• 20 Απριλίου 2024,

7 βήματα για να αναγνωρίσετε την αξία των παλιών σας νομισμάτων

 7 βήματα για να αναγνωρίσετε την αξία των παλιών σας νομισμάτων

Βρέθηκαν στην κατοχή σας παλιά νομίσματα, τα οποία έχετε την εντύπωση, ότι μπορεί να είναι πολύτιμα;

Ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα, που θα σας βοηθήσουν να τα αξιολογήσετε και να λύσετε το μυστήριο, αν βρίσκεστε μπροστά σε έναν μικρό θησαυρό:

  • Πρώτον και κυριότερον είναι να πάρετε τον απαιτούμενο χρόνο και να εξετάσετε τις χρυσές λίρες σας με κάθε λεπτομέρεια, όμως μη γίνεστε εμμονικοί με την παραμικρή λεπτομέρεια, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθος κρίση.
  • Μελετήστε τα νομίσματά σας σε πολύ καλό φωτισμό για να μπορέσετε να διακρίνετε και την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά κρατήστε απόσταση 30 εκ. μεταξύ φωτός και νομίσματος.
  • Πιάστε το νόμισμα από τις άκρες του και κρατήστε το με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας.
  • Χρησιμοποιήστε μεγεθυντικό φακό, που θα αυξήσει κατά 8 με 10 φορές το μέγεθος του νομίσματος, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο εμφανίζονται είτε μεγάλα σημάδια ή μικρές φθορές.
  • Προσέξτε να μη δώσετε έμφαση σε ήσσονος σημασίας φθορές, γιατί έτσι μπορεί να μειώσετε την αξία του νομίσματος, που έχετε στα χέρια σας.
  • Κινείστε το νόμισμα μπροστά και πίσω, καθώς το κυλάτε σε κυκλική κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διακρίνετε και την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως οι σχισμές μεταξύ εμπροσθότυπου και οπισθότυπου, που λέγονται hairlines.

Πως δε θα πληρώσετε παραπάνω

Όσον αφορά στην αξιολόγηση νομισμάτων με γνώμονα το Βρετανικό σύστημα αξιολόγησης, οι επαγγελματίες συλλέκτες δε συνηθίζουν ούτε να υποτιμούν ούτε να υπερεκτιμούν την αξία του νομίσματος. Σε έναν ερασιτέχνη όμως, μια λάθος εκτίμηση μπορεί να κοστίσει από λίγα σε ευρώ έως και λίγες εκατοντάδες ευρώ, εάν πέσει έξω στην εκτίμησή του έστω και κατά έναν μόλις βαθμό. Προκειμένου να αποφύγετε τέτοια λάθη οι ειδικοί συστήνουν να μην προχωράτε ποτέ σε αξιολόγηση μέσω μιας εικόνας. Μια χρυσή λίρα, της οποίας έχει δημιουργηθεί παραπλανητικό ή κακής ποιότητας αντίγραφο μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες. Ει δυνατόν προσπαθήστε να εξετάσετε το υπό αμφισβήτηση νόμισμα, ελέγχοντας το βάρος, την αίσθηση και άλλες συναφείς λεπτομέρειες, που αποτελούν τις ειδοποιές διαφορές από ένα κίβδηλο νόμισμα.

Τι επηρεάζει την τιμή του νομίσματος

Υπάρχει μια πληθώρα παραμέτρων, που μπορεί να επηρεάσει την τιμή χρυσής λίρας. Οι διακυμάνσεις στις τιμές του νομίσματος οφείλονται και στην κατάσταση και τις πιθανές φθορές εκάστοτε νομίσματος. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, οι συλλέκτες προτιμούν τα νομίσματα σε κατάσταση «νομισματοκοπείου» παρά φθαρμένα. Όσο πιο καλή η κατάσταση του νομίσματος, τόσο περισσότερο αξίζει. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα πρώτα έχουν το ηγετικό πλεονέκτημα της σπανιότητας και αποκτώνται σε premium τιμές. Εάν έχετε κληρονομήσει ένα σπάνιο νόμισμα ή μια συλλογή νομισμάτων, αποφύγετε να τα αγγίξετε με τα δάχτυλα, γιατί και το ελάχιστό αποτύπωμα μπορεί να μειώσει την αξία ή την απόδειξη της σπανιότητας ενός ακυκλοφόρητου κατά τα άλλα νομίσματος.

Αναζητήστε τη γνώμη των ειδικών

Μπορεί να μάθετε να αξιολογείτε νομίσματα, θα πάρει χρόνια όμως να αποκτήσετε την απαιτούμενη άνεση και εμπειρία για να το κάνετε σωστά. Αν πάλι βρίσκεστε με νομίσματα στα χέρια σας, που δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους ή την ιστορία τους, η ασφαλέστερη λύση είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Πολλοί συλλέκτες θεωρούν, ότι τα νομίσματά τους είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πραγματικά είναι, οπότε στο ενεχυροδανειστήριο, μπορούν να διαλευκάνουν κάθε απορία και να υπολογιστεί η ακριβής αξία του νομίσματος.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος, που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και επηρεάζει τις τιμές των νομισμάτων, έχει να κάνει με την αγορά και τη ζήτηση. Ένα νόμισμα δεν είναι πολύτιμο μόνο λόγω κατάστασης ή σπανιότητας, αλλά η επιρροή της «μόδας» φτάνει και εδώ. Αυτό σημαίνει, ότι μια χρονική περίοδο μπορεί να πωλούνται περισσότερα «Χ» νομίσματα, που παλιότερα δεν είχαν τόση ζήτηση, κάτι που αυτονόητα ρίχνει την τιμή τους. Επιπρόσθετα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη, ότι ένα νόμισμα αξίζει, όσα ο συλλέκτης είναι πρόθυμος να πληρώσει. Φανταστείτε δύο ένθερμους συλλέκτες να ενδιαφέρονται για το ίδιο νόμισμα. Η τιμή θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα. Για τον λόγο αυτό είθισται προτού προχωρήσει κανείς σε μια αγορά, να αναζητά την αμερόληπτη συμβουλή ενός επαγγελματία.

Διαβάστε επίσης