• 7 Μαΐου 2024,

Ερωτήματα: Γράφει ο Θωμάς Καρακάσης

 Ερωτήματα: Γράφει ο Θωμάς Καρακάσης

Και ξαφνικά από εκεί που οι δίκαιες ευχαριστίες προς τη Γαλλική κυβέρνηση, για την αμυντική και διπλωματική στήριξη μας σε σχέση με τις απαιτήσεις της Τουρκίας σε βάρος μας και σε βάρος της Κύπρου, ήτανε καθημερινές, εδώ και καιρό επικρατεί μια «άκρα του τάφου σιωπή».

Ό λόγος μάλλον ότι επίκειται μέσα στον επόμενο μήνα η επιλογή από την Ελλάδα των φρεγατών που θα επιλέξει, και κάποιες ενδεχόμενα πιέσεις που έχουνε ασκηθεί. Και ξαφνικά δημοσιοποιείται ανάρτηση από τον πρέσβη των ΗΠΑ Πάϊατ, με έναν Αμερικανό υποναύαρχο στη μέση , και τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ στην άκρη αριστερά, όπου αυτή μας ενημερώνει για τη παράδοση του φακέλου πρότασης των ΗΠΑ για τις φρεγάτες.

Ο ίδιος ο Πάϊατ χαρακτήρισε τη πρόταση «ακαταμάχητη», χωρίς να διευκρινίζει, τι από αυτά που μας προτείνουνε έχουνε αυτό το χαρακτηρισμό. Μου θυμίζει κάπως τη φωτογραφία του 2017 στο Προεδρικό μέγαρο του Παυλόπουλου καθισμένο στην άκρη του καναπέ, με τον Ερντογάν στη μέση, όπου ο Ερντογάν, μας απειλούσε αναίσχυντα.

Γιατί απ’ ότι θυμάμαι και από συγκρίσεις που έχω διαβάσει, οι προτεινόμενες φρεγάτες των ΗΠΑ τύπου MMCS ούτε τις δυνατότητες αμυντικές, επιθετικές, υποστήριξης, ανθυποβρυχιακές, αντιπυραυλικές των αντίστοιχων Γαλλικών BELHARRA έχουνε, ούτε τα οπλικά συστήματα και ραντάρ που έχουνε είναι εφάμιλλα των Γαλλικών.

Με δεδομένα τα ατελείωτα προβλήματα που παρουσιάζουνε οι συγκεκριμένες φρεγάτες και έχουνε αναγκάσει το ναυτικό των ΗΠΑ στη πρόωρη αντικατάσταση τους,  εύκολα ο κάθε καλόπιστος πολίτης, που θα πληρώσει μέρος αυτής της δαπάνης, αναλογίζεται και διερωτάται, μήπως έχει δρομολογηθεί μια απόφαση, που αφορά καθοριστικά την άμυνα του Ελληνισμού για τις επόμενες δυο-τρεις δεκαετίες, όχι με βάση τις ανάγκες μας για την υπεράσπιση του Αιγαίου και τις ανατολικής Μεσογείου, αλλά με βάση τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, σε σχέση με την επαναφορά της Τουρκίας στη Δύση. Ας θυμηθούμε και τη περιπέτεια των S300.

Φυσικά η Τουρκία, ότι και να πει και να συμφωνήσει ενδεχόμενα με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα πάντα θα την απειλεί.

Εξ άλλου υπάρχει και το πρόσφατο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπου υποχωρώντας δώσαμε τα πάντα στα Σκόπια, υποσχόμενα εκείνα ότι θα συμμορφωθούνε και μέχρι τώρα καμμιά συμφωνία δεν έχουνε τηρήσει. Και με τα Σκόπια και με τη Τουρκία, οι άλλες δυνάμεις και χώρες καλά κάνουνε και επιδιώκουνε το εθνικό τους συμφέρον.

Εμείς;

ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης