• 24 Απριλίου 2024,

Η υγεία στην αρπάγη της κερδοσκοπίας

 Η υγεία στην αρπάγη της κερδοσκοπίας

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Δεν θα εκόμιζα γλαύκα (κάτι το καινούργιο που ήδη είναι γνωστό), εις …Καβάλαν εάν έγραφα ότι ο καπιταλισμός πηγαίνει εκεί που βρίσκεται το …ψαχνό δηλαδή το κέρδος, συνήθως υπό μορφήν χρήματος.

Επί του προκειμένου, το ψαχνό σήμερα είναι η παρατηρούμενη, λόγω ιού μη στερούμενης συμφέροντος, επίδειξη ενδιαφέροντος για την υγεία. Τούτου λεχθέντος, οι κεφαλαιούχοι δεν χάνουν ευκαιρία προς εκμετάλλευση παντός δυσάρεστου φαινομένου που εμφανίζεται αιφνιδιαστικά στην κοινωνία (κορωνοϊός, φυσικές καταστροφές) και του οποίου η εκμετάλλευσή του, τους επιτρέπει  να παραγεμίζουν τα χρηματοκιβώτιά τους. Έτσι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η υγεία μετατρέπεται παντί τρόπω σε προνομιούχο πεδίο δράσεως αγρίου ανταγωνισμού μεταξύ των κεφαλαιοκρατών. Ήδη έχουμε μια ιδέα  με το αλαλούμ που γίνεται με την παραγωγή και την διάθεση στο εμπόριο των διαφόρων εμβολίων. Τελευταίως προσετέθη στα πλαίσια αυτού του τομέως και η δημιουργία μιας κοινής εταιρίας (κοινοπραξίας) αποτελούμενης από τρείς φίρμες: την Sanofi, την Generali και την Orange.

Η πρώτη, η φαρμακευτική Sanofi, που το 2020 μοίρασε στους μετόχους της τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, προβλέπει να σταματήσει τις έρευνες στην καρδιολογία, τα εγκεφαλικά συμπτώματα και τον διαβήτη για να αφιερωθεί στις καινούργιες θεραπευτικές αγωγές, όπως π.χ. τα εμβόλια κατά των επιδημιών, η ογκολογία (καλοήθης, και κακοήθης όγκος) ως επίσης και η  θεραπεία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι παραπάνω κλάδοι υγείας είναι πολύ προσοδοφόροι για εκείνους που επενδύουν επιδιώκοντας άμεσα (χυδαïστί όσα αρπάξουμε τώρα) οφέλη.

Η Generali είναι ένας οικονομικο-χρηματιστικός γίγαντας που δραστηροποιείται στην ασφάλιση οικιών, αυτοκινήτων και στην βοηθητική ιδιωτική (σύνταξη) υγείας. Τέλος, η Orange κυριαρχεί στην τηλεφωνία και την ψηφιακή εξυπηρέτηση υπό την μορφήν εκατομμυρίων συνδρομητών στο Ιντερνέτ.

Σε τι σκοπεύει αυτή η συνένωση των τριών αυτών εταιριών που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομικοκοινωνική δραστηριότητα της Γαλλίας; Αναγγέλλουν με τυμπανοκρουσίες τα σχέδιά τους για συλλογή και επεξεργασία του συνόλου των δεδομένων της υγείας, διευκρινίζοντας ότι η δραστηριότητά τους αποσκοπεί στην εκχέρσωση και ανάλυση της προσφοράς της τεχνητής νοημοσύνης (intelligence artificielle, δηλ. μίμηση λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού,) στο πεδίο της υγείας.

Πώς θα γίνει αυτό; Δημιουργώντας σε ένα πρώτο στάδιο μια ψηφιακή πλατφόρμα, οι τρείς επιχειρήσεις στοχεύουν να ασχοληθούν με θέματα τα οποία υπάγονται στην χειρισμό της πανδημίας, θα επεκτείνουν όμως αργότερα την  δράση τους στην ενασχόληση διαφόρων τομέων όπως η ογκολογία, όπως ήδη ανεφέρθη, και η διαχείριση των διαφόρων σταδίων της περιθάλψεως ενός ασθενούς.

Ιδού λοιπόν τρείς ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να βάλλουν πόδι στον τομέα της υγείας που όπως πρεσβεύουν οι ειδικοί θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στο μέλλον. Και αυτό την στιγμή μάλιστα που οι κυβερνώντες οφείλουν να εξάγουν μαθήματα και συμπεράσματα από την πελώρια αποτυχία τους στον τομέα της δημόσιας υγείας: μάσκες ανύπαρκτες στην αρχή της επιδημίας, τεστ αραιά και που, τώρα καυγάς για τα εμβόλια (με το σταγονόμετρο), τέλος, χρόνια έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία. Το ίδιο συνέβη και με την βιομηχανία στενώς συνδεδεμένη με την φαρμακευτική: κλείσιμο εργοστασίων, ευρεία μετακόμισή  τους στις χώρες του τρίτου κόσμου όπου τα μεροκάματα είναι απείρως φτηνότερα από εκείνα της Γαλλίας με αποτέλεσμα την παντελή απουσία τεχνικής για την μελέτη της αλληλουχίας γονιδιώματος του  Cοvid 19 προς ταχύτερο εντοπισμό των νέων στελεχών, κυρίως του αγγλικού, όπως ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. η επίτροπος υγείας κ. Κυριακίδου.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο-συνδικαλιστή CGT Jean-Christophe Le Duigou, η «αγορά» υγείας, μέρα με την μέρα, μεγαλώνει. Στην Γαλλία, διαρκούντος του 2020, εδαπανήθησαν σε αυτό τον τομέα 3.626 ευρώ (ετησίως) για κάθε κάτοικο, μεγάλο δε ποσοστό αυτής της δαπάνης το ανέλαβε και βεβαίως το αναλαμβάνει από το 1946 η κρατική κοινωνική ασφάλιση, ονομαζόμενη από τους πολίτες Sécu. Το αναφερθέν ποσό είναι πιο υψηλό από το μέσο ευρωπαϊκό, πράγμα για το οποίο όλες οι κυβερνήσεις επαίρονται. Έτσι χάρις στην Sécu, η Γαλλία ευρίσκεται επικεφαλής της ταξινομήσεως στην Ε.Ε., την υπερφαλαγγίζουν όμως η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω-Χώρες  και η Δανία οι οποίες ξοδεύουν ακόμη περισσότερα.

Δεν είναι διόλου αφύσικο, τα έξοδα για την υγεία να αυξάνονται. Η προσδοκία μακροβιότητος σε συνθήκες καλής υγείας, ως επίσης και η καλλίτερη ποιότητα των παρεχομένων φροντίδων χάρις στην ανάπτυξη των γνώσεων και των ιατρικών τεχνικών, εξηγούν την οσημέραι αυξανόμενη ανθρώπινη ελπίδα για την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. Το πρόβλημα είναι εάν τα παραγόμενα καλά αυτής της αναπτύξεως θα καταληφθούν από μερικά μαστόδοντα της φαρμακευτικής, των ασφαλιστικών οίκων και των ψηφιακών δικτύων ή θα επενδυθούν στις ανάγκες του γενικού υγειονομικού συμφέροντος.

Αφού αναφέρθηκα στα της υγείας, δεν μπορώ να μην σημειώσω την  σπανίως μη μειωτική (ευχάριστη εντύπωση) αναφορά των Παρισίων, που ακολούθησε όμως εκείνη του Βερολίνου, στο ρώσσικο εμβόλιο SputnikV. Οι Γάλλοι  στην μεγάλη πλειοψηφία τους υπεδέχθησαν λίγο-πολύ ευμενώς την αναγγελθείσα και δημοσιευθείσα είδηση στα μέσα ενημερώσεως ότι το SputnikV είναι αποτελεσματικό κατά του ιού σε ποσοστό 91% και ελπίζουν να αναγνωρισθεί από το Παρίσι και να πάρει θέση στις εταζέρες των φαρμακείων. Το κόστος του είναι 8,30 ευρώ για κάθε δόση. Ιδού προς σύγκριση οι τιμές των άλλων εμβολίων: Moderna 31 euro, Sinovac 25, Pfizer 17, Johson et Johson 8 και AstraZeneca 3. Το τελευταίο είναι μεν το φθηνότερο αλλά και το ολιγότερον αποτελεσματικό με αποτέλεσμα να απαγορευθεί για τους άνω των 75 ετών στην  Νότια Αφρική. Θέλοντας να διαβεβαιώσει τους συμπολίτες του περί του αντιθέτου, ο Γάλλος υπουργός υγείας εμβολιάσθηκε δημοσίως και θεατρικώς με το AstraZeneca. Και μια που η γραφίδα μάς οδήγησε στα εμβόλια, ας λεχθεί  ότι σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο France–Inter και την Ουμανιτέ, η Κούβα πειραματίζεται με  επιτυχία για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων και την τοποθέτηση στην κατανάλωση του δικού της εμβολίου Soberana 2 (κυριαρχικότητα – αυτονομία), που θα διατίθεται σε πολύ χαμηλές τιμές (μη γνωστοποιηθείσες ακόμη) για τους υπηκόους της και τους τουρίστες. Τέλος, και ο Βενεζουελιάνος ηγέτης Μαδούρο ανακοίνωσε την παραγωγή  του Carvativir, ενός συμπληρωματικού αντι-ιογενούς φαρμάκου υπό την μορφή παραδοσιακού υγρού, ικανού να μειώσει τις επιβλαβείς επιδράσεις στον οργανισμό του Covid 19.

Διαβάστε επίσης