• 20 Απριλίου 2024,

Θέλουμε την ελευθερία. Mumia Abu Jamal και οι Μαύροι Πάνθηρες στα βιβλιοπωλεία

 Θέλουμε την ελευθερία. Mumia Abu Jamal και οι Μαύροι Πάνθηρες στα βιβλιοπωλεία

26/02/2018 του G.M.

Στις 8 μαρτίου βγήκε στα βιβλιοπωλεία το «Vogliamo La Libertà, Θέλουμε την λευτεριά», η αυτοβιογραφία του Mumia Abu Jamal στο Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων από τον Giacomo Marchetti για τις εκδόσεις Mimesis.

Στην πραγματικότητα, το κείμενο ανασυνθέτει την αιώνια ιστορία αντίστασης των αφρο-αμερικανών τοποθετώντας την παραβολή των «Μαύρων Πανθήρων» μέσα στην ανάπτυξή της. Μια ιστορία των Πανθήρων περισσότερο από την ιστορία του Mumia στο BPP, όπου εξετάζονται τόσο η θεωρητική εξέλιξη όσο και η πρακτική των Panthers, υπογραμμίζοντας τον εξέχοντα ρόλο των πολλών αδελφών που επέτρεψαν την ανάπτυξη, την ενοποίηση και την ένοπλη υπεράσπιση της οργάνωσης ενάντια στις αστυνομικές επιθέσεις και τον βρώμικο πόλεμο που έγινε σε αυτούς τους νεαρούς αφροαμερικανούς από την κρατική μηχανή.

Για μένα ήταν μια τιμή να συν-μεταφράσω και να επεξεργαστώ το βιβλίο, το οποίο εκτός από μια πλήρη μετάφραση του κειμένου περιλαμβάνει την εισαγωγή μου στη ζωή και τα έργα του Mumia (συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής του υπόθεσης) στο πλαίσιο του αγώνα των αφροαμερικανών φτάνει μέχρι σήμερα και μια πλήρη μη δημοσιευμένη βιβλιογραφία των έργων του Mumia και αυτών που αναφέρονται σε αυτόν.

Σε αυτά τα χρόνια σκεφτόμουν συχνά τον Μumia, ενώ έγραφα μια ανταπόκριση στο κρύο μιας πρώην σοβιετικής φυλακής που αναπροσαρμόστηκε σε μια προωθημένη βάση της αντίστασης στη Donbass, ή στη ζοφερή ζέστη ενός παλαιστινιακού στρατοπέδου προσφύγων, και πιο συχνά ενώ με τα μάτια να κλείνουν ξαναδιαβάζω ένα άρθρο γραμμένο τη νύχτα για αποστολή ή μια συνέντευξη, προσπαθώντας να εξαλείψω τα λάθη, παρά τη νύστα …

Ο Μumia, το θάρρος του και η επίμονη θέλησή του να πει την αλήθεια, να είναι η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή , μέσα σε ένα κελί φυλακής, μέσα σε χιλιάδες κακουχίες και απαγορεύσεις και σε επισφαλή κατάσταση υγείας, με ενέπνευσαν και μου έδωσαν δύναμη και με ώθησαν να συνεχίσω τη δουλειά μου για ανεξάρτητη δημοσιογραφία και μαχητική έρευνα, στρατευμένη.

Το βιβλίο μεταφέρει μια μεγάλη δύναμη ψυχής που ελπίζω ότι ήμουν σε θέση να επικοινωνήσω, να μεταφέρω. Θέλησα να το αφιερώσω στον Abdel Salam, επειδή αυτός όπως πολλοί άλλοι αδελφοί και αδελφές μας δίδαξαν ξανά να αγωνιζόμαστε και μας κάνουν να φωνάζουμε μαζί τους: ποτέ σκλάβοι …

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   contropiano.org

Διαβάστε επίσης