• 5 Δεκεμβρίου 2023,

Κουρδιστάν: Έρχεται στην επιφάνεια, εξαφανίζεται, υπάρχει, αντιστέκεται

 Κουρδιστάν: Έρχεται στην επιφάνεια, εξαφανίζεται, υπάρχει, αντιστέκεται

5 Αυγούστου 2023 Ταξίδι στη Σενγκάλ ανάμεσα στον λαό Γιεζίντι διαχρονικό θύμα, “Ο λαός Γεζίντι”

Η Σενγκάλ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, είναι μια ορεινή περιοχή στα σύνορα με τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν, όπου εκτείνεται η τεράστια πεδιάδα της Νινευή, στο κέντρο της οποίας υψώνεται το βουνό Σενγκάλ, μια οροσειρά μήκους περίπου εκατό χιλιομέτρων που χωρίζει στο μισό τα βόρεια και τα νότια της επικράτειας των Γεζίντι. Είναι μια περιοχή λεία περιφερειακών, ιρακινών αλλά και διεθνών συμφερόντων. Το ιρακινό κράτος χτίζει επίσης ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του με τη Ροζάβα, όπως αυτό που έχει ήδη κατασκευάσει η Τουρκία, γράφει η Mirca Garuti.

Οι Γεζίντι είναι πλούσιοι σε ιστορία αλλά ελάχιστα γνωστοί, είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική μειονότητα που υφίσταται διακρίσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν ζήσει εδώ για εκατοντάδες χρόνια έχοντας υπομείνει διαδοχικούς εισβολείς, κατακτητές και αποικιστές, από τους πέρσες έως τους βρετανούς και τους οθωμανούς τούρκους. Η κοινότητα, μετά την απελευθέρωση από το Isis, προσπαθεί να ξαναχτίσει την αυτονομία της και να επιστρέψει στο βουνό, και γι’ αυτό σήμερα θεωρούνται επικίνδυνοι.

Οι Γεζίντι εκδιώχθηκαν από το βουνό τους το 1975 από το ιρακινό κόμμα Μπάαθ και μετεγκαταστάθηκαν σε συλλογικά χωριά κατάντη. Στο βουνό ζούσαν από την εκτροφή προβάτων και τη γεωργία, μια ακμάζουσα δραστηριότητα χάρη στις πηγές νερού που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί αντίθετα πιο κάτω. Ήταν μόνο μια πολιτική, στρατηγική επιχείρηση αντικατάστασης των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων του βόρειου Ιράκ, με τον αραβικό πληθυσμό, μέσω της δήμευσης της γης. Το βουνό με τις φυσικές σπηλιές, τα απότομα μονοπάτια και τα πολλά περάσματα άγνωστα σε μη κατοίκους, είχε καταστεί ένα αδιαπέραστο φρούριο. Ήταν λοιπόν απαραίτητο να μετακινηθούν αυτά τα χωριά από το βουνό στην κοιλάδα για να διευκολυνθούν οι στρατιωτικοί έλεγχοι και οι περιπολίες. Όλα αυτά ξεκίνησαν μετά τις 6 μαρτίου 1975 με το διμερές σύμφωνο μεταξύ Ιράν και Ιράκ (Συμφωνία του Αλγερίου) για τον καθορισμό των γεωγραφικών συνόρων, των διμερών σχέσεων αλλά, κυρίως, για τον καθορισμό των συνόρων του ποταμού που σχηματίζεται από τη συμβολή του Τίγρη με τον Ευφράτη [Shaṭṭ al-ʿArab ) του οποίου η δικαιοδοσία ήταν μεταξύ των παραγόντων που πυροδότησαν τον πόλεμο μεταξύ 1980 και 1988 μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, η Τεχεράνη συμφώνησε να σταματήσει την υποστήριξή της και στην κουρδική εξέγερση. Κατόπιν αυτού, άρχισε η βίαιη μεταφορά περίπου 250.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους γεζίντι, αλλά και κούρδων, ασσυρίων, τουρκμένων από τα ορεινά χωριά τους στα χωριά της κοιλάδας. Η κοινωνική δομή των γεζίντι καταστράφηκε τοιουτοτρόπως. Στη Σενγκάλ, 150 αγροτικές κοινότητες εκδιώχθηκαν καταστρέφοντας περιβόλια, πηγές νερού και σπίτια. Σε κάθε Ezidi εκχωρήθηκαν 450 τετραγωνικά μέτρα γης, χωρίς όμως να την κατέχουν, και 400 δηνάρια της εποχής για οικοδομικό υλικό. Σπίτια από τοιχοποιία κατασκευάστηκαν αλλά χωρίς χώρο για κοπάδια ή χωράφια, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από την ιρακινή κυβέρνηση που αντιθέτως τους παρείχε πολύ λίγες υπηρεσίες. Αλλά μετά τη σφαγή που υπέστησαν από το Ισλαμικό Κράτος το 2014, η ζωή στα βουνά έχει ξαναρχίσει.

Οι γεζίντι δεν είναι κούρδοι, δεν είναι μουσουλμάνοι, πάντα διαφοροποιούνταν για τη θρησκεία τους: τον γεζιδισμό, ένα αρχαίο δόγμα για το οποίο πολύ συχνά έχουν κατηγορηθεί ως αίρεση. Ήταν πάντα μια κουλτούρα σε σύγκρουση με το κυρίαρχο σύστημα. Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, ορισμένοι από αυτούς επέλεξαν να ενσωματωθούν στην κοινωνική και πολιτική ζωή των κρατών, ενώ άλλοι παρέμειναν πιστοί στην πολιτιστική τους ταυτότητα. Η αποτυχία ενσωμάτωσης στις νέες αυτοκρατορίες που ακολούθησαν την εμφάνιση και την εξάπλωση του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή, τους οδήγησε ως εκ τούτου να κατηγορηθούν για αίρεση. Είναι μονοθεϊστές και για την προέλευση της λατρείας τους το πιο αναγνωρισμένο είναι ότι θα ήταν η συγχώνευση τριών διαφορετικών δογμάτων: του ζωροαστρικού, του χριστιανισμού και του ισλάμ. Είναι μια συντηρητική κοινωνία, οργανωμένη σε τρεις κάστες: τους ιερείς, τους πρεσβυτέρους και τους μαθητές, τους ακολούθους.

ο Heso Ibrahim, συμπρόεδρος της δημοκρατικής Αυτονομίας της Σενγκάλ, στο βιβλίο “La Montagna sola” , »Το μοναχικό Βουνό», των Rojbin Beritan και Chiara Cruciati, αναφέρει ότι «εμείς οι γεζίντι είμαστε αυτοί που δημιουργήθηκαν την εποχή της γέννησης του σύμπαντος… Ο γεζιδισμός δεν έχει προφήτες, είναι διαφορετικός από τις θρησκείες. Είναι πίστη, είναι φιλοσοφία, είναι ηθική. Εμείς πιστεύουμε στα τέσσερα στοιχεία: γη, νερό, άνεμος και φωτιά, δίχως αυτά δεν υπάρχει ζωή. Θεωρούμε ιερό κάθε πράγμα που δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε… Για εμάς τους γεζίντι ο αριθμός επτά είναι ιερός: δίπλα στα τέσσερα στοιχεία στη γη, ο γεζιδισμός θέτει τρία άλλα στοιχεία στον ουρανό: τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια». Πράγματι, η θρησκεία των γεζίντι περιστρέφεται γύρω από επτά αγγέλους. Οι άγγελοι αντιστοιχούν στα επτά σημαντικά στοιχεία της πρώιμης μυθολογίας στη Νεολιθική. Αλλά πριν από τους αγγέλους, υπήρχαν στην πραγματικότητα επτά φτερωτές θεές που δίδαξαν στις γυναίκες πώς να δημιουργούν και να προστατεύουν τη ζωή, αλλά που στη συνέχεια εξαφανίστηκαν σιγά σιγά στη διαδρομή προς τον μονοθεϊσμό. Στη βάση των μονοθεϊσμών, η γυναίκα γίνεται αυτή που εξαπατά, επομένως η φυσική της θέση στην κοινωνία γίνεται αυτή του υποκειμένου. Το πατριαρχικό σύστημα, που γεννήθηκε την εποχή των σουμερίων, που γρήγορα στράφηκε προς τον μονοθεϊσμό, στη συνέχεια μετέτρεψε όλες τις κατακτήσεις της νεολιθικής επανάστασης σε όργανα εξουσίας, δημιουργώντας έτσι τα θεμέλια της δουλείας. Η υποταγή της γυναίκας συνάγεται από την καταγωγή της: γεννημένη από τα πλευρά του Αδάμ, η Εύα υπάρχει μόνο γι’ αυτόν. δεν την τιμά μια προσωπική δημιουργία. Η εκκλησία δεν ξεχνά να θυμίζει ότι ήταν η Εύα που εισήγαγε την αμαρτία, την κατάρα και τον θάνατο στον κόσμο. Η κατωτερότητα των γυναικών λοιπόν είναι φυσική! Για τον γεζιδισμό, ο Αδάμ και η Εύα δεν είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα, αλλά φυσικά στοιχεία: ο Αδάμ είναι νερό και αίμα, ενώ η Εύα είναι αέρας, που αντιστοιχεί στην ψυχή. Για τους μουσουλμάνους η κατεύθυνση της προσευχής είναι προς τη Μέκκα, ενώ για τους γεζίντι προς τον ήλιο. Οι γεζίντι δεν είναι λάτρεις του ήλιου, αλλά τα παιδιά του..

Η γενοκτονία

Η ισλαμική προέλαση ξεκινά στις 6 ιουνίου 2014 στη Μοσούλη και στις 10 ιουνίου ολόκληρη η πόλη καταλαμβάνεται. Στα τέλη ιουνίου, το Daesh είχε αδιαμφισβήτητη εξουσία σε μέρος της ανατολικής Συρίας, ήλεγχε τη Ράκα και μέρος του δυτικού Ιράκ. Πράγματι, το Ισλαμικό Κράτος γεννιέται στις 29 ιουνίου. Αλλά στον δρόμο που συνδέει τη Μοσούλη με τη Συρία, υπήρχε ακόμα μια ελεύθερη γειτονιά: η Σενγκάλ. Η αποτυχία ελέγχου αυτής της περιοχής θα περιόριζε τη δράση του Daesh, έτσι στις 3 και 4 αυγούστου 2014 άρχισαν οι καταραμένες μέρες όχι μόνο για τους γεζίντι, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Στο πεδίο, στην περιοχή Ezidi, υπήρχαν 25.000 ιρακινές δυνάμεις και 12.000 πεσμεργκά με στόχο την προστασία του πληθυσμού από την εισβολή, αλλά εγκαταλείφθηκαν από όλους. Στην πραγματικότητα, το Daesh έδινε ρούχα στους peshmerga και αυτοί σε αντάλλαγμα τους παρέδιδαν τα όπλα. Κάθε peshmerga άφηνε το όπλο του για ένα διαφορετικό φόρεμα από τη στολή, το φορούσε και έφευγε τρέχοντας.

Έτσι, 6.700 γυναίκες γεζίντι απήχθησαν και πουλήθηκαν ως σκλάβες του σεξ στις αγορές της Ράκα και της Μοσούλης (με τιμή μεταξύ 5 και 20 $), ενώ άνδρες, γέροι και αγόρια σκοτώθηκαν, αποκεφαλίστηκαν, σφαγιάστηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ακόμη και τα παιδιά έχουν υποστεί σκιώδη εμπορία. Πολλά πουλήθηκαν για λίγα δολάρια σε άραβες διακινητές, ενώ άλλα κατηχήθηκαν για να αυξήσουν τις πολιτοφυλακές του Isis. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το Daesh κατέστρεψε επίσης 19 θρησκευτικά ιερά. Οι πολιτοφύλακες δεν συνάντησαν αντίσταση. Όσοι κατάφεραν να καταφύγουν στο όρος Sinjar πολιορκήθηκαν αμέσως από το Daesh. Η απόδρασή τους, δυστυχώς, δεν ήταν μια πτήση προς την ασφάλεια, αλλά το αντίθετο. Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκλωβιστεί σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 50 βαθμούς χωρίς νερό, φαγητό ή ιατρική βοήθεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης, σε αυτό το σημείο ανακοινώνει στρατιωτική δράση για την υπεράσπιση των πολιορκημένων γεζίντι. Οι αμερικανικές, ιρακινές, βρετανικές, γαλλικές και αυστραλιανές δυνάμεις προσπαθούν έτσι να εξαπολύσουν την απαραίτητη βοήθεια για να τους σώσουν με αεροπλάνα και ελικόπτερα. Δυστυχώς, εκατοντάδες γεζίντι πεθαίνουν προτού το PKK και οι κουρδικές συριακές μονάδες της Ροζάβα καταφέρουν να ανοίξουν έναν διάδρομο από τη Συρία στο όρος Sinjar με ασφάλεια. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Plos Medicine», περίπου 3.100 ezidi πέθαναν και άλλοι 6.800 αντιθέτως απήχθησαν.

Πριν από δύο χρόνια, ήταν γνωστό ότι υπήρχαν 89 ομαδικοί τάφοι, αλλά σήμερα βρήκαν άλλους 4 στα βουνά. Το άνοιγμα ενός ομαδικού τάφου δεν είναι εύκολο, πρώτα απ’ όλα χρειάζεται κρατική άδεια από την κυβέρνηση, την οποία ζητούν οι γυναίκες της Σενγκάλ εδώ και χρόνια, ώστε να εκταφήσουν τα ανθρώπινα λείψανα, να κάνουν τεστ Dna και, στο τέλος όλων αυτών των επεμβάσεων, να δώσουν στο άτομο μια σωστή ταφή. Αναμένουμε λοιπόν…

Υπολογίζεται ότι στα 700 χρόνια που υπάρχουν νέα για την ύπαρξη αυτής της κοινότητας, ο αριθμός των θανάτων για θρησκευτικούς λόγους έφτασε τα 23 εκατομμύρια άτομα. Δυστυχώς, και η πρόσφατη ιστορία αυτής της κοινότητας είναι για άλλη μια φορά ιστορία διακρίσεων, κακοποίησης και βίας. Μάλιστα, οι gez;inti ισχυρίζονται ότι υπέστησαν 73 «εντολές σφαγής» ή «αυτοκρατορικά διατάγματα» (Ferman) με την πάροδο του χρόνου, τα οποία στη συνέχεια φτάνουν τα 74 με αυτό που διέπραξαν τον αύγουστο του 2014 οι πολιτοφύλακες του Daesh.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε την αμφισημία της Δύσης απέναντι σε αυτή τη γενοκτονία, ξεκινώντας από τον τότε πρωθυπουργό Matteo Renzi, ο οποίος στις 20 αυγούστου εκείνου του έτους έκανε το πρώτο του ταξίδι ως σημερινός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ιράκ, για να συναντήσει τον Mas’ud Barzani, υποσχόμενος ιταλικά όπλα για να βοηθήσουν όσους αντιστέκονταν στο Daesh. Τα όπλα που υποσχέθηκε ο Ρέντσι «στους κούρδους» στάλθηκαν ουσιαστικά στους «λάθος» κούρδους: όχι σε αυτούς που αντιστέκονταν ενάντια στο Daesh και έσωναν χιλιάδες ανθρώπους, δηλαδή τις δυνάμεις αυτοάμυνας του PKK, αλλά σε εκείνους που είχαν στρώσει το δρόμο σε αυτούς, τους peshmerga, επίσης εκπαιδευμένους από τον ιταλικό στρατό. Ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα είναι κυρίως ένας πόλεμος μεταξύ πολιτικών, κοινωνικών, εθνοτικών ομάδων. Διακυβεύεται η φυσική επιβίωση και η κυριαρχία μιας και μόνο ομάδας. Στόχος είναι η ολοκληρωτική εξόντωση του εχθρού και τα γυναικόπαιδα γίνονται πραγματικοί στόχοι πολέμου. Στους εθνοτικούς πολέμους, οι γυναίκες προσδιορίζονται ως «εχθροί» και επικίνδυνες, όχι μόνο επειδή είναι γυναίκες του εχθρού, αλλά και ως γεννήτριες μελλοντικών αντιπάλων. Βιάζονται γιατί θεωρούνται νόμιμη πολεμική λεία. Σήμερα ο βιασμός είναι ένα από τα όπλα που διαθέτουν οι μαχητές για να εξοντώσουν την εχθρική εθνοτική ομάδα.

Η Αντίσταση της Shengal

Τον 20ο αιώνα, ο λαός των γεζίντι υπέστη την μεγάλη επιθετικότητα στο ιρακινό εθνικό Κράτος τόσο σε εποχή μοναρχίας όσο και στη δημοκρατική εποχή. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε τότε συμπεριλάβει τους γεζίντι στη στρατηγική του για αραβοποίηση της χώρας, με την επακόλουθη εκτόπιση κούρδων και γεζίντι από το βόρειο Ιράκ, επιτρέποντας την κατοχή των εδαφών τους από τους άραβες. Είναι η διαδοχή αυτών των βιαιοτήτων που ξεκίνησαν τη διασπορά της κοινότητας προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου σήμερα υπάρχουν περίπου 165.000 Ezidi. Η διασπορά θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό και την παράδοσή τους. Όσο περισσότερο απομακρύνεται κανείς από τις γενέτειρες και τις προστασίες των θρησκευτικών ηγετών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαφανιστεί οριστικά.

Η αντίσταση της Σενγκάλ συγκαλύφθηκε σκόπιμα ακριβώς επειδή θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για άλλους λαούς και ως εκ τούτου να διατηρήσει την κατάσταση όπως ήταν πριν από το 2014. Η αφήγηση της διεθνούς κοινότητας ανέκαθεν ζωγράφιζε την κοινωνία των γεζίντι μόνο ως ένα θύμα χωρίς την ικανότητα πολιτικής σκέψης, στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφεραν απλή αλληλεγγύη και τίποτα περισσότερο. Οι γεζίντι που ζουν στη Σενγκάλ βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις: υπάρχουν αυτοί που αντιστέκονται, αυτοί που φεύγουν και αυτοί που συνεργάζονται με τις περιφερειακές δυνάμεις που επιτίθενται στην Αυτονομία των γεζίντι. Για να βγουν από αυτή την κατάσταση, υπάρχει μόνο ο Δημοκρατικός Συνομοσπονδιακός, μια επανάσταση της σκέψης και της νοοτροπίας για την οικοδόμηση του «δημοκρατικού έθνους» που αντιτίθεται σε αυτό που χτίζεται εντός των κρατικών συνόρων. Οι τρεις θεμελιώδεις πυλώνες είναι: δημοκρατία, ελευθερία των γυναικών και οικολογία που οργανώνονται μέσω της αυτοκυβέρνησης και της αυτοάμυνας. Ο Συνομοσπονδισμός έχει μετατρέψει τα «υποκείμενα» σε ανθρώπους που έχουν δικαιώματα και που συμμετέχουν σε μια κοινωνική ζωή που δεν κάνει διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το φύλο και την εθνικότητα. Είναι ένας τύπος οργάνωσης που λειτουργεί σε χωριά ή μέρη που κατοικούνται από 10/20 χιλιάδες άτομα, όπως μπορεί να είναι στη Σενγκάλ, τη Μαχμούρ και τη Ροζάβα. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς στις μητροπόλεις μας, αλλά θα μπορούσαμε να δούμε μερικά παραδείγματα, πάνω στα οποία αυτή η νέα κοινωνικοπολιτική πλατφόρμα είναι χτισμένη επάνω στα θεμέλια του ελευθεριακού κοινοτισμού και της κοινωνικής οικολογίας, αν θέλαμε πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση των πραγμάτων μας.

Η Σενγκάλ και η Μαχμούρ βρίσκονται περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Για αυτόν τον λόγο, ο Ερντογάν, για να πετύχει τους στόχους του, προσπαθεί να επιτεθεί σε αυτές τις τοποθεσίες στο ιρακινό έδαφος τόσο με drones όσο και κάνοντας συμφωνίες και ασκώντας πίεση στις δύο κύριες ιρακινές αρχές, οι οποίες έχουν επίσης συμφέρον να περιορίσουν την επέκταση του δημοκρατικού Sυνομοσπονδισμού.

H Συμφωνία της Shengal

Η συμφωνία της Σενγκάλ της 09/10/2020 μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (Ερμπίλ-Erbil) και της κυβέρνησης του κεντρικού ιράκ (Βαγδάτη) σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ (Ουνάμι-Unami) χωρίς καμία ανάμειξη της Αυτονομίας της Σενγκάλ, αποτελεί το εμπόδιο για την πλήρη υλοποίηση του προγράμματός της και την επιστροφή του πληθυσμού της. Για τον ΟΗΕ αυτή η συμφωνία είναι φυσικά θετική διότι, σύμφωνα με την κρίση τους, θα πήγαινε προς ένα καλύτερο μέλλον για την ανοικοδόμηση της περιοχής με την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης. Η Σενγκάλ ήταν πάντα μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των μερών. Παρά την ήττα του Isis, η περιοχή συνεχίζει να είναι ασταθής για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε στο κεφάλι των γεζίντι της Σενγκάλ χωρίς να τους ακούσουν. Αλλά είναι οι γεζίντι που υπέστησαν τη βία, τη σφαγή, που σώθηκαν με τις Μονάδες λαϊκής άμυνας, αλλά παρ’ όλα αυτά, παρέμειναν αποκλεισμένοι από τις διαπραγματεύσεις για το δικό τους μέλλον.

Μέχρι το 2020 υπήρχε διάλογος με το κράτος για την εξεύρεση λύσης για τη Σενγκάλ. Συζητήθηκαν το διοικητικό και πολιτικό καθεστώς της αυτονομίας και η σχέση μεταξύ των Ybs/Yjs (Μονάδες Αυτοάμυνας των Ezidi) και των Asayis (δυνάμεις εσωτερικής αυτοάμυνας) και των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Και πάλι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η συμφωνία θα πρέπει να κάνει τα συμφέροντα του πληθυσμού να υπερισχύσουν, επιτρέποντας στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να επιταχύνουν την ανοικοδόμηση.

Όλα αλλάζουν το 2020. Ο διάλογος διακόπτεται και η κυβέρνηση της Βαγδάτης εμπλέκεται στο σχέδιο καταστροφής της αυτοδιοίκησης των γεζίντι, που μέχρι τότε εκτελούσε η περιφερειακή, και από την Τουρκία που από το 2017 είχε αρχίσει να χτυπά με drones, πολεμικά αεροσκάφη και στοχευμένες δολοφονίες πολιτικών ηγετών των γεζίντι. Τον μάιο του 2020, η κυβέρνηση πέρασε από τα χέρια του φιλοϊρανού πρωθυπουργού Abdul Mahdi σε εκείνα του al Kadhimi, πρώην επικεφαλής των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών και γνωστού για τις φιλοδυτικές και φιλοτουρκικές θέσεις του. Το Νατο ήθελε να χτυπήσει το Ιράν και το Pκκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Kadhimi που έχει άριστες σχέσεις με τους σουνίτες και το κλαν Barzani. Υπό την εντολή του αλλάζει η στάση των κεντρικών αρχών απέναντι στη Σενγκάλ: όχι άλλοι διάλογοι αλλά στρατιωτικές επιθέσεις και πολιτικές απειλές. Και το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι ακριβώς η Συμφωνία της Σενγκάλ με στόχο την αποκατάσταση και την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή ezida.

Η συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό των δυνάμεων αυτοάμυνας που θα πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθούν στον ιρακινό στρατό, την ομοσπονδιακή αστυνομία και τους πεσμεργκά και τη διάλυση της αυτόνομης Διοίκησης προς όφελος της αποκατάστασης της πλήρους κρατικής αρχής. Για να κρύψουν την πρόθεση εξάλειψης της πολιτικής βούλησης των γεζίντι, τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν τη μετατροπή των λαϊκών Συνελεύσεων και άλλων θεσμών της Αυτονομίας σε ενώσεις τύπου Μκο, αλλά χωρίς καμία εξουσία λήψης αποφάσεων και εκτελεστική εξουσία.

20 ιουνίου 2023

ΠΗΓΕΣ: Βιβλίο “La Montagna Sola” των Rojbin Beritan και Chiara Cruciati, άρθρα της Chiara Cruciati από το “Il Manifesto”

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   la Bottega del Barbieri

 

 

Διαβάστε επίσης