενοι τα κέντρα υγείας μας, αγωνιζόμενοι για δωρεάν και ποιοτική δημόσια υγεία και εκπαίδευση, ενάντια στις εξώσεις και τις εκκενώσεις, ενάντια στην καταστροφή των γειτονιών και του συνεταιριστικού ιστού»”.

Κάτω από μια σκηνή με τη φράση «Καλώς ήλθατε ζαπατίστας, η Μαδρίτη σας αγκαλιάζει», ο PabloMayoral, ο οποίος είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια της ισπανικής δικτατορίας του Φράνκο, ευχαρίστησε το EZLN για την επίσκεψη και είπε ότι η άφιξή τους σημαίνει ότι τα κινήματα ιστορικής μνήμης, ισπανικά και μεξικάνικα γνωρίζονται ξανά μεταξύ τους”.

“Η επίσκεψή σας μας έφερε πάλι κοντά, συναντηθήκαμε ξανά για να προχωρήσουμε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο διότι δυστυχώς εξακολουθεί να είναι παρούσα στα θεσμικά όργανα», δήλωσε ο Mayoral, ο οποίος υπενθύμισε επίσης πώς τα θύματα της δικτατορίας έπρεπε να αποδράσουν σε άλλες χώρες» αναζητώντας δικαιοσύνη. Η επίσκεψή σας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, εδώ κανείς δεν παραδίδεται», επανέλαβε.

Υπήρχαν επίσης εκπρόσωποι των κινήσεων LGTBI, οι οποίοι έδωσαν μια σημαία ουράνιου τόξου σε έναν από τους ζαπατίστας.

Η TatianaRomero, εκπρόσωπος της PiattaformadiIncontri, Πλατφόρμας Συναντήσεων του Bolleros γιόρτασε την εξέγερση των ζαπατίστας την 1η Ιανουαρίου 1994 και τόνισε τη συμβολή τους στην ισότητα των φύλων: «Έχει αλλάξει τη ζωή μας. Είμαστε ευγνώμονες που έχετε διασχίσει τις θάλασσες και μας φέρατε το σπόρο της ελπίδας. Θέλουμε να ακούσουμε, να ανταλλάξουμε και να μάθουμε, γιατί ο αγώνας μας είναι και για τη ζωή, ενάντια στην καπιταλιστική Ύδρα. Γνωρίζουμε ότι όσοι πηγαίνουν αργά πηγαίνουν πολύ μακριά», είπε.

Μετά την εκδήλωση, η οποία έληξε στον ρυθμό της λατινικής μουσικής, η μοίρα έγινε δεκτή από άτομα που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας θέσεων και είχαν συγκεντρωθεί σε μια κοντινή πλατεία για να την παρακολουθήσουν εικονικά.

Μετάφραση από τα ισπανικά του ThomasSchmid

Επανεξέταση της AnnaPolo

https://twitter.com/i/status/1412718687707189248

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» επινόησε τον όρο συνδημία, για να δείξει ακριβώς πόσο οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι καθοριστικοί στην εξέλιξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Η διαμαρτυρία θέλει να είναι μια προσπάθεια να ενώσει τις κατευθυντήριες του αγώνα που έχουν αναπτυχθεί ενάντια στις διάφορες ανισότητες», συνεχίζει ο Ruggero. «Ξεκίνησε ως ένα ταξίδι στην πόλη που αποτελείται από κινήματα και πραγματικότητες της κοινωνίας των πολιτών της περιοχής και στη συνέχεια πήρε γρήγορα έναν εθνικό χαρακτήρα. Υπάρχουν διεκδικήσεις που αφορούν συγκεκριμένα το βενετσιάνικο πλαίσιο, όπως το ζήτημα των μεγάλων πλοίων ή του «μεγάλου νερού», dell’“acquagranda”, της πλημμύρας δηλαδή, αλλά τα διακυβεύματα είναι ευρωπαϊκού και παγκόσμιου χαρακτήρα».».

Όπως πριν από είκοσι χρόνια στη Γένοβα, μια ερυθρή ζώνη έχει δημιουργηθεί και στη Βενετία αυτές τις μέρες. Όπως πριν από είκοσι χρόνια, η πρόθεση των διαδηλωτών είναι να την παραβιάσουν.

«Είναι σχεδόν αλλόκοτο που αποφάσισαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε μια πόλη που συνήθως «ζει» από τη διέλευση των ανθρώπων », σημειώνει ξανά ο Ruggero. «Θέλουμε να αποφύγουμε οποιονδήποτε «παραλληλισμό» με την εμπειρία του 2001, επειδή ήταν μια διαφορετική φάση, στην οποία τέθηκε εξάλλου σε εφαρμογή ένα έργο καταστολής του κινήματος που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε από ψηλά. Αλλά και σήμερα δεν δεχόμαστε κόκκινες ζώνες. Θέλουμε να δώσουμε προβολή σε μια εναλλακτική επιλογή, σε άλλες ιδέες του κόσμου και της κοινωνίας».

1500 μονάδες της αστυνομίας έχουν φτάσει αυτές τις μέρες για να υποστηρίξουν τους 500 αστυνομικούς που είναι ήδη παρόντες στη λιμνοθάλασσα, ενώ περίπου 300 άτομα – μεταξύ υπουργών, θεσμικών εκπροσώπων και αντιπροσωπειών διαφόρων τύπων – έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν τους χώρους του Arsenale-Nαυπηγείων, της Ναυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης και του Δήμου όπου θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις. Εν τω μεταξύ, ακτιβίστριες και ακτιβιστές φθάνουν επίσης από όλες τις ιταλικές πόλεις, έτοιμοι και έτοιμες – όπως ανακοινώθηκε από το οικολογικό κίνημα ExtinctionRebellion, το οποίο έχει ήδη επισημανθεί με κάποιες ενέργειες alcuneazioni – σε μια «ειρηνική, αλλά μεγάλoυ αντίκτυπου ανυπακοή»

Η παλίρροια, εν ολίγοις, ετοιμάζεται. Και μοιάζει να μεγαλώνει.

Qui εδώ το link του γεγονότος

Foto στο κάλυμμα του AndrejaRetsek

Διαβάστε επίσης