• 25 Απριλίου 2024,

9 Δεκεμβρίου 1981: Mumia Abu Jamal

 9 Δεκεμβρίου 1981: Mumia Abu Jamal

Ο Mumia Abu Jamal γεννιέται στη Φιλαδέλφεια το 1954. Το 1968 συνελήφθη για πρώτη φορά επειδή διαμαρτυρήθηκε ενάντια σε μια συνάντηση του Δημοκρατικού Κόμματος και την υποψηφιότητα του διαχωριστή, [είχε ταχτεί υπέρ της λευκής ανωτερότητας] Τζορτζ Γουάλας – George Wallace.

Το Fbi τον φακελώνει ως «άτομο που θα παρακολουθείται και θα υπόκειται σε περιορισμό σε περίπτωση εθνικoύ συναγερμού». Το πρόγραμμα αντικατασκοπείας και διείσδυσης, το λεγόμενο Cointe lpro, τον προσδιορίζει ως στόχο που πρέπει να χτυπηθεί καθώς ανήκει στους Μαύρους Πάνθηρες – Black Panter. Το 1980, ο Mumia γίνεται πρόεδρος της Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων, Black Journalist Association, και υποστηρικτής της ομάδας των MOVE. Αρχίζει επίσης μια ραδιοφωνική δημοσιογραφική συνεργασία δίνοντας φωνή στους φτωχούς, και του δίδεται το παρατσούκλι «η φωνή των δίχως φωνή».

Αρχίζει να καταγγέλλει τη διαφθορά στην αστυνομία και τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες. Η δραματική καμπή ξεκινά ίσως το 1978, στο Powelton Villane, στη Φιλαδέλφεια, όταν η αστυνομία με επικεφαλής τον Frank Rizzo επιτίθεται βίαια στη μαύρη κοινότητα. Ο Mumia καταγγέλλει τα γεγονότα και τρία χρόνια αργότερα η αστυνομία επιτίθεται ξανά στην κοινότητα με βομβαρδισμούς από ελικόπτερα, σκοτώνοντας έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Μετά τις καταγγελίες του Τύπου, ο Mumia απολύεται από το ραδιόφωνο και για να ζήσει αρχίζει να είναι οδηγός ταξί. Το πρωί της 9ης δεκεμβρίου 1981, το γεγονός. Η Mumia βλέπει τον αδελφό του Billy να ξυλοκοπείται από τον αστυνομικό Daniel Faulkner. Ο Τζαμάλ κατεβαίνει από το ταξί του αλλά τον χτυπάει μια σφαίρα στην κοιλιά. Άλλοι πυροβολισμοί αντηχούν αλλά στοχεύουν τον αστυνομικό, ο οποίος σκοτώνεται. Ο Άρνολντ Μπέβερλι – Arnold Beverly θα παρουσιαστεί ως ένοχος κατ’ ομολογία της δολοφονίας. Κανείς όμως δεν θα πιστέψει ποτέ αυτή την ομολογία. Δικαστής της δίκης του Mumia είναι ο Albert Sabo, πρώην σερίφης και πολύ κοντά στον αρχηγό της αστυνομίας Frank Rizzo. Στο νομικό περιβάλλον, ο δικαστής Sabo έχει το παρατσούκλι «καπίστρι, σκοινί αγχόνης», επειδή έχει επιβάλει 32 θανατικές ποινές. Στις 2 Ιουλίου 1982 ο Mumia καταδικάζεται σε θάνατο. Μια σειρά από αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του δεν λαμβάνονται υπόψη. Εν τω μεταξύ, οι ημερομηνίες της εκτέλεσής του αναβάλλονται κατά καιρούς. Μόλις στις 27 Μαρτίου 2008, μετά από μια αναψηλάφηση της δίκης, η θανατική ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Για τον Mumia Abu Jamala σε όλες αυτές τις δεκαετίες φυλάκισης πολλοί ακτιβιστές, πολιτικοί, καλλιτέχνες έχουν κινητοποιηθεί. Το μουσικό συγκρότημα Rage Against The Machine πάλεψε σκληρά για την απελευθέρωση του και έγραψε δύο τραγούδια σε δύο διαφορετικά CD, το «Freedom» και το «Voice of the voiceless». Ο Νεοϋορκέζος ράπερ, KRS-One, του αφιέρωσε το «Free Mumia».

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος infoautorg

Διαβάστε επίσης