• 26 Απριλίου 2024,

EZLN: Κατεύθυνση Ευρώπη

 EZLN: Κατεύθυνση Ευρώπη

Στις 3 Μαΐου, μια αντιπροσωπεία από επτά ζαπατίστας έφυγε από το Μεξικό και θα φτάσει δια θαλάσσης στην παλιά ήπειρο γύρω στα μέσα Ιουνίου για να συναντήσει τα κοινωνικά κινήματα 27 ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Καβάλας μάλιστα, και να γίνει φορέας του «ιού της αντίστασης και της εξέγερσης».

L’Escuadrón 421 Η Ομάδα 421 του ζαπατιστικού Στρατού εθνικής απελευθέρωσης είναι έτοιμη να αποβιβαστεί στην Ευρώπη. Το ταξίδι στο πλοίο «La Montaña» θα ξεκινήσει στις 3 μαΐου για να φτάσει στην Ευρώπη, πιθανώς στη Γαλικία, περίπου στα μέσα ιουνίου.

4 γυναίκες, 2 άνδρες και μια τρανς γυναίκα αποτελούν την αντιπροσωπεία του Ezln: εξ ου και το όνομα του Escuadrón 421, η ομάδα στην οποία παίρνουν μέρος η Lupita (19χρονη tzotzil), η Καρολίνα (26 ετών tzotzil), η Jimena (cho ‘ol ηλικίας 25 ετών), Yuli (tojolabal 37 ετών), Bernal (tojolabal ηλικίας 57 ετών), Darío (cho’ol 47 ετών) και Marijose (tojolabal ηλικίας 39 ετών).

La spedizione η αποστολή αποτελείται, σύμφωνα με τον subcomandante-υποδιοικητή Galeano (πρώην subcomandante Marcos), από «ανθρώπινα όντα που γεννήθηκαν στην ήπειρο που ονομάζεται Αμερική, λατινοαμερικάνοι, μεξικανοί από τη γέννηση και απόγονοι των αρχέγονων λαών μάγια”.

Ο διοικητής Moisés έκανε γνωστό ότι οι ζαπατίστας έχουν ήδη λάβει προσκλήσεις από κοινωνικά κινήματα σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Κροατία, Δανία, Σλοβενία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία και Ουκρανία.

Γράφει ο David Lifodi πως η ζαπατιστική διπλωματία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανές απαγορεύσεις αποβίβασης στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας (εξάλλου, η αντιπροσωπεία έχει ήδη πραγματοποιήσει την καραντίνα πριν από την επικείμενη αναχώρηση) ή για λόγους νομικούς που σχετίζονται με ζητήματα μετανάστευσης, όπως υπογραμμίζεται από τον υποδιοικητή Galeano.

Το ταξίδι στην γηραιά ήπειρο στο σημάδι του εορτασμού μνήμης της 500ης επετείου de la mal llamada “conquista” de lo que hoy es Méxicoαυτής που κακώς αποκαλείται «κατάκτηση» αυτού που είναι τώρα Μεξικό συμπίπτει σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη στιγμή για τη ζωή της χώρας. 27 χρόνια από τον ζαπατιστικό ξεσηκωμό levantamiento zapatista της 1ης Ιανουαρίου 1994, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μεγαλώνουν, οι επιθέσεις ενάντια στις κοινότητες των ιθαγενών και των αυτόνομων διοικητικών κέντρων δεν έπαψαν ποτέ και η κυβέρνηση του αποκαλούμενου «Τέταρτου μετασχηματισμού» εκπροσωπεί έναν κίνδυνο, σύμφωνα με τον Ezln, λόγω της θέλησης της να συνεχίσει τα μεγάλα έργα, ξεκινώντας από το πολυσυζητημένο σχέδιο του τρένου Μάγια.

Στα ευρωπαϊκά κοινωνικά κινήματα, κατά τη διάρκεια του «Travesía por la vida» »Διάπλου για την ζωή»(όπως χαρακτηρίζει ο Ezln το ταξίδι των εκπροσώπων του στην γηραιά ήπειρο), η αντιπροσωπεία ζαπατίστα θα μιλήσει για την αντίσταση ενάντια στην κακή κυβέρνηση του Obrador, τις συλλήψεις και τις διώξεις ενάντια σε ακτιβιστές που πλησιάζουν τον ζαπατισμό, θα ζητήσει να αναληφθεί δράση για τις γυναίκες θύματα ατελείωτης γυναικοκτονίας, θα δώσει μια περιγραφή των αντι-περιβαλλοντολογικών πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις πολυεθνικές.

Τέλος, οι ζαπατίστας θα μοιραστούν «πόνο και θυμό», αλλά κυρίως θα στραφούν, θα απευθυνθούν, όπως έχουν κάνει πάντα, σε εκείνους που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο «από κάτω και από τα αριστερά», δεν προκαλεί έκπληξη. στις αρχές του Ιανουαρίου 1994, το Ezln ανακοίνωσε: “Somos mujeres, lesbianas, gays, bisexuales, transgénero, travestis, transexuales, intersexuales, queer y más, hombres, grupos, colectivos, asociaciones, organizaciones, movimientos sociales, pueblos originarios, asociaciones barriales, comunidades y un largo etcétera que nos da identidad”, »Είμαστε γυναίκες, λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, τραβεστί, ιντερσέξουαλ, queer και πολλά άλλα, άνδρες, ομάδες, συλλογικότητες, ενώσεις, οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα, αυτόχθονες λαοί, ενώσεις γειτονιάς, κοινότητες και ένα μακρύ κλπ που μας δίνει ταυτότητα».

Η αντιπροσωπεία εγκατέλειψε ήδη τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού προς το λιμάνι της Isla Mujeres (Quintana Roo) από όπου θα φύγουν με το καράβι «La Montaña» που κατασκευάστηκε στην περιοχή ζαπατίστα.

Η άφιξη των zαπατίστας στην Ευρώπη πραγματοποιείται 20 χρόνια μετά την Marcha del Color de la Tierra-Πορεία του Χρώματος της Γης του 2001, όταν το Ezln έφτασε στην Πόλη του Μεξικού και η διοικητής Esther εξέπληξε ολόκληρο τον κόσμο μιλώντας στο Κογκρέσο που περίμενε την παρέμβαση του εκείνο τον καιρό υποδιοικητή Μάρκος.

Από τότε οι ζαπατίστας συνεχίζουν να καταγγέλλουν τον ρατσισμό, τον μιλιταρισμό, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση και τον καπιταλισμό, τους πραγματικούς κινδύνους που θέτουν σε ανασφάλεια την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Μετά την Ευρώπη, όπου η αντιπροσωπεία ζαπατίστα αναμένεται να παραμείνει μέχρι τον οκτώβριο, ήδη προγραμματίζονται τα ταξίδια του Ezln στην Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία και την Αμερική.

Συνοδευτικά του Escuadrón 421 θα είναι το Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas (Frayba)-Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Servicio Internacional para la Paz (Sipaz)-Διεθνής Υπηρεσία για την Ειρήνη ως παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ζαπατίστας που θα φτάσουν στην Ευρώπη ορίζονται ως «φορείς του ιού της αντίστασης και της εξέγερσης» και εκφράζουν φόβο για την επιστροφή του «εθνικισμού, του σοβινισμού, των πολέμων» και για την πανδημία Covid-19 «που έχει δείξει την ευπάθεια του ανθρώπινου όντος, καθώς και την απληστία και την ηλιθιότητα των κυβερνήσεων και των υποτιθέμενων αντιθέσεων τους», επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις τους ότι υπάρχουν πολλοί κόσμοι που ζουν και αγωνίζονται στον πλανήτη και πως η ισότητα της ανθρωπότητας κατοικεί στον σεβασμό της διαφορετικότητας.

https://videos.jornada.com.mx/video/43016625/la-delegacion-maritima-del-ezln-se-embarca-rumbo-a/

https://videos.jornada.com.mx/video/93016633/zarpa-el-barco-con-la-delegacion-zapatista-rumbo-a/

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης