• 19 Απριλίου 2024,

Ανδαλουσία

 Ανδαλουσία

Αφιέρωμα στον Sánchez Gordillo και τη Mαριναλέντα για την πορεία τους αγώνα, αντίστασης, εξέγερσης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα

Oscar Reina (SAT Aνδαλουσία): “Es unhomenaje a Sánchez Gordillo y a Marinaledaportodalatrayectoria de lucha, de resistencia, de rebeldíafrentealsistemacapitalista- Είναι ένας φόρος τιμής στον SánchezGordillo και τη Mαριναλέντα για ολόκληρη την ιστορία τους αγώνα, αντίστασης, εξέγερσης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα”

Sindicato Andaluz de Trabajador@s ΑνδαλουσιανόΣυνδικάτοΕργατών

 “Πρέπει να δούμε ότι εμείς οι αντιφασίστες είμαστε εκεί, ότι είμαστε οργανωμένοι, ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί και ότι είμαστε δυνατοί”

 “Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται μια κυρίαρχη αριστερά στην Ανδαλουσία, χρειαζόταν εδώ και πολύ καιρό”

“Το PP θα συμμαχήσει με το Vox αν χρειαστεί, μην αμφιβάλλετε”

“Θα έχουμε τρεις διαφορετικές επιλογές στα αριστερά του PSOE, του σοσιαλιστικού κόμματος, και αυτό μπερδεύει τον κόσμο”

“Με το PSOE δεν γίνεται τίποτα, είναι το κόμμα της ιδανικής τάξης του καπιταλιστικού συστήματος” 

για τον JuanjoBasterra, δημοσιογράφο και κοινωνικό αγωνιστή * E.H 

14/05/2022

Μιλήσαμε με τον OscarReina, εθνικό εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων της Ανδαλουσίας (SAT), για την Αντιφασιστική Συναυλία που έχουν διοργανώσει για τις 21 μαΐου στις 20:00 στη Marinaleda. Θα είναι επίσης ένας φόρος τιμής στον δήμαρχο της από το 1979, JuanManuelSánchezGordillo, και στην πόλη που μπόρεσε να εκπληρώσει αυτό που θεωρούνταν ουτοπία, και το οποίο αποτελεί παράδειγμα για πολλούς άλλους. Και για τη συναυλία στον εκθεσιακό χώρο όπου θα συμμετάσχουν οι ομάδες Ska-P, Boykot, Shouting in Silence, Annoying the Neighbors και SoulDrain. Μιλήσαμε επίσης για τις εκλογές στην Ανδαλουσία για τον ιούνιο, που έχουν δώσει ανάσα στον φασισμό του Vox, διότι «το PP θα συμμαχήσει με το Vox αν χρειαστεί, μην αμφιβάλλετε”.

Λίγο μετά τη συνέντευξη, έλαβε δικαστική κλήση ώστε να εμφανιστεί για την κατάληψη του κτήματος Somonte. Ο εθνικός εκπρόσωπος του SAT ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί, ότι δεν υποτάσσεται δικαστικά, και ότι θα οργανώσει τη συναυλία κατά του φασισμού και ως φόρο τιμής στον SánchezGordillo και τη Marinaleda «υπερασπίζοντας τα ιδανικά μας όπως έκανα πάντα”.

Αφού μιλήσαμε με τον Όσκαρ Ρέινα, τον κάλεσαν στο δικαστήριο για να καταθέσει στις 17 και 18 μαΐου, αλλά δεν θα παραστεί. Γιατί αυτή η νέα κλήση;

Με θέμα την ενδέκατη επανακατάληψη του κτήματος Somonte. Έγιναν έντεκα καταλήψεις και δέκα εξώσεις. Για την τελευταία, την ενδέκατη, μας κατήγγειλαν ξανά η Αρχή της Ανδαλουσίας, και όσοι ήμασταν εκεί ταυτοποιήθηκαν και καλούμαστε να καταθέσουμε στις 17 και 18 μαΐου. Στις 19 μαΐου έχουμε εντολή έξωσης. Φυσικά, δήλωσα νομικά ανυπότακτος πριν από εννέα χρόνια, δουλεύουμε στο Somonte δέκα χρόνια και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, γιατί αν γίνει έξωση θα γίνει άλλη κατάληψη, εκ νέου.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή και σοβαρή ανυπακοή, μπορεί να έρθει μια σύλληψη και προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης και, εκτός από αυτό, όπως έλεγα, είμαι δικαστικά ανυπάκουος για τους λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει σε πολλές περιπτώσεις, μιας και καταλαβαίνουμε ότι είναι εντελώς άδικο να μας αναγκάζουν να δηλώσουμε κάτι που δεν αισθανόμαστε, στο δικαστήριο, επειδή υπερασπιζόμαστε όσα αναφέρονται στο Σύνταγμα και στο Καταστατικό της Αυτονομίας της Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Για αυτούς τους λόγους, δεν θα εμφανιστώ και πιθανόν αυτό να οδηγήσει στη σύλληψή μου. Αυτό λένε οι δικηγόροι: ότι θα με συλλάβουν ξανά και, επομένως, είναι μια ακόμη ενέργεια από την Διοίκηση της Ανδαλουσίας, το σύστημα και γι’ αυτό το έχουμε καταγγείλει.

Πού θα είμαι; Για όσους θέλουν να είμαι στα δικαστήρια εκείνες τις μέρες, ε, όχι. Θα οργανώσουμε την αντιφασιστική συναυλία στη Marinaleda και θα είμαι εκεί στο αφιέρωμα για τον JuanManuelSanchezGordillo, υπερασπιζόμενος τα ιδανικά μας όπως έκανα πάντα.

Γιατί γίνεται αυτός ο φόρος τιμής στον JuanManuelSanchezGordillo και στη Marinaleda;

Βασικά λόγω όλης της τροχιάς του αγώνα, της αντίστασης, της εξέγερσης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, ενάντια σε όλες τις σφοδρές επιθέσεις που έχουν υποστεί ιστορικά και είναι επίσης μια στιγμή επιδείνωσης της υγείας του. Κουβαλάει στις πλάτες του ένα χρόνο λίγο πιο ευαίσθητο. Συνεχίζει να κρατιέται, βαστάει, συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά, αλλά είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια δεν περνάει καλά. Λογικό ήταν λοιπόν σε αυτούς τους καιρούς να του αποτίσουμε φόρο τιμής, και κυρίως τέτοιες στιγμές στην Ανδαλουσία με τον φασισμό, που δεν έφυγε ποτέ, τώρα αναδιοργανώνεται και θα δούμε πώς θα βγούμε από αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει να δουν ότι εμείς οι αντιφασίστες είμαστε εκεί, ότι είμαστε οργανωμένοι, ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί, ότι είμαστε δυνατοί και, πάνω απ’ όλα, ένα σύμβολο αγώνα και αντίστασης όπως η Μαριναλέντα, όπως είπα και πριν, με μια ιστορική αναφορά όπως είναι ο SánchezGordillo.

Τι σήμαινε ο SánchezGordillo για την Ανδαλουσία και τις πόλεις που συνεχίζουν τον αγώνα για την επίτευξη πιο ίσων συνθηκών για όλους;

Σημαίνει ότι υπάρχει η ουτοπία. Ότι υπάρχει άλλος τρόπος να γίνονται τα πράγματα. Ότι η νίκη είναι δυνατή και αυτό σε έναν κόσμο όπως αυτός που ζούμε, δεν είναι κάτι ασήμαντο. Είμαστε ταπεινοί, μια πόλη 3.000 κατοίκων, μπορεί να είναι μικρή η Marinaleda, αλλά σημαίνει ότι όταν ο λαός οργανώνεται, όταν υπάρχει αυτοοργάνωση, όταν υπάρχει εξέγερση, όταν υπάρχει αξιοπρέπεια και όταν υπάρχει παράδειγμα, τα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι νίκες είναι δυνατές, ότι αξίζει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και ότι ελπίζουμε ότι με οργάνωση, εξέγερση και αγώνα, όπως λέμε εμείς, θα μπορούσαμε να πολλαπλασιάσουμε το παράδειγμα της Marinaleda σε όλη την Ανδαλουσία και τον υπόλοιπο κόσμο, ει δυνατόν.

Ο JuanManuelSánchezGordillo είναι δήμαρχος από το 1979, σωστά;

Ναι, συνεχίζει ακόμα. Συνεχίζει μάλιστα όσο καλύτερα μπορεί, τον βοηθά η κυβερνητική ομάδα. Είναι ακόμα δήμαρχος.

Τι ήθελα να σας ρωτήσω: ότι εκτός από δήμαρχος, προώθησε το Συνδικάτο Αγροτών Εργατών (SOC) και την Ανδαλουσιανή Ένωση Εργατών (SAT), τι σημαίνουν όλα αυτά και πώς βλέπετε την κατάσταση των εργατών με ημερομίσθιο αυτή τη στιγμή και των εργατών γης της Ανδαλουσίας;

Όπως πολύ σωστά λέτε, ήταν συμμέτοχος και υποστηρικτής τόσο του SOC όσο και του SAT. Πολλές οι παρουσιάσεις-τοποθετήσεις του, γιατί έχει συμμετάσχει ενεργά, όχι μόνο στην πράξη, αλλά και στη θεωρία που έχουμε αναπτύξει. Ο συνδικαλισμός που χτίζουμε έχει εξακριβωθεί σε πολλά από αυτά που είχε ήδη καταγγείλει εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, το θέμα του αγώνα για τη γη, το θέμα ότι η γη πρέπει να είναι πάντα δημόσια, γιατί αλλιώς θα κατέληγε στα χέρια των μεγαλογαιοκτημόνων, εκ νέου. Έχει δίκιο, γιατί είναι ιδέες κοινής λογικής, αλλά μερικές φορές σε αυτόν τον άρρωστο κόσμο, η κοινή λογική δεν αφθονεί. Άρα, η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή του συνδικάτου μας και του αγώνα μας και πολύ περισσότερο αυτή την εποχή που η εκμετάλλευση είναι ακόμη ανεξέλεγκτη. Το βλέπουμε στην Ουέλβα, στην Αλμερία κ.λπ. και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε και να αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό και ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα για έναν καλύτερο κόσμο.

Πάντοτε λέγονταν πως αυτό είναι το σύνθημα της Ανδαλουσίας, όπως της Μαριναλέντα. Αλλά δεν είναι όλη η Ανδαλουσία σαν τη Μαριναλέντα; Μακάρι να ήταν έτσι, σωστά;

Σίγουρα. Και βλέπουμε διαφορετικά παραδείγματα λίγα χιλιόμετρα μακριά. Ξέρεις, μερικές φορές δημιουργείται εχθρότητα στον πιο κοντινό τόπο, και οι ίδιοι που λεν ότι είναι από την αριστερά, μιλάμε για κόμματα όπως το PSOE, αυτό δεν είναι καινούργιο, τώρα επιτίθενται και εκμεταλλεύονται την ασθένεια του Χουάν Μανουέλ. Δεν είναι καινούργιο, πάντα του επιτίθονταν, κόμματα όπως το PSOE την ζωγράφιζαν σαν κόλαση, μιλώντας άσχημα και αμέσως, σαν να συνέβαιναν θηριωδίες εκεί, όταν όλοι από εμάς γνωρίζουμε την εμπειρία της Marinaleda, ξέρουμε ότι αυτό είναι ψευδές. και ότι αυτό στο οποίο έχει χρησιμεύσει είναι να δίνει απασχόληση, να δίνει εργασία σε πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο από εκεί, αλλά και στην υπόλοιπη περιοχή, και από έξω. Η αλήθεια είναι ότι ήταν πάντα παράδειγμα και συνεχίζει να είναι στις μέρες που βρισκόμαστε.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν άλλες πόλεις που θέλουν να αναλάβουν αυτόν τον αγώνα και το παράδειγμα της Marinaleda;

Μένω κοντά και γνωρίζω την εμπειρία εδώ γύρω. Έχουμε οργανώσει πόλεις, ιστορικά σωματεία, όπου κυβερνήσαμε. Όπου, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, έχουν γίνει πράξη πολιτικές κοντά σε αυτές που εφαρμόζονται στη Marinaleda, προφανώς δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της και πολύ περισσότερο εκεί που έχουν φτάσει αυτοί. Υπάρχουν πόλεις όπως το ElCoronil, η πόλη του DiegoCañamero, για παράδειγμα, που απέκτησαν οικονομικά προσιτή στέγαση για τους ανθρώπους. Υπήρχαν 700 σπίτια, πέτυχαν πολλές βελτιώσεις, όπως τη πρόσβαση στη γη. Έχουμε πρόσβαση σε γη σε πόλεις όπως η Pedrera, το PuertoSerrano… έχουμε πετύχει κάποια πράγματα, αλλά αυτό που επιτεύχθηκε στη Marinaleda, προφανώς όχι.

Ναι, είναι αλήθεια ότι την έχουμε ως σημείο αναφοράς και παράδειγμα, και το να πολλαπλασιάσουμε αυτό το παράδειγμα της Μαριναλέντα δεν φεύγει ποτέ από τον ορίζοντα μας. Όπως καλά λες, δυστυχώς δεν είναι όλη η Ανδαλουσία έτσι, και σε αυτούς τους καιρούς διατρέχουμε τον κίνδυνο ο φασισμός να προχωρήσει και να περιπλέξει το μέλλον μας.

Είναι σαφές ότι σε αυτές τις νέες εκλογές στην Ανδαλουσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι το PP στην Castilla-León έχει στηριχθεί στο Vox, πιστεύεις ότι στην Ανδαλουσία θα προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο;

Σίγουρα. Δεν αμφιβάλω. Αυτό είναι κάτι που το λέμε εδώ και καιρό. Βασίστηκαν στους Ciudadanos γιατί, δημοσίως ήταν αυτό που πούλησε καλύτερα, αλλά δεν θα διστάσουν ούτε δευτερόλεπτο αν χρειαστεί, αν και όπως έχουν τα πράγματα μπορεί οι εκλογές να του δώσουν τα νούμερα για να κυβερνήσει σχεδόν μόνο του, με μια αποχή από οποιονδήποτε κόμμα. Αν όμως τους χρειαστεί, δεν θα διστάσουν να συμφωνήσουν με το Vox, σίγουρα. Είναι πολύ ξεκάθαροι για την τάξη τους, σε αντίθεση με πολλούς ανθρώπους στην δική μας τάξη. Η άρχουσα τάξη ξέρει ποιοι είναι και ξέρει με ποιον πρέπει να συμμαχήσει. Δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα και η αριστερά θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα και, μέσα από τον αγώνα, να ξέρει πού βρίσκεται ώστε να ταυτοποιήσει τον εχθρό μας, τον εχθρό της, και αυτό είναι έργο που θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε και στην Ανδαλουσία, γιατί τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι δεν τα πάμε τόσο καλά όσο θα έπρεπε Για αυτόν τον λόγο, συναυλίες όπως αυτή στη Marinaleda χρησιμεύουν και για να μας ταρακουνήσουν, να ξέρουμε από πού ερχόμαστε και πού πάμε.

Μιλάς για την αριστερά, αλλά οι εκλογές δεν έχουν ξεκινήσει και ήδη έχουμε προβλήματα με τις αριστερές, τι συμβαίνει;

Ποτέ δεν ταύτισα το PSOE με την αριστερά, αν και σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές πάνε ενάντια στον φασισμό, αλλά επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Γιατί όταν μπορούν, σε προδίδουν την μια φορά μετά την άλλη. Είναι αλήθεια όμως ότι οι υπόλοιποι, όσοι είμαστε αριστερά του PSOE, κάνουμε λάθος και θα μπλέξουμε όλοι μαζί.

Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται μια κυρίαρχη αριστερά, χρειαζόταν εδώ και πολύ καιρό και είναι αλήθεια ότι ο καθένας θα πρέπει να έχει τον βαθμό αυτονομίας του στην πλευρά του ευρύτερου μετώπου, να μπορεί να κάνει αυτά που θέλει, αλλά είναι απαράδεκτο, από τη σκοπιά μου και από πολλούς που ακούω, να συνεχίζουμε με αυτές τις αιώνιες πολιτικές διαμάχες, ενώ ο φασισμός είναι ξεκάθαρος, θα δούμε σε ένα μήνα. Θα φανεί ξεκάθαρα και ότι η υποστήριξη για το PP και το Vox θα είναι ευρεία. Φαίνεται καθαρά. Οι Ciudadanos σίγουρα θα εξαφανιστούν ή θα κερδίσουν πολύ λίγα. Και εμείς, εν τω μεταξύ, είμαστε ο καθένας με το κόμμα του, θα έχουμε τρεις διαφορετικές επιλογές στα αριστερά του PSOE και αυτό μπερδεύει τον κόσμο. Θα πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και θα πρέπει να ξέρουμε πού πάμε και να προσπαθήσουμε να είμαστε μια έγκυρη αναφορά, με όλη την αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία που πρέπει να έχουμε εσωτερικά, αλλά αυτό λέμε πάντα, αλλά ποτέ δεν κάνουμε. Δηλαδή τι μας ενώνει πάνω σε αυτό που μας χωρίζει. Είναι προφανές ότι μας ενώνουν πολλά πράγματα, περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, αλλά πάντα έτσι ήμασταν και θα το πληρώσουμε.

Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις στα αριστερά του PSOE;

Από τη μια πλευρά Για την Ανδαλουσία-PorAndalucía, ο συνασπισμός που απαρτίζουν τα IU, Podemos, MásPaís κ.λπ. Στη συνέχεια, υπάρχει η επιλογή AdelanteAndalucía-Εμπρός Ανδαλουσία, από την TeresaRodríguez και άλλους soberanistas, και το AndalucesLevantaos-τους Ξεσηκωμένους Ανδαλουσιανούς, μεταξύ άλλων. Υπάρχουν τρεις επιλογές στα αριστερά του PSOE και μπερδεύουμε τον κόσμο. Δεν μπορώ να ζητήσω δημόσια υποστήριξη σε κανέναν, γιατί το SAT πρέπει να είναι ανεξάρτητο, αλλά τελικά αυτά τα πράγματα μας επηρεάζουν. Αυτού του είδους τα κινήματα μας επηρεάζουν, γιατί στους δρόμους, όσοι από εμάς αναγκαζόμαστε να παλέψουμε, βλέπουμε να βλάπτονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας. Μας πάνε εκεί που μας πάνε.

Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με το PSOE;

Το έχω πει εδώ και καιρό, υπάρχει αγωνιστικότητα όπως παντού και είμαι φίλος με πολλούς, αλλά το PSOE είναι το κόμμα της ιδανικής τάξης του καπιταλιστικού συστήματος. Έπρεπε να πουν στο ΝΑΤΟ όχι, δεν το έκαναν. Τι χρειάζεσαι τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία για να πεις πρώτα το ένα πράγμα, μετά το άλλο και μετά να καταλήγουν να μιλάνε για όπλα, το κάνουν. Τελικά ποιον προδίδουν; Λοιπόν, την εργατική τάξη. Το έχουμε δει με θέμα το ρεύμα, τα καύσιμα κλπ ή το θέμα Πήγασος, το τελευταίο που έχει βγει στη φόρα. Είναι το κόμμα του συστήματος. Είναι αλήθεια ότι όταν αναγκάζονται και δεν έχουν άλλη επιλογή, πρέπει να συμπεριφέρονται λίγο σαν δημοκράτες ενάντια στο φασισμό. Είναι κάποιες χρονικές στιγμές ένας στρατηγικός σύμμαχος που δεν μπορείς να εμπιστευτείς. Πρέπει να οργανωθούμε στα αριστερά τους, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Τέλος, τι περιμένεις από το φεστιβάλ, πόσο κόσμο, πώς πάνε οι πωλήσεις εισιτηρίων;

Καλά πηγαίνουν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είμαστε πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Πουλάμε εισιτήρια online και σε διάφορα σημεία στην Ανδαλουσία, στα κεντρικά γραφεία της SAT, και θα υπάρχουν προς πώληση εισιτήρια την ημέρα της συναυλίας.

Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε αρκετές χιλιάδες άτομα, χωρούσαμε μεταξύ 4.000 και 5.000 ατόμων την τελευταία φορά που διοργανώσαμε το φεστιβάλ τον δεκέμβριο του 2018, νομίζω ότι θα διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο, ειδικά λόγω του ότι αφιερώνεται στον JuanManuelSánchezGordillo, που το αξίζει, και στην πόλη Marinaleda. Και, επιπλέον, λόγω του συμβολισμού, που λέμε πως η αντίσταση, ο αντιφασισμός, η εξέγερση και η αξιοπρέπεια χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Ελπίζουμε όσοι μαζευτούμε εκεί να περάσουμε μια ευχάριστη βραδιά με τις ομάδες SKA-P + BOIKOT + GRITANDO EN SILENCIO + MOLESTANDO A LOS VECINOS + SOUL DRAIN, που έχουν φροντίσει αλτρουιστικά για αυτήν την περίσταση.

Αν θέλεις να προσθέσεις κάτι, τώρα είναι η ώρα.

Ευχαριστώ, διότι συνεργάζεστε με τον αγώνα μας, και ένα πράγμα που ξέχασα να πω είναι πως ό,τι παίρνουμε από τη συναυλία θα πάει στην αντίσταση του συνδικάτου. Συνεχίζουμε να είμαστε το συνδικάτο που καταστέλλεται περισσότερο σε όλη την Ευρώπη και, αν συνεχίζουμε, είναι χάρη σε αυτού του είδους τις πράξεις και χάρη στην αλληλεγγύη πολλών σημείων στο ισπανικό Κράτος και στην Ευρώπη. Σας ευχαριστούμε για τη διάδοση και που είστε πάντα εκεί.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   redlatinasinfrontera

Διαβάστε επίσης