• 4 Μαΐου 2024,

Το μυστικό της Shejaiya. Η «θαρραλέα» γειτονιά της Γάζας

 Το μυστικό της Shejaiya. Η «θαρραλέα» γειτονιά της Γάζας

17 Δεκεμβρίου 2023

Λίγο πριν οι παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώσουν και τραυματίσουν αρκετούς ισραηλινούς στρατιώτες την περασμένη Τρίτη στη συνοικία Shejaiya, ανατολικά της πόλης της Γάζας, η ίδια ομάδα στρατιωτών πραγματοποίησε μια συνάντηση στα περίχωρα της πόλης, γράφει ο Ramzy Baroud*.

Ένα βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε è circolato ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε έναν από τους αξιωματικούς -που αργότερα σκοτώθηκε- να ορκίζεται να εκδικηθεί άλλους iσραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε αυτήν ακριβώς τη γειτονιά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα το 2014.

ήταν η πιο αποφασιστική μάχη μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων εισβολής και της παλαιστινιακής Αντίστασης στη λεγόμενη Επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» του Ισραήλ. Τότε, το Ισραήλ παραδέχτηκε το θάνατο 16 στρατιωτών.

Λίγο μετά από εκείνη την ομιλία, οι αξιωματικοί που ορκίστηκαν να εκδικηθούν τους στρατιώτες που είχαν πεθάνει πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, έγιναν και οι ίδιοι θύματα στις ενέδρες της παλαιστινιακής Αντίστασης.

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα του Κινήματος Αντίστασης της Χαμάς, δήλωσαν ότι ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε τρεις διαδοχικές ενέδρες υπό την ηγεσία της Αντίστασης υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των απωλειών που ανέλαβε το Ισραήλ.

«Δύσκολο συμβάν»

Το πρωί της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οκτώ στρατιώτες, κυρίως αξιωματικοί, σκοτώθηκαν σε ενέδρα στη Shejaiya. Ανάμεσά τους ο συνταγματάρχης Itzhak Ben Basat, διοικητής της ταξιαρχίας Golani, και ο αντισυνταγματάρχης Tomer Greenberg, ο αξιωματικός που φαίνεται να μιλά στο βίντεο.

Αργότερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι άλλοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες είχαν εκκενωθεί από τη Shejaiya. Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Herzl Halevi περιέγραψε ha descritto όσα συνέβησαν στη Shejaiya ως «ένα δύσκολο συμβάν».

Αργότερα, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι ερευνούν indagando su σχετικά με αυτό το “δύσκολο γεγονός”. Ωστόσο, οι έρευνες μπορεί να υποδηλώνουν ότι αυτοί οι στρατιώτες σκοτώθηκαν τυχαία, ή λόγω κάποιου είδους λανθασμένου υπολογισμού εκ μέρους του ισραηλινού στρατού.

Αυτό είναι απίθανο να έχει συμβεί. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τον οποίο επικαλείται το Al-Jazeera, ο ισραηλινός στρατός μάχεται τη «θανατηφόρα Ταξιαρχία Shejaiya» εδώ και μιάμιση εβδομάδα, μια μάχη που φαίνεται σχεδόν αδύνατο να κερδίσει.

Είναι αδύνατο να κερδίσουν γιατί οι μάχες διεξάγονται σε περιοχές που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, και επανειλημμένα, από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται οι μαχητές και πού εξαφανίζονται.

Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μάχη της Shejaiya δεν μπορεί να κερδηθεί από αέρος, δηλαδή μέσω αεροπορικών επιδρομών. Αλλά δεν φαίνεται να είναι δυνατό να την κερδίσουν ακόμη και από το έδαφος, καθώς συνεχίζει να αναδύεται μια συνεχής ροή ειδήσεων και βίντεο από την περιοχή Shejaiya, με ισραηλινούς στρατιώτες που χτυπήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, τινάχθηκαν τανκ στον αέρα και άγριες μάχες, τα αποτελέσματα των οποίων καθορίζονται σχεδόν πάντα από τους παλαιστίνιους μαχόμενους.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η μάχη της Shejaiya θα είναι πιθανότατα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην ήττα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Ο θρύλος της Shejaiya, ωστόσο, δεν είναι σίγουρα μια νέα ιστορία, που διαρκεί από τον ιούλιο του 2014 έως τον δεκέμβριο του 2023. Λοιπόν, ποια είναι η ιστορία της Shejaiya;

«Τι υπάρχει σ’ ένα όνομα;»

Η Shejaiya είναι μια από τις μεγαλύτερες γειτονιές στην πόλη της Γάζας. Βρίσκεται αμέσως ανατολικά της πόλης και χωρίζεται σε δύο περιοχές, τη νότια περιοχή, γνωστή ως τουρκμένα, και τη βόρεια περιοχή, γνωστή ως Jdeidah – η τελευταία χτίστηκε την εποχή των αγιουβίδων – που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα.

Η ετυμολογία της λέξης Shejaiya συχνά παρεξηγείται. Η λέξη δείχνει μια άμεση σχέση με το ουσιαστικό Shajaa’, που σημαίνει θάρρος. Αυτή η εξήγηση είναι λογική για πολλούς λόγω του προφανούς θάρρους των πολεμιστών που προέρχονται από αυτή τη γειτονιά στη διάρκεια των χρόνων.

Ωστόσο, οι ιστορικές πηγές προτείνουν ότι το όνομα αποδίδεται στον Shuja al-Din Othman al-Kurdi, έναν διάσημο πολεμιστή που πέθανε σε μια μάχη μεταξύ των Αγιουβίδων και των σταυροφόρων εισβολέων το 1239 μ.Χ.

Πύλη της Γάζας

Η στρατιωτική σημασία της Shejaiya είναι εμφανής εδώ και εκατοντάδες χρόνια, εν μέρει λόγω του Tell Al-Muntar, ενός στρατηγικού λόφου που βρίσκεται στη Shejaiya και θεωρείται η πύλη προς τη Γάζα. Όσοι ελέγχουν τον λόφο Al-Muntar έχουν οπτική και στρατηγική πρόσβαση σε ολόκληρη την πόλη της Γάζας.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίον ο Ναπολέων Βοναπάρτης πολέμησε για τον έλεγχο του Al-Muntar και τελικά στρατοπέδευσε με τον στρατό εισβολής του στην περιοχή του λόφου.

Εκεί, επίσης, χιλιάδες συμμαχικοί στρατιώτες, πολλά χρόνια αργότερα, πέθαναν ακριβώς κοντά σε αυτόν τον λόφο, που εξηγεί το νεκροταφείο του α’ παγκοσμίου πολέμου στη Γάζα, μια από τις πολλές ιστορικές τοποθεσίες που διηγούνται μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία από τον πόλεμο του Ισραήλ και τον δηλωμένο στόχο του Τελ Αβίβ να θέλει να «εξολοθρεύσει τη Χαμάς».

Και η ίδια η δημογραφία της Shejaiya έχει επίσης τις ρίζες της σε μια μακρά ιστορία εισβολών, θάρρους και τελικών ηττών των κατακτητών. Η Shejaiya πήρε το όνομά της από έναν κούρδο πολεμιστή, και μια από τις γειτονιές της, το Τουρκμάν, παίρνει το όνομά της από τις τουρκμενικές φυλές, που ενώθηκαν με τον Salah ad-Din al-Ayyubi – Saladinο, στην προσπάθειά του να απελευθερώσει την Παλαιστίνη από τους Σταυροφόρους.

Σε αυτήν ακριβώς τη Shejaiya, οι θριαμβεύοντες στρατοί χειροκρότησαν τις νίκες τους, με τους περήφανους ηγέτες τους να καβαλούν τα αραβικά άλογά τους στο Tell Al-Muntar, κοιτάζοντας την πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της.

Επιπλέον, στη Shejaiya, κάποτε ζούσαν δίπλα-δίπλα μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί. Οι εισβολείς έρχονταν και έφυγαν και ως αποτέλεσμα άλλαξαν τα δημογραφικά στοιχεία. Τώρα φιλοξενεί σχεδόν 100.000 παλαιστίνιους, που ζουν κάτω από μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική πολιορκία και, ξεκινώντας από τις 7 οκτωβρίου, βιώνουν την πιο σκληρή απόπειρα εξόντωσης που έχει αποπειραθεί ποτέ ένας στρατός εισβολής.

Το μυστικό της Shejaiya

Γίνεται πολύς λόγος για τις Ταξιαρχίες Shejaiya της Al-Qassam, μιας από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και προετοιμασμένες ομάδες της παλαιστινιακής αντίστασης.

Όπως οι Ταξιαρχίες Αλ-Σάτι-Al-Shati και οι Ταξιαρχίες Τζαμπαλίγια-Jabaliya, οι Ταξιαρχίες Shejaiya αποτελούνται κυρίως από δυνάμεις Nukhba, τις επίλεκτες μονάδες της Αλ-Κασάμ. Αυτό εξηγεί πολλές από τις σκληρές μάχες που γίνονται στη γειτονιά.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η Shejaiya υπέφερε περισσότερο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αναταραχών και εξεγέρσεων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα του 1987, η οποία εδραίωσε την κουλτούρα της αντίστασης μεταξύ των κατοίκων της.

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ιστορία της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στη Γάζα και της θηριωδίας του ισραηλινού στρατού.

Η ιστορία της Shejaiya έχει τις ρίζες της στην ιστορία, η οποία συνδέει τους λαούς ολόκληρης της περιοχής –άραβες, κούρδους, τουρκμένιους, μουσουλμάνους, χριστιανούς και εβραίους– τονίζοντας έτσι τη σημασία της ιστορίας στον τρόπο με τον οποίο οι παλαιστίνιοι, συλλογικά, αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τη γενναία Αντίστασή τους.

Όταν οι iσραηλινοί λένε ότι η μόνη «λύση» για τη Γάζα είναι να εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους, δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη γνώση αυτής της ιστορίας. Αν ήξεραν ότι αυτοί οι νεαροί μαχητές της Shejaiya είναι απόγονοι των μεγάλων στρατών που νίκησαν τους σταυροφόρους, πολέμησαν τους γάλλους και τους άγγλους, θα είχαν σταματήσει επί μακρόν πριν σκεφτούν ότι η Shejaiya θα πέσει σε μια μέρα, σε μια εβδομάδα ή σε χίλιες χρόνια.

*συντάκτης του Palestine Chronicle

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος      contropiano.org

Διαβάστε επίσης