«Η Ιερά Μητρόπολη να αγκαλιάσει και την επαρχία Νέστου»- Συνέντευξη του Χρήστου Γκόρδη

 «Η Ιερά Μητρόπολη να αγκαλιάσει και την επαρχία Νέστου»- Συνέντευξη του Χρήστου Γκόρδη

Ο κ. Χρήστος Γκόρδης (φωτογραφία) είναι πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Νέστου.

Είναι ταυτόχρονα κι ένας από τους πολλούς πολίτες της Χρυσούπολης που και αυτήν την περίοδο ζητούν να αποκατασταθεί η τάξη. Να αναφέρεται και ο Δήμος Νέστου (ή η επαρχία Νέστου) στο όνομα της Ιεράς Μητρόπολης. Στην οποία η περιοχή ανήκει. Παλιά αυτό ίσχυε, θυμάται. Ο κ. Γκόρδης μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής

Η συνέντευξη

Ερ: Διατυπώνετε ένα παράπονο εσείς αλλά και άλλοι κάτοικοι της Χρυσούπολης προς το Μητροπολίτη και την ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς παράπονο είναι αυτό;

Απ: Το παράπονο είναι αληθινό και εύλογο γιατί έχουμε τόσα χρόνια, τουλάχιστον 50-55 χρόνια, που δεν αναφέρεται πουθενά, δε μνημονεύεται η Επαρχία Νέστου. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί την ταμπέλα που έγραφε Ιερά Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως, Νέστου και Θάσου. Το Νέστου ξαφνικά έφυγε. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, κανένας δε νοιάστηκε. Έστειλα μια επιστολή στο Σεβασμιότατο, δεν απάντησε ενώ έκανα και μια επίσκεψη. Δεν πήρα μια σωστή απάντηση ή ότι τουλάχιστον μελλοντικά θα το φτιάξουμε, θα το δούμε γιατί πρέπει να γίνει. Είναι μια Επαρχία ολόκληρη με 30.000 κόσμο, γνωστή σε όλους η επαρχία Νέστου. Η Χρυσούπολη αυτή τη στιγμή είναι ορφανή εκκλησιαστικά. Εγώ έτσι τη βλέπω. Για ποιο λόγο; Δεν είμαστε λεπροί. Είμαστε Χριστιανοί. Οφείλει η Ιερά Μητρόπολη, οι Δεσποτάδες μας, οι Παππάδες μας, να αγκαλιάσουν την περιοχή, όπως αγκαλιάζει και η περιοχή αυτούς. Δε νομίζω ότι είναι κακό να μνημονεύεται όπως μνημονευόταν παλιά.

Ερ: Υπάρχει κάποια εξήγηση από το Μητροπολίτη, γιατί έπαυσε αυτό; Το ψάξατε εσείς; Αυτό έγινε πριν το Μητροπολίτη Στέφανο.

Απ: Ο Μητροπολίτης Στέφανος είναι καινούριος, αυτό πρέπει να έγινε μόλις πρωτοήρθε ο Προκόπιος. Κάπου εκεί έγινε. Δε ξέρω ακριβώς τι ήταν. Συνεννόηση ή παζάρεμα μεταξύ Αντωνίου Ξάνθης και Προκοπίου; Ο Στέφανος το βρήκε το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει όμως μια διόρθωση. Αυτό το τόνισα και στο 1ο Ιστορικό Συνέδριο Δήμου Νέστου που είχε γίνει πριν 3-4 χρόνια. Εκεί έκανα τρεις προτάσεις ή να μας μνημονεύει η Καβάλα ή επιστρέφουμε στην Ξάνθη όπου ανήκαμε εκκλησιαστικά ή να γίνει μια Μητρόπολη Επαρχίας Νέστου. Αυτές ήταν οι τρεις προτάσεις που έκανα. Δε ζητάμε παραπανίσια πράγματα. Ζητάμε την αγκαλιά της εκκλησίας. Να χωθούμε και εμείς μέσα.

Ερ: Τι σας είπε από κοντά ο Μητροπολίτης Στέφανος όταν τον συναντήσατε;

Απ: Δε μου έδωσε λύση. Μου είπε κάποια πράγματα. δεν μου έδωσε απάντηση, ότι θα το δούμε το θέμα, θα το κοιτάξουμε, θα το φροντίσουμε. Εγώ ξεκίνησα με τις πιο ομαλές προϋποθέσεις. Να μην τραβήξουμε τα πράγματα με διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια. Δεν είναι σωστό.

Ερ: Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στη Χρυσούπολη οι οποίοι έχουν την ίδια άποψη;

Απ: Την ίδια άποψη έχει όλη η Χρυσούπολη. Όλοι οι κάτοικοι της Επαρχίας Νέστου, νιώθουν ορφανοί εκκλησιαστικά. Δε νομίζω ότι είναι δύσκολα πράγμα αυτό να γίνει.

Ερ: Σκέφτεστε να κάνετε και κάτι άλλο κ. Γκόρδη;

Απ: Επειδή προβλέπεται να γίνει επίσκεψη από τον Πατριάρχη εδώ στη Χρυσούπολη, σκεφτόμαστε να ετοιμάσουμε κάποια επιστολή ή να έχουμε κάποια επαφή. Να τα πούμε έστω και για δυο λεπτά, να εκφράσουμε  το παράπονο μας και να ζητήσουμε τις οδηγίες. Μακάρι να μας τις έδινε εδώ ο Σεβασμιότατος. Θα επισκεφτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης το Σεπτέμβριο τη Χρυσούπολη. Θα πάει και στη Θάσο. Ήταν στη Θεσσαλονίκη, στο Άγιο Όρος και στη Δράμα, πρόσφατα. Είμαστε 30.000, τι είμαστε; Είμαστε απ’ έξω; Δεν είμαστε στην εκκλησιαστική οικογένεια; Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Η Καβάλα όταν ονομάστηκε το 1924 και έγινε Νομαρχία γιατί πριν ήταν στη Νομαρχία της Δράμας, έλεγε Καβάλα- Νέστου για τη Μητρόπολη.

(Πηγή φωτογραφίας ιστοσελίδα του συλλόγου στο Facebook)

Διαβάστε επίσης