• 9 Μαΐου 2024,

Ανοιχτή επιστολή Εβραίων συγγραφέων

 Ανοιχτή επιστολή Εβραίων συγγραφέων

Μια ομάδα Εβραίων συγγραφέων έγραψε αυτή την επιστολή αφού διαπίστωσε ότι ένα παλιό επιχείρημα κερδίζει έδαφος.

Μια ομάδα Εβραίων συγγραφέων έγραψε αυτή την επιστολή αφού διαπίστωσε ότι ένα παλιό επιχείρημα κερδίζει έδαφος: ο ισχυρισμός ότι η κριτική στο Ισραήλ είναι αντισημιτική. Οι συντάκτες ενός μεγάλου περιοδικού ήταν έτοιμοι να δημοσιεύσουν την επιστολή, αλλά οι δικηγόροι τους τους συνέστησαν να μην το κάνουν. Οι συγγραφείς κοινοποιούν αυτή την επιστολή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όσους συνεχίζουν να μιλούν για την ελευθερία των Παλαιστινίων.

Είμαστε Εβραίοι συγγραφείς, καλλιτέχνες και ακτιβιστές που επιθυμούμε να αποκηρύξουμε την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ είναι εγγενώς αντισημιτική.

Το Ισραήλ και οι υπερασπιστές του χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό αυτή τη ρητορική τακτική για να προστατεύσουν το Ισραήλ από τη λογοδοσία, να αξιοποιήσουν την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ στον ισραηλινό στρατό, να συσκοτίσουν τη θανάσιμη πραγματικότητα της κατοχής και να αρνηθούν την εθνική κυριαρχία των Παλαιστινίων στη γη τους.

Σήμερα, αυτή η ύπουλη φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό και να φιμώσει την κριτική της διεθνούς κοινότητας.

Καταδικάζουμε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών και Παλαιστινίων πολιτών και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Όμως μέσα στη θλίψη μας, βλέπουμε με τρόμο να χρησιμοποιείται ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού ως πρόσχημα για να δικαιολογηθούν και να συγκαλυφθούν εγκλήματα πολέμου με δηλωμένη πρόθεση γενοκτονίας.

Ο αντισημιτισμός είναι μια τρομερά οδυνηρή πτυχή του παρελθόντος και του παρόντος της κοινότητάς μας. Οι οικογένειές μας έχουν ξεφύγει από πολέμους, παρενοχλήσεις, πογκρόμ και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Έχουμε μελετήσει τη μακρά ιστορία των διώξεων και της βίας κατά των Εβραίων και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τον σημερινό αντισημιτισμό που απειλεί την ασφάλεια των Εβραίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτόν τον Οκτώβριο σηματοδοτήθηκε η πέμπτη επέτειος της χειρότερης αντισημιτικής επίθεσης που διαπράχθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες: οι έντεκα πιστοί στο Tree of Life – Or L’Simcha στο Πίτσμπουργκ δολοφονήθηκαν από έναν ένοπλο που υποστήριζε θεωρίες συνωμοσίας που κατηγορούσαν τους Εβραίους για την άφιξη μεταναστών από την Κεντρική Αμερική και, με τον τρόπο αυτό, απαξίωσε και τις δύο ομάδες.

Απορρίπτουμε τον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές, ακόμη και όταν παρουσιάζεται ως κριτική του σιωνισμού ή των πολιτικών του Ισραήλ. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι, όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Peter Beinart το 2019, “ο αντισιωνισμός δεν είναι εγγενώς αντισημιτικός – και προσποιούμενος ότι είναι, χρησιμοποιεί τον εβραϊκό πόνο για να διαγράψει την παλαιστινιακή πραγματικότητα”.

Πιστεύουμε ότι αυτή η ρητορική τακτική είναι αντίθετη με τις εβραϊκές αξίες, οι οποίες μας διδάσκουν να επιδιορθώνουμε τον κόσμο, να αμφισβητούμε την εξουσία και να υπερασπιζόμαστε τους καταπιεσμένους ενάντια στον καταπιεστή.

Ακριβώς λόγω της οδυνηρής ιστορίας του αντισημιτισμού και των διδαγμάτων των εβραϊκών κειμένων υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του παλαιστινιακού λαού. Απορρίπτουμε το ψευτοδίλημμα ανάμεσα στην εβραϊκή ασφάλεια και την παλαιστινιακή ελευθερία, ανάμεσα στην προστασία της εβραϊκής ταυτότητας και στον τερματισμό της καταπίεσης των Παλαιστινίων.

Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι τα εβραϊκά και τα παλαιστινιακά δικαιώματα συμβαδίζουν χέρι-χέρι. Η ασφάλεια του κάθε λαού εξαρτάται από την ασφάλεια του άλλου. Σίγουρα δεν είμαστε οι πρώτοι που το λέμε αυτό και θαυμάζουμε όσους έχουν υιοθετήσει αυτή τη γραμμή σκέψης μετά από τόση βία.

Καταλαβαίνουμε πώς ο αντισημιτισμός και η κριτική προς το Ισραήλ ή τον σιωνισμό συγχέονται. Εδώ και χρόνια, δεκάδες χώρες υποστηρίζουν τον ευρύ ορισμό του αντισημιτισμού που δίνει η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Τα περισσότερα από τα έντεκα παραδείγματα αντισημιτισμού του αφορούν σχόλια σχετικά με το κράτος του Ισραήλ, ορισμένα από τα οποία είναι αρκετά ανοιχτά στην ερμηνεία ώστε να περιορίζουν το πεδίο της αποδεκτής κριτικής.

Επιπλέον, η Anti-Defamation League (Σύνδεσμος κατά της δυσφήμισης) κατατάσσει τον αντισιωνισμό στον αντισημιτισμό, παρά τις αμφισβητήσεις πολλών δικών της εμπειρογνωμόνων. Αυτοί οι ορισμοί επέτρεψαν στην ισραηλινή κυβέρνηση να εμβαθύνει τις σχέσεις της με ακροδεξιές και αντισημιτικές πολιτικές δυνάμεις από την Ουγγαρία μέχρι την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρα από αυτές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους Εβραίους της διασποράς

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος vequinox 

Διαβάστε επίσης