• 20 Απριλίου 2024,

Στην υπόθεση Cospito παρεμβαίνει ο ΟΗΕ. Η Ιταλία να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων

 Στην υπόθεση Cospito παρεμβαίνει ο ΟΗΕ. Η Ιταλία να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά της μεταχείρισης κατά της κράτησης θα είχαν παραβιαστεί και θα είχε σταλεί στο ιταλικό κράτος το αίτημα για την εφαρμογή προσωρινών προληπτικών μέτρων σχετικά με την κράτηση βάσει του άρθρου 41bis του Alfredo Cospito.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στην εκπροσώπηση της ιταλικής κυβέρνησης στη Γενεύη και στον δικηγόρο Flavio Rossi Albertini, ο οποίος αμέσως μετά την απόρριψη της προσφυγής για τον Cospito στο Ακυρωτικό είχε διαβιβάσει μια ανακοίνωση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης του πελάτη του.

Η είδηση, μάλλον συγκλονιστική αλλά σίγουρα όχι απρόβλεπτη, έγινε γνωστή με δελτίο τύπου του δικηγόρου του Alfredo Cospito, avv. Flavio Rossi Albertini και του Luigi Manconi, προέδρου του «A good right onlus».

“Εν αναμονή της απόφασης επί της ουσίας της ατομικής αναφοράς που υποβλήθηκε για τον Alfredo Cospito – γράφεται στο δελτίο τύπου – η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να εφαρμόσει ένα προσωρινό μέτρο που συνίσταται στο να ζητήσει από την Ιταλία να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και τα άρθρα 7 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και απαγόρευση υποβολής, χωρίς ελεύθερη συναίνεση, σε ιατρικά ή επιστημονικά πειράματα) και 10 (ανθρωπιά στη μεταχείριση και σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας οποιουδήποτε ατόμου που στερείται της προσωπικής ελευθερίας) του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα σε σχέση με τις συνθήκες φυλάκισης του Alfredo Cospito”.

Παρά το αίτημα του ΟΗΕ για λήψη επειγόντων μέτρων για την προστασία του κρατούμενου, σχεδόν δύο ημέρες μετά την κοινοποίηση του μέτρου, δεν έχει αναληφθεί ακόμη πρωτοβουλία από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για ανάκληση ή τουλάχιστον βελτίωση των συνθηκών φυλακής του Alfredo Cospito.

Το ιταλικό Κράτος, σε συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις (που αναλαμβάνονται με την επικύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών), πρέπει να εφαρμόσει αυτό το προσωρινό μέτρο. «Θα αποτελούσε σοβαρό προηγούμενο εάν η απόφαση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρέμενε νεκρό γράμμα, εάν η Ιταλία μιμούνταν την αδιαφορία που δείχνουν τα αυταρχικά καθεστώτα προς τον ΟΗΕ».

“Τα επείγοντα μέτρα – διαβάζουμε στο σημείωμα  – λαμβάνονται από την Επιτροπή όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την προστασία των ουσιωδών δικαιωμάτων του ατόμου και για την αποφυγή ανεπανόρθωτης ζημίας στον προσφεύγοντα εν αναμονή της τελικής απόφασης της Επιτροπής. Η ανεπανόρθωτη ζημιά θα ήταν, για παράδειγμα, ο θάνατος του Alfredo Cospito κατά τη διάρκεια της κράτησης. Είναι σαφές ότι με αυτή την ενέργεια η Επιτροπή αμφισβητεί για πρώτη φορά τη νομιμότητα του καθεστώτος 41 bis σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις”.

“Είναι πολύ δύσκολο για την Ιταλία να αποδείξει ότι μια ισόβια κράτηση και σε ένα καθεστώς ακραίας απομόνωσης εγγυάται τον ουσιαστικό σκοπό της επανένταξης και της κοινωνικής αποκατάστασης. Η Επιτροπή ενημερώνει επίσης το ιταλικό κράτος – καταλήγουν οι Rossi Albertini και Manconi – ότι έχει καταχωρίσει την υπόθεση του Alfredo Cospito με τον αριθμό μητρώου και ότι περιμένει να λάβει περισσότερες πληροφορίες για να καταλήξει σε τελική απόφαση για την υπόθεση. Τα έκτακτα μέτρα έχουν άμεση ισχύ”.

Σε μια επιστολή από τη φυλακή, ο Alfredo Cospito γράφει ότι «Σήμερα είμαι έτοιμος να πεθάνω ώστε να ενημερώσω τον κόσμο για το τι είναι πραγματικά το 41 bis«. Ο Cospito, βρίσκεται σε απεργία πείνας για περισσότερους από τέσσερις μήνες τώρα ώστε να διαμαρτυρηθεί για τα βασανιστήρια του 41bis. Σύμφωνα με την Agi, η επιστολή χρονολογείται από τον Ιανουάριο.

»Τώρα είναι η σειρά μου. Πρώτα με παρουσιάσατε ως τον αιμοδιψή τρομοκράτη, μετά με αγιάσατε ως τον αναρχικό μάρτυρα που θυσιάζει τον εαυτό του για τους άλλους, τώρα με παρουσιάζεται ξανά ως τέρας. Όταν τελειώσουν όλα, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα με μεταφέρεται στον βωμό του μαρτυρίου. Ευχαριστώ, δεν θα παίξω στα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια σας, δεν πρόκειται να σας κάνω το χατίρι».

Ο πολιτικός κρατούμενος λέει ότι είναι «πεπεισμένος ότι ο θάνατός μου θα βάλει εμπόδιο σε αυτό το καθεστώς και ότι οι 750 που έχουν υποβληθεί σε αυτό για δεκαετίες θα μπορούν να ζήσουν μια ζωή που να αξίζει να βιωθεί, ό,τι κι αν έχουν κάνει».

Στην επιστολή από τη φυλακή, ο Alfredo Cospito γράφει ότι «πάντα υπερήφανα ανέλαβα την ευθύνη για τις πράξεις μου (ακόμη και στα Δικαστήρια, γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ) και ποτέ δεν επέκρινα αυτές των άλλων συντρόφων, πολύ λιγότερο σε μια κατάσταση όπως αυτή που βρίσκομαι»«Δεν έχω συνδέσει ποτέ τον εαυτό μου με κανέναν – συνεχίζει – και επομένως δεν μπορώ να διαχωρίσω τη θέση μου από κανέναν, η συγγένεια σκοπών είναι κάτι άλλο”.

“Θα συνεχίσω τη γραμμή μου μέχρι τις ακραίες συνέπειες – γράφει ακόμη ο Cospito – όχι για έναν εκβιασμό αλλά γιατί αυτό δεν είναι ζωή. Εάν ο στόχος του ιταλικού Κράτους είναι να με κάνει να διαχωρίσω τη θέση μου από τις ενέργειες των αναρχικών έξω, να ξέρετε ότι δεν υποβάλλομαι σε εκβιασμό ως καλός αναρχικός”.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης