• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Η σημασία των ημερολογίων ανταρτοπόλεμου

 Η σημασία των ημερολογίων ανταρτοπόλεμου

Ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς του ανταρτοπόλεμου είναι τα ημερολόγιά των ανταρτισσών/ανταρτών.

  • VEJÎN ARARAT
  • BEHDINAN
  • Δευτέρα, 4 Σεπτ 2023, 11:17

Ένας από τους θησαυρούς που αφηγούνται τη ζωή των ανταρτών είναι ημερολόγια που περιέχουν ιστορικές στιγμές. Γιατί στα ημερολόγια, βλέπουμε καλύτερα πώς ο αντάρτης, άνδρας ή γυναίκα, ζει με νόημα και μπορεί να γράψει για τα συναισθήματά του.

Σήμερα, οι αντάρτες/σες χτίζουν αξία και γράφουν ιστορία. Το να κρατάς ημερολόγιο στο αντάρτικο δεν είναι απλώς γραφή, είναι σαν κουλτούρα ζωής. Οι αντάρτες γράφουν αυτά που βιώνουν και νιώθουν. Οι σημερινές αντάρτισσες διευρύνουν τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τα όνειρά τους σε έναν στόχο.

Οι αντάρτες είναι άνθρωποι που μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από τη φυσική τους δύναμη. Οι άνθρωποι που μπορούν να γράψουν πραγματική ιστορία γίνονται επίσης μέρος αυτής της ιστορίας.

Σε κάθε ανάμνηση, οι αντάρτες έχουν να διηγηθούν δεκάδες, χιλιάδες ιστορίες και ιστορικές εμπειρίες. Καθένας/μια από αυτούς/ές γίνεται μια έκφραση, μια ελπίδα για το μέλλον. Για το λόγο αυτό, έχουν μια θέση στις καρδιές εκατομμυρίων. Αυτά που γράφουν δεν είναι συνηθισμένα πράγματα: Γράφουν την αλήθεια μιας κοινωνίας.

Ο κόσμος βλέπει επίσης ότι οι αντάρτες πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική τους στιγμή. Στον πυρήνα κάθε ιστορίας, ανάμνησης και εμπειρίας βρίσκεται μια πραγματικότητα που βασίζεται στην ελεύθερη ζωή. Αυτό που έγραψε ο αντάρτης είναι η έκφραση της πραγματικότητας. Κάθε λέξη, κάθε ορισμός γράφτηκε για έναν σκοπό.

Από τον τρόπο ζωής τους μέχρι τα ημερολόγια που γράφουν, τις πεποιθήσεις και τις ελπίδες τους για ζωή μπορούμε να μάθουμε για τους αντάρτες/αντάρτισσες. Όσο κι αν αγαπούν τη ζωή, δεν διστάζουν να τη θυσιάσουν για την ελευθερία και την ειρήνη.

Στις θέσεις της αντίστασης βλέπουμε αντάρτες να πολεμούν από τη μια πλευρά και να γράφουν ημερολόγια για τις πολεμικές σήραγγες από την άλλη. Βλέπουν τον εαυτό τους υπεύθυνο. Προστατεύουν τις δικές τους αξίες και γράφοντας. Ο σημερινός αντάρτης αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη και έχει επωμιστεί το βάρος της. Για το λόγο αυτό, ένας από τους πολυτιμότερους θησαυρούς του ανταρτοπόλεμου είναι τα ημερολόγιά του.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    ANF

Διαβάστε επίσης