• 7 Μαΐου 2024,

Γυναίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη

 Γυναίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το περασμένο έτος έγιναν γνωστές 17 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Οι έμφυλες διακρίσεις φαίνεται πως ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο συνέβη μια κατακόρυφη αύξηση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών κατά την περίοδο της πανδημίας με τα στοιχεία για την χώρα μας να είναι αποκαρδιωτικά. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με το Ευρωβαρόμετρο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ψυχολογική και σωματική βία κατά των γυναικών αυξήθηκε κατά 93%!

Στον εργασιακό τομέα το μισθολογικό χάσμα παραμένει. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ετήσιο εισόδημα των γυναικών στην ΕΕ είναι κατά 13,0% χαμηλότερο από των ανδρών. Όλα τα παραπάνω την εποχή όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται σιγά – σιγά βήματα προς τα μπροστά. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προεδρεύουν γυναίκες, ενώ το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέρχεται στο 39,3%.

Το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς οι γυναίκες – στελέχη του Κέντρου είναι περισσότερες από τους άντρες, ενώ ακόμη η διαχείριση του Κέντρου είναι υπό την Καθηγήτρια Μιχαλοπούλου Μαρία, Αντιπρυτάνισσα Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΔΠΘ.

Ο αγώνα για την ισότητα δεν σταματάει, συνεχίζεται. Η 8η Μαρτίου αποτελεί  λοιπόν την αφορμή για να εστιάσουμε: σ’ όσες γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους, σ’ όσες κακοποιήθηκαν, σ’ όσες επαναστάτησαν κατά της πατριαρχίας, σ’ όσες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά και βίωσαν τον σεξισμό και την αδικία σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής, σ’ όσες έχασαν την δουλειά τους γιατί ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν οικογένεια, σ’ όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, στις κοπέλες μας, στις φίλες μας, στις αδερφές  και στις μητέρες μας.

Ποιοι είμαστε: Το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με Συντονιστή Φορέα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εταίρο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τη συνέχεια του Europe Direct Ξάνθης το οποίο φιλοξένησε το Δ.Π.Θ. την περίοδο 2013 έως το 2021.

Μπορείτε να μας βρείτε σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας μας: Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

-Δημήτρης Σπιτσέρης

Στέλεχος του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-

Διαβάστε επίσης