Άρθρο του Δημήτρη Εμμανουηλίδη: Η λησμονημένη επέτειος…

 Άρθρο του Δημήτρη Εμμανουηλίδη: Η λησμονημένη επέτειος…

Η 25η Μαρτίου αποτελεί την κορυφαία έκφραση της συλλογικής ιστορικής μνήμης του λαού μας. Πολύ περισσότερο που ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της επανάστασης.

Με τυμπανοκρουσίες και με τη σύσταση της ad hoc επιτροπής για τον πανηγυρικό εορτασμό της προγραμματίστηκε ο λαμπρός εορτασμός της.

Μια μικρή λεπτομέρεια ωστόσο διέφυγε από τους κυβερνώντες.

Ενόσω ο πρωθυπουργός, ως οικοδεσπότης θα έπρεπε να δεχτεί τους ηγέτες των κρατών που ομνύουν στο όνομα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των λαών, επιλέγει την ημέρα αυτή να είναι απών συμμετέχοντας στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Εκ των πραγμάτων η ανερμήνευτη στάση του υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα της επετείου. Τόσο σημειολογικά, όσο και κυρίως ουσιαστικά.
Αδήριτα ερωτήματα γεννιούνται:

Πώς αποδέχεται την προσβλητική απόφαση των ομολόγων του να υποβαθμιστεί μια εμβληματική επέτειος τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την παγκόσμια κοινότητα;

Προφανώς οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε να αγνοούν ή το χειρότερο να θέλουν να υποβαθμίσουν την οικουμενική σημασία του ιστορικού γεγονότος.

Το δυστύχημα είναι ότι στην υποβάθμιση αυτή συνηγορεί ο πρωθυπουργός της χώρας μας. Να του καταλογιστεί άγνοια ή μήπως έλλειψη αντανακλαστικών στην αυτονόητα επιβαλλόμενη αντίδραση που έπρεπε να επιδείξει;

Ποια θα έπρεπε να είναι η στάση του εν προκειμένω;

Οπωσδήποτε θα όφειλε να αιτηθεί και να επιβάλλει την κατά μία έστω μέρα μετάθεση των εργασιών της Συνόδου.

Παράλληλα θα έπρεπε να διευκολύνει τους ηγέτες της Ε.Ε, ώστε την ημέρα του εορτασμού να παρευρίσκονται στη χώρα μας για να αποδώσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές των πανανθρώπινων αξιών, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των λαών.

Και μάλιστα σε μια συγκυρία που το νεοοθωμανικό όραμα του σουλτάνου Ερντογάν απειλεί να γυρίσει το ρολόι του χρόνου σε περιόδους που απείλησαν την υπόσταση της Ευρώπης.

Εύλογα κανείς θα μπορούσε να αντιτείνει τον ισχυρισμό ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο ισχυρισμός ωστόσο αυτός είναι έωλος, καθόσον το πρωτόκολλο της Συνόδου όριζε την φυσική παρουσία των ηγετών.

Η υιοθέτηση της τηλεδιάσκεψης προέκυψε προ ημερών εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας που ενέσκυψε σ’όλη την Ευρώπη.

Ακόμα εύλογα κανείς θα μπορούσε να αντιτείνει τον ισχυρισμό ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα υπεράσπιζε τις εθνικές μας θέσεις.

Μα το ίδιο δεν θα μπορούσε να συμβεί λίγες μέρες πριν ή μετά την 25η Μαρτίου;

Και μιας και ο λόγος για συμβολισμούς και πατριωτισμό, ας αναλογιστεί ο πρωθυπουργός την «πατριωτική» στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Και ας απαντήσει για ποιο λόγο δεν έχουν έρθει ακόμη για κύρωση στο Εθνικό Κοινοβούλιο τα μνημόνια που μεταξύ άλλων αφορούν την απαλοιφή των αλυτρωτισμών από τα σχολικά εγχειρίδια της βόρειας γείτονος.

Για ποιο λόγο αρνούνται να πάρουν πίσω την ιστορία μας;

Η έννοια του πατριωτισμού είναι διαχρονική και δεν υπόκειται σε συγκυριακές κομματικές επιδιώξεις.

Αυτά για να τακτοποιούμαστε με την ιστορική αλήθεια και να μην την ακρωτηριάζουμε φέρνοντάς την κάθε φορά στα λειψά μέτρα μας.
Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε και ευχόμαστε η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου να εξασφαλίσει στη χώρα μας οφέλη αντάξια της επετείου…

Δημήτρης Εμμανουηλίδης
π. βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας

Διαβάστε επίσης