Άρθρο στην εποχή των ιών : Κείμενο του Θωμά Καρακάση

 Άρθρο στην εποχή των ιών : Κείμενο του Θωμά Καρακάση

ΟΙ ΙΟΙ

Το τελευταίο διάστημα η Χώρα μας έχει αναγκασθεί ν’ αντιμετωπίσει ταυτόχρονα ένα  «δικέφαλο τέρας». Ένα τέρας αόρατο και ύπουλο, τον κορωνοϊό, και ένα ορατό και επικίνδυνο, την μεθοδευμένη επέλαση των λαθρομεταναστών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Παρ’ ότι ζούμε όλοι μέσα σε ένα περιβάλλον προληπτικού τρόμου τις τελευταίες μέρες με αφορμή την επιδημία  του κορωνοϊού, και βεβαίως υποχρεούμαστε να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των γιατρών για τον περιορισμό  της μετάδοσης του ιού, εντούτοις με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει ένα λογικό ερώτημα, που έχει σχέση με τη γενικότερη λειτουργία της  Ε.Ε. . Και η απάντηση του, όσο και να μην αρέσει σε κάποιους να το παραδέχονται εν τούτοις είναι εκείνη, που δημιουργεί τις ενδοευρωπαϊκές ανισότητες.  Διαβάσαμε ή ακούσαμε συχνά «τι έγινε και ξέφυγε από τους Ιταλούς ο έλεγχος;».

Πώς είναι δυνατόν ( στοιχεία 17/3/2020),ο αριθμός των νεκρών να έχει φθάσει  στη Κίνα των 1.386.000.000 κατοίκων τους 3226, στην Ιταλία των 61.000.000 κατοίκων τους 2158, στη Γερμανία των 81.000.000 τους 7, και στην Ισπανία των 49.000.000 τους 342; Επίσης δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν ότι ενώ στην Ιταλία οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπερνούν το 7% (υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου) στη Γερμανία δεν είναι ούτε 0,3%! Πού οφείλεται άραγε αυτό, αφού και η Γερμανία θεωρείται εξίσου κράτος υπερηλίκων με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Η απάντηση είναι πως το γερμανικό σύστημα υγείας έχει ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ διαθέσιμες κλίνες αντιμετώπισης ασθενειών για πολίτες του από το Ιταλικό, και το Ισπανικό, και ακόμη περισσότερες από το Ελληνικό.

Δεν χρειαζότανε παρά μια επιδημία όπως η τωρινή, για ν’ αποδειχθεί ότι οι επί σειρά ετών επιβληθείσες περικοπές δημοσιονομικής λιτότητας στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, και ιδίως αυτά των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, των γνωστών PIGS, το διέλυσαν, μ’ αποτέλεσμα αυτό να καταρρεύσει.

Ενώ η ίδια η Γερμανία, όχι μόνο δεν έκανε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της αλλά και απογύμνωνε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό τους το οποίο καρπωνόταν η ίδια χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση του.

Γι’ αυτό σήμερα βλέπουμε η Γερμανία να σώζει με μεγάλη επιτυχία τους πολίτες της και η Ιταλία να έχει βυθιστεί στο χάος. Αν αυτό δεν αποτελεί απόλυτη ανηθικότητα από γερμανικής πλευράς και εξευτελισμό κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τότε δεν ξέρω τι είναι…Μετά τη λήξη αυτής της επιδημίας, όποτε κι αν γίνει αυτή, η εικόνα της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης δεν θα είναι πια η ίδια με εκείνη που ξέρουμε.

Η ιδέα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η σταθερότητα του ευρώ είναι το παν, πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων, αφού η ίδια η ζωή δείχνει ότι τα κράτη πρέπει να παραμένουν ανά πάσα στιγμή ισχυρά και ικανά να αντιμετωπίζουν ακόμη και μη αναμενόμενες απειλές μεγάλης κλίμακας, όπως ένας πόλεμος, μια επιδημία.

Μην γελιόμαστε ότι η ελληνική οικονομία σχεδόν θα καταστραφεί τους επόμενους μήνες αφού θα παραλύσουν σχεδόν όλοι οι κλάδοι της. Ήδη το επιτόκιο δανεισμού μας εκτοξεύθηκε 4-5%. Δεν μιλάμε απλώς για ύφεση, μιλάμε για κατάρρευση, διότι τώρα, έχουν σοβαρότατο πρόβλημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη σε λίγο καιρό θα αρχίσει η οικονομία μας να νιώθει τις συντριπτικές επιπτώσεις της δραματικής συρρίκνωσης του τουρισμού, και της έλλειψης των εισαγόμενων πρώτων υλών για όλους τους κλάδους της εναπομείνασας βιομηχανίας.

Επομένως η Ελλάδα επιβάλλεται να πάρει ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα για να ανορθώσει την οικονομία της αλλά ΚΑΙ την εθνική της άμυνα, είτε τα εγκρίνει η Γερμανία είτε όχι. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ασφυκτική γερμανική εποπτεία και κηδεμονία.

Έχει περισσέψει η ηλιθιότητα τα τελευταία 25 χρόνια, και μας έχει φτάσει στο χείλος της εθνικής συμφοράς. Είναι πλέον θέμα εθνικής επιβίωσης το να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοτέλεια και αξιοπρέπεια.Εάν ο κορωνοϊός, ήρθε τώρα και θα φύγει, χάρις στην επιστήμη σύντομα, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες και τα δημιουργηθέντα προβλήματα του συστήματος σχέσεων μας, ο άλλος όμως ο εξ’ ανατολών ιός, υπήρχε, υπάρχει και θα απειλεί όχι τους υπερήλικες, αλλά τους νέους.

Χρησιμοποιώντας τη μεταχουντική ορολογία, το έγκλημα του κορωνοϊού είναι στιγμιαίο, ενώ της τουρκικής απειλής διαρκές. Δυστυχώς όπως έχω πει και άλλες φορές, η Ελλάδα δεν συνορεύει εξ ‘ανατολών μ ένα κράτος τύπου Ελβετίας, αλλά με μια χώρα που διαχρονικά μας μισεί και μας απειλεί.

Και ενώ οι δικοί μας πολιτικοί ασχολούνται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή κοινή εξωτερική πολιτική, παραβλέποντας τα εθνικά συμφέροντα και τις ανάγκες μας, η Τουρκία με οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν έχει, εξοπλίζεται, οργανώνει πρωτοφανούς έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, αιχμαλωτίζει στρατιωτικούς μας στον Έβρο, αναπτύσσει και παράγει δικά της στρατιωτικά μέσα, κάνει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που δεν της ανήκουνε, και τελευταία εκμεταλλεύεται και εργαλοιοποιεί απειλητικά και επιθετικά τους μετανάστες, που εκείνη η ίδια έχει δημιουργήσει και συγκεντρώσει στην Χώρα της, απ’ όλα τα κράτη του κόσμου.

Και αν τώρα διαφαίνεται ότι θα κερδίσουμε τη μάχη, ας είμαστε σίγουροι ότι οι Τούρκοι θα ξαναεπιχειρήσουν εκεί ή σε άλλο μέρος. Και επειδή και εδώ η πολιτική των «εταίρων» μας είναι «να μην χάσουμε από τα μάτια μας την τελωνειακή ένωση με τη Τουρκία», πολύ φοβάμαι ότι αντί να στηρίξουνε την Ελλάδα που την μαστίζει το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, αυτοί μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ζώνη εναπόθεσης τους, για να τους εμποδίσουνε να φτάσουν στην Βόρεια Ευρώπη.

Κάποια στιγμή με τη βοήθεια της επιστήμης ο κορωνοϊός θα τιθασευτεί . Οι τουρκικές όμως προκλήσεις, απειλές, υπήρχανε, υπάρχουνε και θα μείνουν.

ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης