• 20 Μαΐου 2024,

Αυτή η κραυγή των φοιτητικών κινημάτων

 Αυτή η κραυγή των φοιτητικών κινημάτων

Παρά τις πολλές συλλήψεις και επιδρομές, αυξάνεται το κύμα διαμαρτυριών που εμπλέκει δεκάδες πανεπιστήμια των ΗΠΑ (πάνω από πενήντα σε όλο τον κόσμο) προς υποστήριξη της Γάζας και κατά της στρατιωτικής συμπαράστασης Usa στο Ισραήλ.

Κάποιοι αναρωτιούνται εάν οι φοιτητές κι φοιτήτριες θα είναι σε θέση να αντιδράσουν με ευφυΐα και δημιουργικότητα, σφριγηλότητα και ευελιξία. Στην πραγματικότητα, το κάνουν ήδη, επειδή τα μέσα και οι στόχοι τους είναι ευθυγραμμισμένοι.

“Οι προσπάθειές σας και ο αγώνας σας είναι υποδειγματικοί για όλους μας – γράφει ο Massimo De Angeslis – Αν μοναχά μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά σας, να γεμίσουμε κάθε χώρο του πράττειν μας στον κόσμο με την αποφασιστικότητά σας….”. Έχει ανοίξει μια ρωγμή στην κυρίαρχη αφήγηση;

Foto του American Muslims for Palestine

Νάσαστε! Επιστρέψατε στο να κάνετε θόρυβο για έναν καλό σκοπό, επιτέλους, ξανά! Μαζί σας, φοιτήτριες και φοιτητές πανεπιστημιακοί, δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη ελπίδας, όταν μεταμορφώνετε τους νηφάλιους και όμορφους χώρους της καθημερινότητάς σας σε χώρους ευχάριστης και ειρηνικής δέσμευσης ενάντια σε αυτό το αίσθημα αηδίας, βρωμιάς, εμετικής ιδιότητας μέλους σε ένα ίδρυμα που με το ένα χέρι σας δίνει πρόσβαση στη γνώση και σας υπόσχεται ένα μέλλον, και με το άλλο βοηθά στην αναπαραγωγή του άδικου και ματωμένου κόσμου του οποίου είμαστε μέρος.

Όπως όλοι οι άλλοι, ζώσες ανθρώπινες ικανότητες σε σχηματισμό, αλλά σε αντίθεση με εμάς τους υπόλοιπους που είμαστε γερασμένοι εξωτερικά ή γερασμένοι εσωτερικά επειδή είμαστε κολλημένοι σε ρουτίνες δουλειάς και ζωής και εξαρτήσεων που πάντα αναπαράγουμε χάρη σε αποστεωμένες γνώσεις και ορίζοντες, η κατάρτιση σας είναι σε ευέλικτη κίνηση και τα υποκείμενα που την κάνουν να κινείται είστε εσείς!

Εσείς είστε στο τιμόνι! Πώς είναι η θάλασσα σήμερα, ταραγμένη ή πλεύσιμη; Πώς είναι ο άνεμος; Και η καταιγίδα έρχεται ή απομακρύνεται; Πόσες φορές πριν από σήμερα φάγατε ξύλο με τα γκλομπ από την αστυνομία παρόλο που δεν είχατε ποτέ την πρόθεση να προκαλέσετε κακό σε κάποιον;

Πόσες φορές πριν από σήμερα έχουν εκκενωθεί οι καταυλισμοί σας με τα άλογα; Πόσες φορές στο παρελθόν σας έχουν ακινητοποιήσει στο έδαφος με το κεφάλι σας τσακισμένο στο τσιμέντο από έναν φουσκωτό με στολή που δεν απαντά στις ερωτήσεις σας για να διευκρινίσει γιατί είστε υπό κράτηση;

Πόσες φορές στο παρελθόν έχετε δεχτεί ηλεκτροσόκ με τέιζερ επειδή προσπαθήσατε, δεν ξέρω, να πιάσετε το κινητό τηλέφωνο; Πόσες φορές στο παρελθόν έχετε υποστεί εκφοβισμό και στιγματισμό από ακαδημαϊκές αρχές, πολιτικούς και δημοσιογράφους που αγνοούν τη διαφορά μεταξύ αντισιωνισμού και αντισημιτισμού;

Πόσες φορές στο παρελθόν έχετε δει ανάμεσα στους καθηγητές σας αυτούς που στέκονται στο πλευρό σας και αυτούς που αμφιταλαντεύονται; Και ακόμη: πόσες φορές πριν από τώρα ανασάνατε βαθιά για να μην απαντήσετε στις προκλήσεις εκείνων των φανατικών που πιστεύουν ότι η καταγγελία του κράτους του Ισραήλ για τις καταχρήσεις και τις φρικαλεότητες που διαιωνίστηκαν για σχεδόν ογδόντα χρόνια και εντάθηκαν σε σφαγή και απόπειρα γενοκτονίας από σχεδόν οκτώ μήνες, είναι να προσβάλλεις μια θρησκεία ή έναν πολιτισμό; 

Πόσες φορές στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να σας τρομοκρατήσουν δίνοντάς σας την κολλώδη, παραπλανητική και στιγματιστική ταμπέλα του φιλο-τρομοκράτη; Ιδού, βιώνετε αυτό που είναι κοινό σε εκείνους που αντιτίθενται στους μετα-κανόνες που διέπουν τον κόσμο μας, στους άγραφους νόμους της εξουσίας που υπερβαίνουν τους γραπτούς νόμους, τις τοξικές αφηγήσεις που ξερνούν επάνω σας οι δυνάμεις του status quo-της καθεστηκυίας τάξης για να σας τρομάξουν, να σας αποθαρρύνουν και να σας αποστρατεύσουν, να σας ακινητοποιήσουν, να σας κάνουν να επιστρέψετε σε μια αποστεωμένη ρουτίνα όπου η σκέψη και η γνώση μετρούν μόνο όταν είναι ακίνδυνες για την ουσιαστική αλλαγή των πραγμάτων.

 Θα ξέρετε να αντιδράσετε με ευφυΐα και δημιουργικότητα, εμμονή και ευελιξία ταυτόχρονα; Το κάνετε ήδη, διότι τα μέσα και οι στόχοι, οι σκοποί σας είναι ευθυγραμμισμένα.

Είναι προφανές ότι το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο από εσάς, ότι παρεμβαίνετε σε μια παγκόσμια τάξη σε κίνηση η οποία ποιος ξέρει πού οδηγεί, σε ένα παιχνίδι μεταξύ πλευρών με μικρά, μεσαία και μεγάλα οπλοστάσια, και που η Γάζα είναι μόνο μια τραγική φάση αυτής της συγκρουσιακής πολυπολικότητας που αποσπά το βλέμμα μας από τα πραγματικά προβλήματα της αναπαραγωγής όλης της ζωής στον πλανήτη, που διαιωνίζει αδικίες και που φαίνεται να υπόσχεται μόνο μια νέα κούρσα εξοπλισμών, και έναν νέο γενικευμένο πόλεμο, τίποτα άλλο. Και έτσι οι προσπάθειές σας και ο αγώνας σας είναι υποδειγματικοί για όλους μας.

Αν μόνο ήμασταν ικανοί να ακολουθήσουμε το παράδειγμά σας, να γεμίσουμε κάθε χώρο του πράττειν μας στον κόσμο με την αποφασιστικότητά σας. Είναι εξίσου προφανές ότι τα δίδακτρα σας, τα οικονομικά κονδύλια των πανεπιστημίων σας, καθώς και ορισμένες από τις έρευνες που έχουν γίνει από τους καθηγητές σας και συχνά από εσάς, είναι όλες πτυχές της εμπλοκής σας σε αυτόν τον πόλεμο, όπως όλοι μας συμμετέχουμε σε αυτόν πηγαίνοντας να κάνουμε τα ψώνια, πηγαίνοντας στη δουλειά, πληρώνοντας τους φόρους, παρακολουθώντας τηλεόραση και απορροφώντας επώδυνα διαφημιστικά μηνύματα.

Μέσα σε ένα σύστημα από το οποίο εξαρτώνται οι ζωές μας, τραγικά κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Όλοι κατά κάποιο τρόπο εμπλεκόμαστε στη λάθος πλευρά. Και η σωστή πλευρά δεν είναι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς, αλλά η ειρήνη, η ζωή, η αξιοπρέπεια όλων των σωμάτων που αποτελούν λαούς. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Και εσείς εβραίοι φοιτητές που επίσης αγωνίζεστε, καλό είναι να θυμάστε με την Τορά ότι «ενώ κάθε άλλη εντολή πρέπει να εκπληρωθεί στον χρόνο και τον τόπο της, λέγεται για τη shalom (ειρήνη) ότι πρέπει να αναζητείται και να επιδιώκεται ανά πάσα στιγμή και παντού». Αυτή είναι η ώρα, αυτό είναι το μέρος! Αν όχι τώρα, αν όχι εδώ, πού και πότε;

Τότε, λοιπόν, είμαστε όλοι φοιτητές και φοιτήτριες στον αγώνα! Είθε η γη της Παλαιστίνης να είναι απαλλαγμένη από πόλεμο, φρίκη, κακοποίηση και αδικία.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος Comune-info

Διαβάστε επίσης