27 Αυγούστου 1979: Ο ΙΡΑ χτυπά δυο φορές

 27 Αυγούστου 1979: Ο ΙΡΑ χτυπά δυο φορές

30 Ιανουαρίου 1972: Domhnach na Fola (Bloody Sunday)

“…we got 18 and Mountbatten.”

Στις 27 Αυγούστου 1979 ο Ira σκοτώνει τον Λόρδο Louis Mountbatten, ξάδελφο της βασίλισσας της Αγγλίας  και τελευταίο Vicerè- Αντιβασιλέα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Ινδία.

ο Mountbatten, παρά τους συναγερμούς και τις ειδοποιήσεις της ιρλανδικής αστυνομίας, είχε αποφασίσει να περάσει όπως κάθε χρόνο τις διακοπές του στην καλοκαιρινή του κατοικία στο Mullaghmore, στην κομητεία του Sligo, στην βόρειο-δυτική ακτή της Ιρλανδίας, τόπο όπου σύχναζαν μαχητές του Ira.

Γνωρίζοντας τις συνήθειες του Mountbatten, οι αγωνιστές του Ira έβαλαν μια βόμβα-radio στο yacht του Εγγλέζου κόμη. Το yacht τινάχτηκε στον αέρα το πρωινό της  27ης Αυγούστου 1979. Στην έκρηξη έχασαν την ζωή τους, εκτός από τον Mountbatten, άλλα 2 άτομα μαζί με την Βαρώνη Brabourne που πέθανε την επόμενη ημέρα εξ αιτίας των τραυμάτων της.

Ο Gerry Adams, αντιπρόεδρος του Sinn Fein, δήλωσε σχετικά με τον θάνατο του Mountbatten: “Εκείνο που έκανε ο IRA σε αυτόν, είναι εκείνο που ο Mountbatten συνέχισε να κάνει όλη του την ζωή σε άλλους ανθρώπους, και, βλέποντας τις στρατιωτικές του διαδρομές, δεν νομίζω πως αυτός είχε κάποια αντίρρηση ενάντια στο να πεθάνει μέσα σε εκείνη που ξεκάθαρα είναι μια κατάσταση πολέμου. Αυτός γνώριζε τους κινδύνους που περιλάμβανε η κίνηση να έρθει σε αυτή την κομητεία.”

Την ίδια ημέρα, δυο κοντινές εκρήξεις, σε απόσταση λιγότερο της μισής ώρας η μια από την άλλη προκαλούν τον θάνατο 18 Άγγλων στρατιωτών στο Warrenpoint, στην κομητεία του Down. Οι στρατιώτες ήταν ενταγμένοι στο Σύνταγμα αλεξιπτωτιστών, το ίδιο που στις 30 Ιανουαρίου 1972 είχε ανοίξει πυρ ενάντια στην διαδήλωση της NICRA (Northern Ireland Civil Rights Association), σκοτώνοντας 13 πολίτες (ένα άλλο αγόρι θα πεθάνει την επόμενη ημέρα λόγω των τραυμάτων που υπέστη), σε εκείνη που ονομάστηκε και θυμόμαστε σαν Ματωμένη Κυριακή,  il Bloody Sunday.

Στις 27 το βράδυ, στο Belfast, κατά μήκος της Falls Road, στον δρόμο κατά μήκος του οποίου βλέπουμε τις καθολικές συνοικίες του Welf Belfast, εμφανίστηκε γραμμένο το «13 gone and not forgotten, we got 18 and Mountbatten, 13 φύγαν και δεν ξεχάστηκαν, εμείς πήραμε 18 και τον Mountbatten”.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος infoaut.org

Διαβάστε επίσης