• 18 Απριλίου 2024,

Μεγαλείο χαρακτήρα

 Μεγαλείο χαρακτήρα

Ουκρανία: πρώην μαχητής κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα ενταχθώ στη Λεγεώνα – Ucraina: excombattenteanti-Isis, non miunirò a Legione

(ANSA) – SENIGALLIA, 02 MAΡ – Ο «μαχητής» KarimFranceschi, γεννημένος το 1989, ο ακτιβιστής από τη Senigallia (Ανκόνα), ο οποίος το 2015 και το 2016 πήγε στη Συρία για να αμφισβητήσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στρατευμένος στη Μονάδα Λαϊκής Προστασίας (Είχε πολεμήσει στο πλευρό των κούρδων και των σύριων, πρώτα στο Κομπάνι και μετά στη Ράκα. Ο Franceschi, ένας από τους λίγους ιταλούς που ταξίδεψαν στη Συρία εναντίον του Isis, είπε στο ANSA ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική ενέργεια στην Ουκρανία. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη – εξήγησε – γιατί ανάμεσα σε αυτές τις διεθνείς ταξιαρχίες υπάρχουν αρκετοί εθελοντές πολιτοφύλακες που αναφέρονται σε ακροδεξιές ιδεολογίες, όταν δεν είναι ανοιχτά νεοναζί. Το ίδιο το επιλεγμένο όνομα, «λεγεώνα», με ανησυχεί πολύ, επίσης επειδή έχουν συγκλίνει τόσοι πολλοί στρατιώτες που αναφέρονται στη λευκή κυριαρχία που διαδόθηκε από το τάγμα Azov που ήταν ήδη επιχειρησιακό το 2014 και από άλλους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς. Πολλοί άνθρωποι, όπως εγώ, που συμμετείχαν στις μάχες μεταξύ των τάξεων του Ypg – πρόσθεσε – αποστασιοποιούνται από αυτούς τους στρατιώτες που διαδίδουν το μήνυμά τους εδώ και αρκετό καιρό και μέσω των πλατφορμών που τους έχουν τεθεί στη διάθεσή τους. Είναι προφανές ότι δεν είναι όλες οι ουκρανικές πολιτοφυλακές συγγενείς με αυτές τις νεοναζιστικές προσωπικότητες, αλλά η μη απαγόρευσή τους τις νομιμοποίησε κατά κάποιο τρόπο».. (ANSA).

Εμείς, οι ξένοι εθελοντές σε αποστολή για τη Ράκα» – Noi, volontaristranieri in missione per Raqqa”

Η τελική επίθεση για την απελευθέρωση του προπύργιου του Isis είχε μεταξύ των πρωταγωνιστών της τη διεθνή ταξιαρχία με επικεφαλής τον νεαρό ιταλό, που τώρα αφηγείται αυτή την ιστορία στο βιβλίο «Δεν θα πεθάνω απόψε», «Non moriròstanotte». «Πείνα, δίψα, αναγκαστικές πορείες. Η ένταση μεταξύ μας ήταν υψηλή. Αλλά τελικά κρατήσαμε την υπόσχεσή μας»

FabioTonacci

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Όταν ο KarimFranceschi επέστρεψε στη Συρία για τρίτη φορά, έδωσε μια υπόσχεση σε μια μητέρα. «Δεν ξέχασα τους δύο γιους σας που σκοτώθηκαν από τον Isis. Με τους κούρδους συντρόφους θα απελευθερώσουμε τη Ράκα, και θα την ελευθερώσουμε και γι’ αυτούς». Ο Franceschi είχε μεγαλώσει. Δεν ήταν πια ο άπειρος και ιδεαλιστής 25χρονος που μια μέρα στις αρχές του 2015 άφησε τη Senigallia, μόνος, χωρίς στρατιωτική εμπειρία, για να ενταχθεί στις Μονάδες προστασίας του λαού, που συμμετείχαν στην απελπισμένη υπεράσπιση της Kobane που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος     αέναη κίνηση

Διαβάστε επίσης