7 τρόποι για να μη βάλουμε βάρος στη περίοδο των γιορτών

 7 τρόποι για να μη βάλουμε βάρος στη περίοδο των γιορτών

Ήρθε πλέον και επίσημα ο Δεκέμβρης και οι γιορτές πλησιάζουν.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα καλούδια, είναι έτοιμα να «τρυπώσουν» στη καθημερινότητα μας και ο κίνδυνος να βάλουμε βάρος αυτή τη περίοδο είναι αυξημένος. Σήμερα θα δούμε μερικούς τρόπους, που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό, χωρίς να στερηθούμε το φαγητό των γιορτών.

  1. Διατηρούμε τη συχνότητα των γευμάτων μας με … μικρές ενδιαφέρουσες αλλαγές!

Τα ενδιάμεσα γεύματα (snacks) είναι πολύ σημαντικά. Αφενός, βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας και αφετέρου έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα κάτσουμε πεινασμένοι στο γιορτινό τραπέζι και άρα, δεν θα φάμε μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Και αφού τα μελομακάρονα ετοιμάζονται να μπουν στον φούρνο, μπορούμε να εντάξουμε ένα σαν ενδιάμεσο γεύμα μαζί με ένα φρούτο!

  1. Διατηρούμε τις σωστές διατροφικές μας συνήθειες

Σε ένα γιορτινό τραπέζι, φροντίζουμε να τρώμε πάντα σαλάτα μαζί με το γεύμα μας. Οι σαλάτες, εκτός του ότι είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Το γεγονός αυτό μας προσφέρει κορεσμό και κατ’ επέκταση χορταίνουμε γρηγορότερα!

Επιπλέον, δε ξεχνάμε τα φρούτα μας, τα όσπρια, το γιαούρτι και το ψάρι.

  1. Τρώμε αργά

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 20 λεπτά μέχρι να λάβει το σήμα ότι έχουμε χορτάσει. Επομένως, φροντίζουμε να τρώμε αργά για να μην καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού.

  1. Τρώμε απ’ όλα κι από λίγο

Σε μια τυχόν έξοδό μας για φαγητό ή σε ένα τραπέζι στο σπίτι, μπορούμε να φάμε όσα μας αρέσουν, με τη διαφορά ότι θα γεμίσουμε το πιάτο μας μόνο μια φορά. Επιλέγουμε αυτά που θέλουμε να φάμε, τα βάζουμε στο πιάτο μας και δεν κάνουμε «γέμισμα» δεύτερη φορά. Συνδυάζοντάς το με το Νο3, να τρώμε δηλαδή αργά, δεν στερούμαστε τίποτα, αλλά διατηρούμε το μέτρο στη κατανάλωση του φαγητού.

  1. Είμαστε επιλεκτικοί με το αλκοόλ

Επιλέγουμε κρασί αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, περιέχει μικρότερη ποσότητα αλκοόλ σε σχέση με άλλα ποτά και επομένως έχει λιγότερες θερμίδες. Εξίσου καλή επιλογή είναι η μπύρα, η οποία αποτελεί προϊόν ζύμωσης και περιέχει επίσης χρήσιμες ουσίες για τον οργανισμό.

  1. Δεν ξεχνάμε ποτέ το νερό!

Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μας.Έτσι η πρόσληψη νερού είναι πολύ σημαντική. Άλλες φορές μπορεί να νιώθουμε ότι πεινάμε, όμως στην πραγματικότητα αυτό που μας λείπει είναι το νερό. Πριν καθίσουμε λοιπόν στο τραπέζι, πίνουμε ένα ποτήρι νερό, κάτι που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε και τη ποσότητα φαγητού που θα τρώγαμε. Πίνουμε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερό τουλάχιστον.

  1. Δεν ξεχνάμε τη γυμναστική

Σίγουρα η περίοδος των γιορτών είναι περίοδος χαλάρωσης. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε αφήνοντας πίσω την άσκηση. Ειδικά αυτή τη περίοδο, η γυμναστική θα μας βοηθήσει να μη χάσουμε τη φόρμα μας, αλλά και να «κάψουμε» περιττές θερμίδες που καταναλώσαμε. Με 150 λεπτά έντονο περπάτημα την εβδομάδα, δίνουμε μια καλή διέξοδο στο σώμα μας!

Ανεξάρτητα από το εορταστικό κλίμα και όλα τα παρελκόμενα, ας μην ξεχνάμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα σύμμαχος στο να έχουμε μια καλή υγεία. Επομένως, φροντίζουμε να διατηρούμε σωστές συνήθειες και να κάνουμε πράξη την πιο κοινή αλλά ουσιαστική ευχή …. «Με υγεία!»

Αναστασία Β. Πατέλη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.avpateli.gr

Διαβάστε επίσης