• 26 Απριλίου 2024,

Δυο λόγια για ένα φίλο που έχασα…

 Δυο λόγια για ένα φίλο που έχασα…

 

Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του παλιού συμμαθητή και φίλου μου Γιάννη Βαράκη. Νιώθω λοιπόν την ανάγκη να γράψω λίγα λόγια για αυτόν, σαν ύστατο χαιρετισμό στο πιο φωτεινό μυαλό της τάξης μου αυτής των αποφοίτων του 1959 του Γυμνασίου Αρρένων Καβάλας εκείνης της εποχής.

Ο Γιάννης έδειξε από τα πρώτα σχολικά μας χρόνια ότι θα είχε ένα λαμπρό μέλλον. Δεν ήταν απλά ένας άριστος μαθητής ήταν ένα παιδί με προσωπικότητα με πολλά ενδιαφέροντα που χαιρόσουν να τον έχεις φίλο σου.

Προσωπικά του οφείλω την γνωριμία μου με αρκετούς συγγραφείς -της Αριστεράς κυρίως- όπως ο Ρίτσος, ο Βάρναλης, ο Σκαρίμπας και ο Τσίρκας, μέσα από περιοδικά όπως η «Επιθεώρηση Τέχνης και η «Φιλολογική Πρωτοχρονιά» που μου δάνειζε.

Οι συζητήσεις μας ατελείωτες, οι πιο πολλές από αυτές ανεβοκατεβαίνοντας την οδό Ομονοίας, μία παρέα εφήβων με προβληματισμούς αναζητήσεις και ερωτηματικά για το μέλλον της.

Μετά την αποφοίτηση μας χαθήκαμε αφού ο καθένας μας πήρε τον δρόμο του, άλλος για σπουδές, άλλος για το εξωτερικό και κάποιοι βρίσκοντας δουλειά σε άλλη πόλη.

Με τον Γιάννη συναντιόμασταν τυχαία όταν ανέβαινε, σπάνια είναι αλήθεια, στην Καβάλα για να δει τις αδερφές του. Ήμουν όμως ενήμερος για τις σπουδές του και την εξαιρετική καριέρα του στην Αμερική και αργότερα στην Ελλάδα ως καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Καμαρώνω για τις επιτυχίες του που τις θεωρούσα επιτυχίες και όλης της παλιάς μου τάξης.

Η τελευταία επαφή μαζί του ήταν τηλεφωνική, ένα χρόνο πριν, όταν του έστειλα το βιβλίο που είχα γράψει για τους κινηματογράφους της Καβάλας για να ζητήσω τη γνώμη του. Θυμηθήκαμε τα παλιά, με ρώτησε για τους παλιούς συμμαθητές μας, αλλά μου φανέρωσε πως η κλονισμένη υγεία του δεν του είχε επιτρέψει να «ανηφορίσει» ξανά προς την Καβάλα.

 

Αγαπημένε μου Γιάννη και μέντορά μου, σου εύχομαι «καλό κατευόδιο». Μαζί μου σε αποχαιρετούν και όσοι από εκείνη την τάξη συναντούσα στους δρόμους της Καβάλας που αρκετές φορές ζητούσαν από μένα να μάθουν νέα σου Αντίο αγαπημένε μου φίλε, φίλε της νιότης μου.

Λευτέρης Κελβερίδης

16-9-2020

 

  • Στη φωτογραφία σημειώνονται ο Γιάννης Βαράκης (1) κι ο Λευτέρης Κελβερίδης (2)

Διαβάστε επίσης