• 7 Μαΐου 2024,

Αθώοι και φταίχτες

 Αθώοι και φταίχτες

Κείμενο του Αναστάσιου Δ. Κελαϊδίτη

Το δυστύχημα που συντάραξε πρόσφατα την Ελλάδα και συνέβη στα Τέμπη είναι το θέμα των ημερών. Ότι πιο τραγωδία και δράμα μαζί. Μαζί με ΕΙΡΩΝΕΙΑ, έχει διαδραματιστεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εδώ και 40ετιας τουλάχιστον. Μόνο ΚΡΙΜΑ. Πολύ ΚΡΙΜΑ.

Και πολλά συλλυπητήρια, με τις μνήμες να συνοδεύουν τις οικογένειες όλων όσων χάθηκαν νωρίς και απροσδόκητα. Μια θλίψη και ένα μούδιασμα, άλλος λιγότερο κι άλλος πιο πολύ συν- αισθανθήκαμε τον πόνο και την οδύνη.

ΚΡΙΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΜΑΤΙΣΤΟΙ

Επί το πλείστον νεαροί οι περισσότεροι, και άλλο, χάθηκαν με φρικτό θάνατο, ακαριαίο. ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ από 2ήμερο- 3ήμερο Καθαροδευτέρας. Ας είναι μαζί τους η σκέψη και το συναίσθημα μας. Έστω για λίγο, αποδίδοντας φόρο τιμής για αυτούς… στην άσφαλτο, στις ράγες, στα βαγόνια.

Έρευνες γίνονται κι ακολουθούν συμπεράσματα, πραγματογνωμοσύνες, πορίσματα και ευθύνες. ΜΕ ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και με όλες τις ενδείξεις, φάνταζαν τα τρένα ως το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς. ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ η άποψη αυτή. Αναθεώρηση. ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΚΑΚΟ. Ματαιότητα και συγκυρία! Θα πει κάποιος, κακή σύμπτωση. Εκεί κοντά στα Τέμπη πάλι, δυστυχήματα: 1)Λεωφορείο με μαθητές, 2)Φίλαθλοι ομάδας (ΠΑΟΚ).

Μέσα σε 25 χρόνια 3 αιματοβαμμένα δυστυχήματα. Με το τωρινό να φαντάζει απίστευτο και πιο οδυνηρό, κόβοντας το νήμα της ζωής σε νέους κι ανυποψίαστους ανθρώπους…

Τι φταίει; Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε καλά; ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ Η ΖΩΗ. Οι αποζημιώσεις είναι απλώς στάχτη στα μάτια και προπέτασμα πολιτικής φύσης αφού ακολουθούν εκλογές. ΟΛΩΝ Η ΣΚΕΨΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Σ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ. Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ. ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΦΤΑΙΧΤΕΣ. ΕΥΘΥΝΕΣ.

Ας κάνει ο καθένας επιτέλους τη δουλειά του. Με αξιοσύνη. Με δικαιοσύνη. Με αξιοκρατία κι αντικειμενικότητα. ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (ΠΟΡΕΙΑ).

*ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝ … ΑΓΑΠΕΣ ΜΟΥ ΠΗΡΑΝΕ…

Καλή Σαρακοστή και καλό Πάσχα.

Διαβάστε επίσης