• 15 Μαΐου 2024,

Δεκέμβρης 2008 – Η οργή αντικαθιστά τα δάκρυα [Αθήνα και αλλού..]

 Δεκέμβρης 2008 – Η οργή αντικαθιστά τα δάκρυα [Αθήνα και αλλού..]

05/12/2015

Η αυτοοργανωμένη παραγωγή “Δεκέμβρης 2008 – η οργή αντικαθιστά τα δάκρυα” είναι ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την εξέγερση που ξέσπασε το Δεκέμβρη του 2008 με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από το μπάτσο Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Δε μιλάει από τη σκοπιά του δήθεν αντικειμενικού παρατηρητή αλλά από αυτή του άμεσα συμμετέχοντα και παίρνει ξεκάθαρη θέση: υπέρ της εξέγερσης. Ψάχνοντας χρονικά, υλικό βίντεο, κείμενα, μουσική και βάζοντας την τελευταία πινελιά του μοντάζ το έργο αυτό μάς θυμίζει τις στιγμές από τη δράση μας, την οργάνωση και τα συναισθήματά μας τις μέρες του Δεκέμβρη.

Προσπαθεί έτσι να συμβάλλει στη διατήρηση της κινηματικής μνήμης απέναντι στη σιωπή και την πλαστογραφία που θέλει να επιβάλλει η κάθε εξουσία. Το dvd κυκλοφόρησε το σεπτέμβρη του 2009 από το εργαστήρι παραγωγής αυτοοργανωμένων video VISUAL VOID με την τεχνική και πολιτική στήριξη του ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΙΑ.

Δεκέμβρης 2008 – Η οργή αντικαθιστά τα δάκρυα [Πάτρα]

Οι σπόροι του Δεκέμβρη

Μια μισάωρη αφήγηση σε προσωπικό ύφος για τον Δεκέμβρη. Περιέχει -μεταξύ των άλλων – καταγραφές από τους δρόμους και τα γεγονότα καθώς και αναπαραγωγή οπτικού και ακουστικού υλικού απο τα media εκείνες τις μέρες (εφημερίδες και τηλεόραση).

Το μονταζ παραπέμπει σε μυθοπλασία. Πρόκειται για προσωπική κατάθεση. Τελειώνει με το τραγούδι των Lost Bodies “αρκετά”, αφού έχει προηγηθεί η ζοφερή σκηνή με τους μετανάστες να κατακλύζουν την πλατεία συντάγματος για να “γιορτάσουν” το νέο έτος και τον δήμαρχο να βγάζει το λογύδριο του. Πυροτεχνήματα.

Social Revolution in Greece (Για τον Δεκέμβρη του 2008)

Revolt is not an utopia, December 2008 l Η Εξέγερση δεν είναι ουτοπία, Δεκέμβρης 2008

Δεκέμβριος 2008 l Η δυνατότητα για την έφοδο στον ουρανό

Παρουσίαση της εξέγερσης του Δεκέμβρη μέσα από τις πράξεις και το λόγο των ίδιων των εξεγερμένων. Το video φτιάχτηκε στη Θεσσαλονίκη το Γενάρη του 2009 και προβλήθηκε για πρώτη φορά σε ανοιχτή συζήτηση-απολογισμό της εξέγερσης, στην κατειλημμένη δημοτική βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης.

Αθήνα 6 Δεκεμβρίου 2008 – Athens December 6th 2008

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος αέναη κίνηση

Διαβάστε επίσης