• 20 Απριλίου 2024,

Επιτέλους φτάνει η Extemporánea, η Εκτός Εποχής

 Επιτέλους φτάνει η Extemporánea, η Εκτός Εποχής

Το επίσημο ανακοινωθέν που ανακοινώνει τελικά την αναχώρηση της ζαπατιστικής αερομεταφερόμενης συντροφιάς για την Ευρώπη έφτασε χθες, 30 Αυγούστου, την ημέρα που από το 2011 τα Ηνωμένα Έθνη θέλησαν να αφιερώσουν στις και στους εξαφανισμένους desaparecid@s.

Η ημερομηνία, καθώς και ο προορισμός, δεν είναι τυχαία, φυσικά. Η προσγείωση των δύο ομάδων που απαρτίζουν τη μεγάλη αντιπροσωπεία (η οποία ακολουθεί την αποβίβαση της Μοίρας 421 allo sbarco dell’Escuadron 421 στη γη που μετονομάστηκε insumisa) προβλέπεται για τις 14 σεπτεμβρίου στη Βιέννη. Μια πόλη διαφορετική από εκείνη που είχε προηγουμένως προγραμματιστεί για μια συνάντηση που παρεμποδίστηκε για δύο μήνες από τις πολιτικές των συνόρωνostacolato per ben due mesi dalle politiche di frontiera, εκείνες που, πίσω από την ψυχρή γραφειοκρατία, κρύβουν – όπως όλοι γνωρίζουν – φρικαλεότητες πολύ διαφορετικής φύσης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ζαπατιστική μονάδα του «Listening and Word-Άκουσμα και Λόγος-Ascolto e Parola» ονομάζεται La Extemporánea-Η Εκτός Εποχής, το επίθετο που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού για να αρνηθεί την προέλευση των ανθρώπων cho’ol, tzotzil, tzeltal, tojolabal που τόλμησαν να ζητήσουν βίζα για ένα ταξίδι στην Ευρώπη. «Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου»; Ο πρωτοφανής χαρακτηρισμός έχει προκαλέσει μια σύγχυση στους αυτόχθονες λαούς της γεωγραφίας που ονομάζεται Μεξικό. «Ίσως το Μεξικανικό Κράτος να μας αποκαλεί έτσι διότι νιώθει πικρία που δεν μπόρεσε να μας αφανίσει», απάντησαν.

Στη συνέχεια, το λεξικό πρόσθεσε άλλες ρητές έννοιες: ανεπαρκές, άβολο, «ακατάλληλο για τον χρόνο που συμβαίνει». Εν ολίγοις, παράλογο. Ακριβώς όπως η ιδέα, τα ημερολόγια και οι γεωγραφικές περιοχές για να επιτευχθεί μια συνάντηση εξεγέρσεων και μια επιβεβαίωση της ελευθερίας κινήσεων, ενώ οι πολλές πανδημίες του Τέταρτου παγκοσμίου πολέμου, ο πόλεμος όλων των Κρατών εναντίον όλων των Λαών του πλανήτη, φουντώνουν. Ένα Ταξίδι για τη Ζωή, ένας παραλογισμός

 

Subcomandante Moisés 31 Αυγούστου 2021

Στην Ευρώπη κάτω και αριστερά:

Στην Έκτη Εθνική και Διεθνή:

Στις οργανώσεις, ομάδες και συλλογικότητες που αναζητούν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη για τους απόντες:

Αδελφές, αδέλφια, hermanoas:

Compañeroas, συντρόφισσες, σύντροφοι:

Θέλουμε να ξεκινήσουμε χαιρετώντας τον αγώνα και τη δέσμευση όλων εκείνων των ανθρώπων που αναζητούν τους απόντες τους, Le/gli desaparecid @ s, τις και τους εξαφανισμένους. Ο αγώνας τους είναι επίσης, και πάνω απ’ όλα, ένας αγώνας για τη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη μέρα σας ανακοινώνουμε όσα ακολουθούν:

Πρώτον. – Μετά από αμέτρητες διαδικασίες, εμπόδια και προβλήματα, ανακοινώνουμε ότι η αερομεταφερόμενη ζαπατιστική παρέα, την οποία ονομάσαμε «La Extemporánea», θα αναχωρήσει από την Πόλη του Μεξικού για την Ευρώπη στις 13 σεπτεμβρίου 2021https://www.youtube.com/embed/VOHGpR7BUoU?feature=oembed

Δεύτερον. – Ο προορισμός είναι η πόλη της Βιέννης, στη γεωγραφία που ονομάζουν Αυστρία, και θα ταξιδέψουμε σε δύο ομάδες.

Τρίτον. – Η πρώτη ομάδα θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού στις 13 σεπτεμβρίου 2021 στις 12:10 περίπου. Θα φτάσει στη Μαδρίτη, στη γεωγραφία που ονομάζεται Ισπανία, στις 06:00 στις 14 σεπτεμβρίου. Μετά από 2ωρη αναμονή και μια μετακίνηση, η πτήση θα συνεχιστεί στις 08:20 για να προσγειωθεί στην πόλη της Βιέννης, στην Αυστρία, στις 11:05 στις 14 Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη ομάδα θα αναχωρήσει την ίδια ημέρα, 13 σεπτεμβρίου, στις 20:45 με ενδιάμεσο σταθμό στη Μαδρίτη στις 14:35 της 14ης, παίρνοντας ξανά την πτήση στις 16:00 με προσγείωση στη Βιέννη στις 19:00 την ίδια ημέρα 14 σεπτεμβρίου.

Τέταρτον. – “Η Extemporánea” είναι οργανωμένη σε 28 ομάδες της Escucha y Palabra– Να ακούς και να εκφράζεσαι – Ακρόασης και Λόγου (που αποτελείται από 4-5 compas-συντρόφους συντρόφισσες η καθεμία), 1 του Gioco και Marachella, Παιχνιδιού και Σκανδαλιάς δηλαδή,και μια του Συντονιστικού. “La Extemporánea” μπορεί έτσι να καλύψει 28 γωνίες της ευρωπαϊκής γεωγραφίας ταυτόχρονα.

Λίγες ημέρες αργότερα, θα ενωθεί η αντιπροσωπεία του Εθνικού Αυτόχθονου Συνεδρίου – Ιθαγενούς Συμβουλίου Κυβέρνησης και του Μετώπου των Λαών προς Υπεράσπιση της Γης και του Νερού.

Μαζί με αυτή την αντιπροσωπεία αδελφών οργανώσεων, θα συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε η Μοίρα 421, η οποία καλύπτει αυτή τη στιγμή τη γεωγραφία που ονομάζουν Ελβετία.

Πέμπτο. – Σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία κατά την οποία θα αφήσουμε το Σπορείο-Semillero «Comandanta-Διοικητής Ramona» για να συγκεντρωθούμε στο καρακόλ Jacinto Canek, στο San Cristóbal de las Casas, στην Τσιάπας. Από εκεί θα πάμε χερσαία, με ένα καραβάνι οχημάτων, στην Πόλη του Μεξικού όπου θα μείνουμε στο πανδοχείο Carmona y Valle μέχρι την ημέρα και την ώρα της αναχώρησης. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να συνοδεύσει την αναχώρηση και το ταξίδι από το Σαν Κριστομπάλ στην Πόλη του Μεξικού.

Έκτο. –Αφιερώνουμε αυτή την προσπάθεια (στην οποία συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι μη-ζαπατίστας και μάλιστα μερικές αντι-ζαπατίστας) σε όλους τους εξαφανισμένους, στις οικογένειες που υποφέρουν την απουσία τους και, κυρίως, στις γυναίκες και τους άνδρες που αγωνίζονται να τους βρουν ξανά και να καταφέρουν να έχουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη που όλες χρειαζόμαστε και αξίζουμε. Να ξέρετε ότι το παράδειγμά σας, η ακούραστη δουλειά σας και το ότι δεν τα παρατάτε, να μην ξεπουλιέστε και να μην διστάζετε, είναι για εμάς τους ζαπατιστικούς λαούς ένα μάθημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μια αυθεντική δέσμευση στον αγώνα για τη ζωή.

Τις ημέρες που θα είμαστε στην Πόλη του Μεξικού θα παραδώσουμε τα πρακτικά των συνελεύσεων των ζαπατιστικών κοινοτήτων, των μη ζαπατιστικών και αντιζαπατιστικών, με τις συμφωνίες τους για την υποστήριξη του αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη για τα θύματα της βίας, σύμφωνα με την διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την πρώτη αυγούστου του τρέχοντος έτους 2021.

Αυτά είναι όλα.

Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού.

Subcomandante Insurgente Moisés Εξεγερμένος Υποδιοικητής Moisés

Γενικός Συντονιστής του Ταξιδιού για τη Ζωή – Κεφάλαιο Ευρώπη.

Ξανά Μεξικό. Έτος 501.

Μετάφραση “Maribel” – Bergamo

Αρχικό κείμενο: https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2021/08/30/por-la-vida-salida-de-la-extemporanea-a-europa/

T-shirt, μπλουζάκι με το σχέδιο της Erica Silvestri αφιερωμένο στο Ζαπατιστικό Ταξίδι #GiraZapatista. Στο σχέδιο η “????????????” #FAZ Αεροπορική Ζαπατιστική Δύναμη Forza Aerea Zapatista η “????????”, το σκάφος που πραγματοποίησε την επική διέλευση του Ατλαντικού Ωκεανού μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2021 για να φτάσει στις ακτές της «Γηραιάς Ηπείρου» έχοντας στο κατάστρωμα την Μοίρα 421 #SQUADRON421 Ναυτική Αντιπροσωπεία Zαπατίστα, θα συναντηθούν στις Ελεύθερες Γαίες της Ευρώπης. Info: Sostieni La Gira Zapatista

Για όλες τις πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με το Ταξίδι για τη Ζωή: LapazFacebookTwitterMastodonPinterestWhatsAppTelegramEmail

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης