Για πάντα Hebe – Hasta siempre Hebe!!

 Για πάντα Hebe – Hasta siempre Hebe!!

Του Osservatorio Repressione

Η Hebe De Bonafini, ιστορική πρόεδρος των Μητέρων της Plaza de Mayo, πέθανε σήμερα Κυριακή σε ηλικία 93 ετών. Μητέρα δύο desaparecidos, εξαφανισμένων, μαχήτρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστρια, ήταν μια από τις ιδρυτές του συλλόγου Madres de Plaza de Mayo, στην Πλατεία Μαΐου, για να καταγγείλει την εξαφάνιση ανθρώπων κατά την τελευταία δικτατορία στην Αργεντινή (1976-1983).

Περνούν μήνες πριν οι μητέρες των εξαφανισμένων πάρουν το θάρρος και πάνε αυτοπροσώπως να ρωτήσουν τις αρχές για την τύχη των παιδιών τους, συγκρουόμενες ενάντια σε έναν τοίχο από ψέματα, αμοιβαίες συγκαλύψεις και σιωπή. Η διαμαρτυρία και ο πόνος τους θα μετατραπεί στη σιωπηλή πορεία της Plaza de Mayo, που κάθε πέμπτη απόγευμα, εδώ και χρόνια, μεταμορφώνεται σε μια τεράστια λευκή περιπολία, σαν τα μαντήλια των μητέρων που περπατούν για να αποφύγουν την κατηγορία εριστικής συγκέντρωσης και άρα τη σύλληψη.

Έχουμε προχωρήσει πολύ πέρα ​​από την αναζήτηση των παιδιών μας καθώς αγωνιζόμασταν προσπαθώντας να πραγματοποιήσουμε τα ιδανικά στα οποία πίστευαν τα παιδιά μας.» «Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα με χαρά και αγάπη. Η επανάσταση γίνεται με αγάπη, όχι μόνο με τα όπλα”.

Η Hebe υπήρξε για δεκαετίες παράδειγμα θάρρους και αποφασιστικότητας στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και τον νεοφιλελευθερισμό. Η Hebe Bonafini πήρε εξιτήριο στις 13 Οκτωβρίου, αφού νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες στο ιταλικό Νοσοκομείο της πόλης Λα Πλάτα για ιατρικούς ελέγχους. Την εβδομάδα πριν από εκείνη τη νοσηλεία είχε ηγηθεί της πορείας που πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, και με την ευκαιρία είχε προσκαλέσει τους μαθητές γυμνασίου να παρουσιάσουν τα αποκτήματα του σχολείου τους στην πόλη του Μπουένος Άιρες.

Την ημέρα πριν από αυτή τη δραστηριότητα, τετάρτη 5 Οκτωβρίου, η Bonafini είχε πάει στο Centro Culturale Kirchner (CCK) για να παρευρεθεί στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης που παρουσίαζε τη βιογραφία της σε εικόνες, με τίτλο “Hebe de Bonafini, a rev/beladamother“. Στην παρουσίαση αναφέρθηκε στην ιστορία της και της οικογένειάς της και ήταν ευγνώμων που είδε τις φωτογραφίες που απαθανάτισαν στιγμές της ζωής της και των γιων της Χόρχε Ομάρ και Ραούλ Αλφρέντο, Jorge Omar e Raúl Alfredo, που απήχθησαν και εξαφανίστηκαν από τη στρατιωτική δικτατορία. “Ξέχασα ποια ήμουν την ημέρα που εξαφανίστηκαν, δεν σκέφτηκα ξανά τον εαυτό μου», είπε η Μποναφίνι σε εκείνη την εκδήλωση του CCK. Βλέποντας ξανά τη βιογραφία της, είπε ότι οι γονείς και η γιαγιά της της είχαν μάθει «την αξία της δουλειάς» ενώ τα εξαφανισμένα παιδιά της είχαν μάθει «τι είναι η πολιτική». η Bonafini γεννήθηκε σε μια λαϊκή γειτονιά του δήμου Ensenada και θα έκλεινε τα 94 της χρόνια στις 4 δεκεμβρίου.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης