• 20 Απριλίου 2024,

Εναέριος Ζαπατισμός: Γράφει ο Μιχάλης Μαυρόπουλος

 Εναέριος Ζαπατισμός: Γράφει ο Μιχάλης Μαυρόπουλος

Η πρώτη γνωστή επίθεση της πολεμικής αεροπορίας Ζαπατίστας σημειώθηκε στην αυγή του αιώνα, στις 3 Ιανουαρίου 2000, στα περίχωρα του Amador Hernández ejido, στα βάθη της ζούγκλας Λακαντόνα.

Η δεύτερη πρόκειται να ξεκινήσει με την αποβίβαση σε κάποιο λιμάνι της Ευρώπης εναέριου σώματος του Ζαπατιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN). Παρά τις δύο δεκαετίες και πολλά άλλα πράγματα που τις χωρίζουν, οι δύο επιχειρήσεις μοιράζονται το ίδιο παράδοξο: είναι ειρηνικές. τα λόγια είναι τα όπλο τους.

Τα πλαίσια και οι στόχοι δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά, και, παρόλα αυτά, σημαδεύουν την καρδιά του εχθρού, ο οποίος σε αυτό το απομακρυσμένο Tseltal ejido κοντά στον ποταμό Perla εκπροσωπήθηκε από τον ομοσπονδιακό Στρατό μετά την ξαφνική αδικαιολόγητη κατάληψη ενός κτήματος στα βάθη της ζούγκλας που δημιουργήθηκε από φορτία και επίθεση ελικοπτέρων, στυλ πολέμου Βιετνάμ, τα ίδια εγχειρίδια.

Λέει ο Hermann Bellinghausen, Η πρώτη γνωστή επίθεση της πολεμικής αεροπορίας Ζαπατίστας σημειώθηκε στην αυγή του αιώνα, στις 3 Ιανουαρίου 2000, στα περίχωρα του Amador Hernández ejido, στα βάθη της ζούγκλας Λακαντόνα. Η δεύτερη πρόκειται να ξεκινήσει με την αποβίβαση σε κάποιο λιμάνι της Ευρώπης εναέριου σώματος του Ζαπατιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN). Παρά τις δύο δεκαετίες και πολλά άλλα πράγματα που τις χωρίζουν, και οι δύο επιχειρήσεις μοιράζονται το ίδιο παράδοξο: είναι ειρηνικές. τα λόγια είναι τα όπλο τους.

Τα πλαίσια και οι στόχοι δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά, και, παρόλα αυτά, σημαδεύουν στην καρδιά του εχθρού, ο οποίος σε αυτό το απομακρυσμένο Tseltal ejido κοντά στον ποταμό Perla εκπροσωπήθηκε από τον ομοσπονδιακό Στρατό μετά την ξαφνική αδικαιολόγητη κατοχή μιας περιουσίας στα βάθη της ζούγκλας που δημιουργήθηκε από φορτία και επίθεση ελικοπτέρων, στυλ πολέμου Βιετνάμ, τα ίδια εγχειρίδια.

Η επίθεση του 2000 αναφέρθηκε με τέτοιο τρόπο σε αυτές τις σελίδες these pages: “Η Πολεμική Αεροπορία Zαπατίστα επιτέθηκε σήμερα στο στρατόπεδο του ομοσπονδιακού Στρατού με χάρτινα αεροπλάνα. Μερικά πέταξαν καλά και μπήκαν κατευθείαν στο τμήμα των κοιτώνων που ήταν κρυμμένοι από βλάστηση και μεγάλους μαύρους πλαστικούς μουσαμάδες. Άλλα έχασαν την πτήση τους και έπεσαν ακριβώς πίσω από το αιχμηρό πλέγμα [περίφραξη με συρματοπλέγματα].

“Το αεροσκάφος, σε λευκό χρώμα και γράμματα στο πλάι, έστειλε ένα γραπτό μήνυμα για τα ομοσπονδιακά στρατεύματα που κατέλαβαν τη γη της κοινότητας για σχεδόν πέντε μήνες τώρα. Δεν είναι μόνο τα καλώδια του φράχτη κοφτερά: «Στρατιώτες, γνωρίζουμε ότι πουλήσατε τη ζωή και την ψυχή σας λόγω της φτώχειας. Είμαι κι εγώ φτωχός, όπως πολλά εκατομμύρια είναι φτωχοί, αλλά εσύ είσαι χειρότερος γιατί υπερασπίζεσαι αυτόν που μας εκμεταλλεύεται, δηλαδή, τον Zedillo και τη μικρή του ομάδα πλούσιων ανθρώπων.’

“Η διαμαρτυρία των ιθαγενών της περιοχής ενάντια στη στρατιωτική κατοχή των εδαφών τους στην κόψη των Βουνών Azules, καθημερινή, επίμονη, σχεδόν απίστευτη, έχει επιδιώξει με πολλούς τρόπους να ακουστεί από τα στρατεύματα, τα οποία φαίνεται να υπάρχουν στην άλλη πλευρά του ηχητικού φράγματος. Αυτό το απόγευμα επιτέθηκαν στις αέριες οδούς, με δακτυλογραφημένα φύλλα, πρωτότυπα και σε αντίγραφα άνθρακα, όπως στην προϊστορία των τεχνικών αναπαραγωγής.

Έφτιαξαν μια εκδοχή και μια άλλη με τα αντίγραφά τους, για να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνάμεις των καμικάζι σε γραπτό. Το αεροπλάνο είναι η βόμβα:

“‘Δεν πουλάμε τις ζωές μας. Θέλουμε να ελευθερώσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών σας, τις ζωές τους και εκείνες των συζύγων σας, τις ζωές των αδελφών σας, τις ζωές των θείων σας, τις ζωές των μπαμπάδων σας και των μαμάδων σας και τις ζωές εκατομμυρίων φτωχών εκμεταλλευόμενων Μεξικανών, θέλουμε επίσης να ελευθερώσουμε τις ζωές σας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στρατιώτες που καταπιέζουν τους λαούς τους λόγω εντολών από μερικούς κλέφτες

“Σε άλλες περιπτώσεις, τα στρατεύματα του ομοσπονδιακού Στρατού κάλυψαν τα μάτια ή τα αυτιά τους, με εντολή των ανωτέρων τους, να μην δώσουν προσοχή στα παράπονα, τα μηνύματα ή τα επακόλουθα από τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Σήμερα, ένας αξιωματικός προσπαθεί να μαζέψει τα αεροπλάνα που έπεσαν στην πρώτη γραμμή μάχης, πριν από τα οδοφράγματα σάκων και κλαδιών απ’ όπου οι στρατιώτες στοχεύουν, φορώντας τα κράνη τους. Τουλάχιστον τώρα δεν έχουν βάλει να ακούγεται όπερα, όπως έκαναν για μέρες, ποικίλη και παραμορφωμένη, μερικά επιλεγμένα αποσπάσματα των Carmen, La Traviata και William Tell, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ακούγεται τίποτα.”

Το 2021, μια νέα γενιά Ζαπατίστας από την Τσιάπας επιτίθεται στην καρδιά του Παλαιού Κόσμου με τον τρόπο τους, με μικρά αλλά εύγλωττα συμβολικά γεγονότα. Μια ναυτική προωθημένη ομάδα έβαλε πόδι στο Ιβηρικό έδαφος στη Γαλικία και ήδη διασχίζει τη Γαλλία.

Η νέα επαναστατημένη «τρελή ιδέα» στρέφεται γύρω από την παγιδευμένη πολιτική συζήτηση στο Μεξικό και τα φερόμενα άκρα της, και ανοίγει ένα σενάριο για τις αυτόνομες απαιτήσεις που επεξεργάστηκαν, και για τις τρέχουσες τραγωδίες στην Τσιάπας ώστε να αποκτήσουν διεθνή σημασία και να ξυπνήσουν αναισθητοποιημένες ή κρυφές συνειδήσεις στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως λέει ο συγγενής μου γιατρός Ricardo Loewe, ο οποίος έχει αποσυρθεί στην Αυστρία επί του παρόντος, συμμετέχων στο Zαπατισμό κατά τη διάρκεια 40 από τα χρόνια του, η ανακοίνωση και η έναρξη της περιοδείας στην Ευρώπη «έκανε πολλές μικρές και μεσαίου μεγέθους συλλογικότητες που εμπνέονται ή ενδιαφέρονται για το Zαπατισμό να εμφανίζονται σαν μανιτάρια.”

Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή πολιτικής ανωμαλίας. Στα κοινωνικά δίκτυα, στις δημόσιες πλατείες και στα μέσα επικοινωνίας, αμφισβητούν τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό, τον ρατσισμό, το σεξισμό, τον ίδιο τον πόλεμο, με οδηγό τον Ζαπατισμό.

Η νέα επιχείρηση θαλάσσης-εδάφους θα οδηγήσει σε συγκεντρώσεις, συναυλίες, φόρουμ, πορείες, συνελεύσεις, εμφανίσεις και συζητήσεις σε μια μικρή αλλά πανούργα κλίμακα, επεμβατική για καλές συνειδήσεις βυθισμένες στη νωθρότητα και σε πολύ κακές συνειδήσεις. Μιλάμε για τη διάσωση του κόσμου, όχι όπως στα κόμικς, αλλά που βασίζεται σε πολλές διατλαντικές μικρο-ιστορίες του κόσμου των κάτω που στοιχηματίζουν με περισσότερο επείγουσα ανάγκη από ποτέ σε έναν άλλο κόσμο όπου ταιριάζουν πολλοί κόσμοι.

—–Ω—–

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Αρχικά δημοσιεύθηκε στα Ισπανικά by La Jornada

Δευτέρα, Ιούλιος 12, 2021

https://www.jornada.com.mx/2021/07/12/opinion/a08a1cul

Επανέκδοση με Αγγλική ερμηνεία από το Chiapas Support Committee

https://chiapas-support.org/2021/07/20/aerial-zapatismo/?wref=pil

Διαβάστε επίσης