Ένας χρόνος αντιστάσεων για τη ζωή

 Ένας χρόνος αντιστάσεων για τη ζωή

Αυτό που τελειώνει στη Λατινική Αμερική, ειδωμένο με το άγρυπνο μάτι του Raúl Zibechi, δεν είναι απλώς ένα ακόμη ζοφερό έτος πανδημίας. Είναι μια χρονιά κατά την οποία οι λαοί και τα κινήματα, ξεκινώντας από τους αυτόχθονες, έδειξαν ότι ξέρουν να οργανώνουν νέες εξαιρετικές αντιστάσεις και μεγάλες εξεγέρσεις.

Από τον τελευταίο επιτυχημένο αγώνα κατά του ορυκτού εξορυκτισμού στην αργεντίνικη επαρχία Chubut μέχρι την αναβίωση μιας τεράστιας πολιτικής διαμαρτυρίας στην Κολομβία που αναγκάστηκε να σωπάσει από την Κρατική ναρκο-τρομοκρατία – περνώντας στη συνέχεια μέσω της ανάκτησης των εδαφών Mapuche, τη διέλευση του ωκεανού από τους ζαπατίστας και την εγκαθίδρυση μιας νέας αυτόνομης κυβέρνησης στον περουβιανό Αμαζόνιο – σε ολόκληρη την ήπειρο είναι ξεκάθαρο πώς ο ιός του τρόμου (με τις φαινομενικά παντοδύναμες επιπτώσεις του στην υγεία και κοινωνικές) δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανός να παραλύσει την αντίσταση πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέρα με τη ημέρα, εβδομάδα με τη βδομάδα, παντού γεννιέται ή ξαναγεννιέται η άρνηση αποδοχής της κυριαρχίας ενός νεκροπολιτικού συστήματος που καταστρέφει την ίδια τη ζωή των περισσότερων ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, απλώς διευρύνοντας το βλέμμα μας πέρα ​​απότατείχητης Ευρώπης, αντιλαμβανόμαστε μια όμορφη ανάσα ελπίδων που δεν εμπιστεύονται μόνο στην εμμονή των μέσων ενημέρωσης με τις καμπύλες μετάδοσης και τη διάδοση των εμβολίων.

Τον δεκέμβριο του 2021, γεννήθηκε η Αυτόνομη Εδαφική Κυβέρνηση του Awajún, στο βόρειο Περού.. FotoDesinformemonos

Το κοινοβούλιο της επαρχίας Chubut, στη νότια Αργεντινή, ψήφισε νόμο τον δεκέμβριο υπέρ της εξόρυξης ορυκτών, αλλά αναγκάστηκε να τον ακυρώσει μια εβδομάδα αργότερα λόγω της μαζικής εξέγερσης του πληθυσμού. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των λαϊκών λατινοαμερικανικών στρωμάτων, ενάντια στις επαρχιακές και εθνικές κυβερνήσεις, προοδευτικές και εξορυκτικές αμφότερες.

Σε ένα τετραήμερο ξέσπασμα οργής, η φουσκωμένη θάλασσα των ξεσηκωμένων ανθρώπων πυρπόλησε την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Rawson, την πρωτεύουσα της επαρχίας, και ανάγκασε τον κυβερνήτη να ακυρώσει αυτό που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο για να ηρεμήσει τη διαμαρτυρία. Το Chubut ενώνεται έτσι στην επαρχία Mendoza, η οποία το 2019 είχε ήδη καταφέρει να σταματήσει την εξορυκτική δραστηριότητα. Από τον περασμένο Αύγουστο, το Chubut βρίσκεται σε υδρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στις κύριες πόλεις σημειώθηκαν διακοπές στην παροχή του νερού.

Οι μεγάλες διαμαρτυρίες κατά της εξορυκτισμού στην επαρχία Chubut, στην αργεντίνικη Παταγονία. FotoAnred

Στη Χιλή, η χρονιά ξεκίνησε με μια υποστηριζόμενη ανάπτυξη της ειρηνικής εξέγερσης των Μαπούτσε, η οποία δεν αφέθηκε να εξαντληθεί από τις εκλογικές διαδικασίες. Στην περιοχή Temuco, εγγράφηκε μια εκθετική ανάπτυξη στην ανάκτηση των γαιών που οδήγησε την κυβέρνηση του Sebastián Piñera να διατάξει τη στρατιωτική κατάληψη του Wall Mapu (επικράτεια των μαπούτσε), σε μια μάταιη προσπάθεια να συγκρατήσει τον αγώνα. Για να πάρετε μια ιδέα για την έκταση του κινήματος, αξίζει να πούμε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020 υπήρξαν 35 δράσεις ανάκτησης γαιών από τις κοινότητες, τους ίδιους μήνες του 2021 ο αριθμός ανήλθε σε 134.

Πορεία της εξέγερσης Mapuche. Foto: pressenza

Το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς ήταν η γιγαντιαία κινητοποίηση που ξεκίνησε ο κολομβιανός λαός στις 28 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα προκηρύχθηκε μια 24ωρη απεργία από τα συνδικαλιστικά κέντρα, αλλά οι νέοι ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια αυτού του καλέσματος. Η στάση, μάλιστα, κράτησε περισσότερο από δύο μήνες με τους αυτοκινητόδρομους να διακόπτονται για εβδομάδες, όπως στην περίπτωση του στρατηγικού Παναμερικανικού που ρυθμίζει τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων. Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων έπληξαν εκατοντάδες δήμους, παραλύοντας τη Χώρα με μαζικές δράσεις και με τη δημιουργία «σημείων αντίστασης», όπου οι νέοι συγκεντρώνονταν για να ελευθερώσουν ζώνες και να καταστήσουν την καθημερινή ζωή ασφαλή, απέναντι στη βάναυση καταστολή των κινητών Ομάδων αντιταραχών (Esmad).

Η πόλη Κάλι, της οποίας ο πληθυσμός είναι κυρίως αφρο-απόγονοι, ήταν το επίκεντρο της διαμαρτυρίας με 25 «σημεία αντίστασης», την κατεδάφιση αγαλμάτων αφιερωμένων στους κατακτητές του αποικισμού και την κατασκευή αντιμνημείων όπως το Resiste, έμβλημα της εξέγερσης. Υπήρξαν δεκάδες θάνατοι και άνθρωποι εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της

κατασταλτικής δράσης. Αλλά η πραγματική έκπληξη ήρθε από κάτω: η γηγενής φρουρά του πληθυσμού Nasa ήταν παρούσα στο Cali, η οποία ταξίδεψε περισσότερα από 100 χιλιόμετρα για να υποστηρίξει τους διαδηλωτές, που επίσης παρενοχλήθηκαν από ομάδες πολιτών που οπλίστηκαν από την αστυνομία. Έχουν δημιουργηθεί επίσης οι «πρώτες γραμμές» των ομάδων αστικής αυτοάμυνας νεολαίας, αλλά και αυτές των μητέρων για την υπεράσπιση των παιδιών τους, εκείνες των ιερέων ακόμα και των απόστρατων στρατιωτικών. Τα επόμενα κύματα διαμαρτυριών συνεχίστηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο, με την άφιξη της ιθαγενούς Minga στο Cali, μια διαμαρτυρία ενάντια στις επαναλαμβανόμενες δολοφονίες και μια ανανεωμένη υποστήριξη στον αγώνα των κατοίκων της πόλης.

Οι διαδηλώσεις και οι εξεγέρσεις ουσιαστικά έθαψαν τον ουριμπισμό (τον ακροδεξιό μιλιταρισμό εμπνευσμένο από τον πρώην πρόεδρο ÁlvaroUribe, στην εξουσία από το 2002 έως το 2010) που κυβέρνησε την χώρα διά πυρός και σιδήρου, από τις αρχές του 20ού αιώνα, ακόμη και πέρα ​​από τον ίδιο τον Uribe. Το κέντρο της αντίστασης έχει μετατοπιστεί από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές και οι νέοι χωρίς μέλλον επέστρεψαν στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, προκαλώντας μια έντονη πολιτικοποίηση της κοινωνίας, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας ζητά επείγουσες αλλαγές. Μεσοπρόθεσμα, η αδελφοποίηση μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών και της αστικής νεολαίας μπορεί να ανοίξει τις πόρτες σε νέες σχέσεις μεταξύ βασικών στρωμάτων στην κολομβιανή επικράτεια για το σχεδιασμό πρακτικών χειραφέτησης.

Ασφαλώς πρέπει να σημειωθεί ότι εν μέσω της πανδημίας, το EZLN ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει την TravesíaporlaVida, με την οποία διέσχισε τον ωκεανό για να αγκαλιάσει την αντίσταση της Ευρώπης μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Εκείνο το ταξίδι αντιπροσωπεύει, κατά τη γνώμη μου, μια καμπή στην ιδέα της διεθνούς αλληλεγγύης και στον τρόπο με τον οποίο τα κινήματα σχετίζονται μεταξύ τους. Μέχρι τώρα κυριαρχούσαν αντιθέτως μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως οι τέσσερις διεθνείς, και οι χώροι όπως το Φόρουμ του Σάο Πάολο, που έβλεπε πρωταγωνιστές κυρίως άνδρες, λευκούς και ακαδημαϊκούς, ηγέτες κομμάτων και κινημάτων, που συναντιόνταν σε πολυτελή ξενοδοχεία ή σε πανεπιστήμια.

Η απόβαση στην Ευρώπη της πρώτης αντιπροσωπείας των Ζαπατίστας

Στο βόρειο τμήμα του Περού, η Αυτόνομη Εδαφική Κυβέρνηση του Awajún σχηματίστηκε τον δεκέμβριο, έτσι τώρα υπάρχουν ήδη έξι πόλεις του Αμαζονίου, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 150 χιλιάδες άτομα, που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το δρόμο της αυτονομίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, είδαμε λοιπόν πώς οι λαοί οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19 και από τις κυβερνήσεις που, τόσο δεξιά όσο και αριστερά, εκμεταλλεύονται την κρίση για να εμβαθύνουν το κυρίαρχο μοντέλο. Η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση εξασθενεί λόγω του ακτιβισμού που τίθεται σε κίνηση από τα κάτω. Όλα δείχνουν ότι το 2022 μπορεί να είναι μια αποφασιστική χρονιά. Νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση για τα κινήματα συνίσταται στο να ξεπεράσουν τη δυναμική ανάπτυξης και πτώσης της κινητοποίησης, προκειμένου να χτίσουν μορφές οργάνωσης ικανές να δώσουν συνέχεια στις αντιστάσεις.

Πηγή: La Jornada

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης