Το κατώφλι

 Το κατώφλι

Ο Renato Curcio, το 1993, στο κατώφλι της εξόδου του από τη φυλακή μετά από δεκαοκτώ χρόνια, σημειώνει και διηγείται μύθους, τελετουργίες, όνειρα, προσδοκίες, δυσαρέσκειες, αγωνίες, επιθυμίες και απογοητεύσεις κοντά στο κατώφλι της φυλακής.

Τα μονοπάτια του φαντασιακού και οι τόποι της αγωνίας και του τοκετού σε ένα σώμα που μετά από δεκαοκτώ χρόνια εγκλεισμού βρίσκεται προβεβλημένο στο ταραχώδες χείλος δύο κόσμων: της εσωτερικής ζωής και εκείνης της σχέσης, της φυλακής και της κοινωνίας. Μια ανθρώπινη ιστορία αφηγημένη με την σκληρότητα μιας μαρτυρίας χωρίς επιφυλακτικότητες, που αναγκάζει τον αναγνώστη να αμφισβητήσει, να αναρωτηθεί και να διαλογιστεί σχετικά με τις εμπειρίες του θανάτου και της αναγέννησης όπου μας εκσφενδονίζουν διαρκώς τα κατώφλια της ύπαρξης.

Ο Ρενάτο Κούρτσιο γεννήθηκε το 1941 στο Μοντεροτόντο της Ιταλίας. Ανήκει στους λεγόμενους ιστορικούς ηγέτες των Ερυθρών Ταξιαρχιών και γι’ αυτό το λόγο καταδικάστηκε σε πολλά χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του στις ένοπλες δραστηριότητες της γνωστής αντάρτικης οργάνωσης.

Σήμερα, ζει σε καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας στη Ρώμη, αναπτύσσοντας εδώ και χρόνια μια έντονη δραστηριότητα στον τομέα των κοινωνικών ερευνών ενώ παράλληλα διευθύνει τον συνεταιριστικό εκδοτικό οίκο Sensibili alla Foglie. Από το 1985 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία («Wkhy», «Το αλφάβητο του Este», «Shish Mahal», «Το κατώφλι», κ.ά.) που κινούνται ανάμεσα στη λογοτεχνική πρόζα και το κοινωνικό δοκίμιο

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης