Γιώργος Τσακίρης: Ο πόλεμος θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση του Καλοκαιριού

 Γιώργος Τσακίρης: Ο πόλεμος θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση του Καλοκαιριού

Το πρωί της Παρασκευής ο συμπολίτης κ. Γιώργος Τσακίρης σχολίασε στην Πρωινή τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα παρακολουθεί στενά και καθημερινά, τα αναλύει και δεν διστάζει τα σχόλια του να τα προβάλει. Μαζί με τις εκτιμήσεις του. Ο κ. Τσακίρης είναι εντελώς απαισιόδοξος για την επόμενη τουριστική περίοδο και τη χώρα μας. Και τη περιοχή μας. Στηρίζει την απαισιοδοξία του και στην οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει το τέλος του πολέμου.

Η βασική και πρώτη ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Γιώργος Τσακίρης είναι αυτή σχετικά με το τέλος του πολέμου. Είναι άραγε κοντά;

Απάντησε τα εξής:

«Ελπίδες για το τέλος του πολέμου σίγουρα πρέπει να έχουμε. Είμαι από αυτούς που λανθασμένα υπολόγιζα ότι ο πόλεμος, αυτή η απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, θα τελείωνε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαψευστήκαμε.

Φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πόλεμο φθοράς- κατά πάσα πιθανότητα -της Κυβέρνησης της Ουκρανίας. Για αυτό και δεν εισβάλει στο Κίεβο. Περιμένοντας πιθανότατα μια πτώση της. Έστω και εκ των έσω.

Ή μία συνθηκολόγηση της στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας η Κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι πλέον είναι περικυκλωμένη από παντού. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται έχουν και έναν χαρακτήρα υπόγειο. Σίγουρα υπάρχουν και διαπραγματεύσεις που δεν μαθαίνουμε.

Το προσχέδιο που δημοσίευσαν οι Financial Times και μερικώς παραδέχθηκε και η Ρωσία, είναι μια ακτίδα φωτός. Αν και η εγγυήτρια δύναμη της Τουρκίας ανάμεσα σε αυτές των ΗΠΑ και της Αγγλίας θα πρέπει να μας ανησυχεί λιγάκι.

Πιστεύω ότι ναι, πρέπει να έχουμε ελπίδες ότι αυτή η σύγκρουση που έχει κοστίσει άδικα τις ζωές τόσων χιλιάδων ανθρώπων (πολύ περισσότερων αν υπολογίσουμε και τους πρόσφυγες) θα τελειώσει σύντομα. Το ευχόμαστε να γίνει έτσι». 

Σχετικά με την τουριστική κίνηση φέτος ο κ. Γιώργος Τσακίρης είναι συγκεκριμένα απαισιόδοξος:

«Ακόμη και να έχει τελειώσει ο πόλεμος όταν θα αρχίζει η τουριστική περίοδος, που όπως φαίνεται θα έχει τελειώσει, η παρτίδα του τουρισμού για το 2022 (σύμφωνα με τα σχέδια που υπήρχαν πριν τον πόλεμο) έχει χαθεί. Ειδικά για περιοχές όπως η δική μας.

Στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά, περιοχές που στηρίζονταν στην άφιξη Ρώσων ή Σλάβων – ας το πούμε έτσι- τουριστών και με τις ήδη υπάρχουσες απαγορεύσεις… Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να έρθουν. Μην ξεχνάμε ότι η όλη κατάσταση δημιουργεί και οικονομικά ζητήματα.

Δεν είναι μόνο η ανθρωπιστική κρίση. Ακολουθεί και η οικονομική. Μετά μάλιστα την πανδημία, μας ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οπότε ενώ σχεδιάζαμε και περιμέναμε μια πολύ καλή χρονιά, με αναφορές ότι θα ξεπεράσουμε κι αυτήν την περίοδο του 2019. Υπερβολικά αισιόδοξα σενάρια κατά την άποψη μου. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια υστέρηση στα έσοδα που θα προκύψει από την υστέρηση στις αφίξεις».

Διαβάστε επίσης