• 24 Απριλίου 2024,

Τα Εύσημα από τη Σαπφώ Αγγελούδη (φωτογραφίες+video)

 Τα Εύσημα από τη Σαπφώ Αγγελούδη (φωτογραφίες+video)

Η Μαρία-Αμαλία, η γνωστή μας Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε πριν 100 χρόνια στην Αθήνα από μεγάλη οικογένεια πολιτικών και αναδείχτηκε σε παγκόσμιου κύρους ηθοποιό, αλλά και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα, βραβευμένη με πλήθος διεθνών βραβείων.

Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε η μακροβιότερη Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού, συνδέοντας το όνομά της με την απαίτηση της επιστροφής των αρχαιοτήτων της Ακρόπολης από το Βρετανικό Μουσείο, το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης αλλά και με την ίδρυση των ΔΗΠΕΘΕ.

Εικόνα 1. 1963.  Η Μελίνα με τον Μαξιμίλλιαν Σέλλ στην Καβάλα


Η Καβάλα συνδέθηκε  άρηκτα μαζί της, καθώς πριν  από 57 χρόνια, τον Οκτώβριο του  1963, μία ταινία σταθμός του κινηματογράφου, «το Φως της ημέρας» (Τοπ Καπί), η πρώτη έγχρωμη ταινία του σκηνοθέτη συζύγου της Ζύλ Ντασέν, με την ίδια και άλλους  διάσημους ηθοποιούς: τους Πήτερ Ουστίνωφ, Μαξιμίλλιαν Σελλ και Δέσπω Διαμαντίδου γυρίστηκε  στην παραλία της Καβάλας, στο Ν.Ο.Κ. και στο πλοίο Αλέξης και διαφήμισε την πόλη μας σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ορθά λοιπόν φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού ονόμασε το 2020, έτος Μελίνας Μερκούρη και προγραμμάτισε πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Και ο πιο ιστορικός  πολιτιστικός Σύλλογος  της πόλης μας που ιδρύθηκε στις 04/12/1951, με 34 ιδρυτικά μέλη μεταξύ των οποίων ο Χαράλαμπος Λαλένης και ο αρχαιολόγος Δημήτριος Λαζαρίδης, η Σ.Φ.Γ.Τ., που πρωτοστάτησε το 1957 στην επισκευή του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων  και στην ίδρυση του Φεστιβάλ Φιλίππων μας εξέπληξε πάλι ευχάριστα.


Χθες το βράδυ, 27/06/2020,  το καλοκαίρι ήλθε επιτέλους στην Καβάλα και στο Ζέφυρο σε πείσμα των περιορισμών του κορωνοϊού, ζήσαμε υπέροχες στιγμές.

αφιέρωμα στη Μελίνα -Για ποιο ταξίδι κίνησες να πας να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς σου – Ηταν μια υπεροχη θεατρική…

Gepostet von Ζέφυρος Θερινός Κινηματογράφος Καβάλας am Samstag, 27. Juni 2020

Μια πολυτάλαντη Ελληνοουκρανέζα μουσικός, χορωδός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και χορεύτρια ξεδίπλωσε το ταλέντο της και μας παρουσίασε με λόγο, τραγούδι, εικόνα, μουσική και χορό τη ζωή της.

Δεν ήταν εύκολος ο ρόλος της, καθώς ο Anthony Perkins είχε δηλώσει για τη Μελίνα: «Έχει την πιο ασυνήθιστη ζωτική ενέργεια που έχω δει ποτέ σε ηθοποιό. Μεταμορφώνει μια ομάδα ανθρώπων, της δίνει ηλεκτρισμό».

Δεν ήταν η Μελίνα, γιατί η Μελίνα ήταν μία, μοναδική και ανεπανάληπτη. Κι ήταν σοφό που δεν την υποδύθηκε. Επέλεξε να μας την παρουσιάσει χρησιμοποιώντας όλα τα ταλέντα της,  με τρόπο συγκινητικό, παθιασμένο, άμεσο και έντιμο.

Τραγουδήσαμε μαζί της το χάρτινο το φεγγαράκι, τα παιδιά του Πειραιά, την είδαμε μωρό, τη θαυμάσαμε ηθοποιό στο Broadway, πολιτική προσωπικότητα παθιασμένη, αντιστασιακή φοβερή και πάνω από όλα γαληνέψαμε όταν την είδαμε μπροστά στην Ακρόπολη με το γνωστό μπουκέτο λουλουδιών.

Γιατί η Μελίνα επάξια συνδέθηκε με το μέγιστο αυτό μνημείο. Και ξαναθυμηθήκαμε τα λόγια της: «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ».

Ας ζήσουμε λοιπόν όλοι μας για να τη δούμε να ξεναγεννιέται, γιατί μια μέρα είναι βέβαιο, τα μάρμαρα θα ξαναγυρίσουν. Και θερμή παράκληση, να επαναληφθεί η παράσταση για να τη βιώσουν όλοι οι Καβαλιώτες!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗ ΣΤ.Φ.Γ.Τ., ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ ΗΘΟΠΟΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΡΟΣΝΙΤΣΕΝΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΙΤΡΟΥΟΖΟ ΤΟΥ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ  ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΖΗΛΑΙΟ.

Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης