• 19 Μαΐου 2024,

Ο τελευταίος πειρασμός – The Last Temptation of Christ

 Ο τελευταίος πειρασμός – The Last Temptation of Christ

Όπου κι όσο θα υπάρχουν φονταμενταλιστές, αγκάθι στον κόρφο τους θα στεκόμαστε…

Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε το πιο πολύκροτο ίσως βιβλίο του το 1954. Ο Τελευταίος Πειρασμός, πριν καν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την Εκκλησία, που ζητούσε από το ελληνικό κράτος να απαγορεύσει τα βιβλία του συγγραφέα, που βρέθηκε ένα βήμα πριν τον αφορισμό.

Άλλωστε ήταν το βιβλίο, που ακολούθησε το επίσης όχι και τόσο συμπαθές στον κλήρο “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”. Ο Καζαντζάκης γλίτωσε τον αφορισμό, άλλα περίπου τριάντα χρόνια μετά το σήριαλ των αντιδράσεων για το έργο του θα είχε και ένα δεύτερο μέρος.

Ήταν τότε, το 1988, που ο Martin Scorsese αποφάσισε να μεταφέρει στο σινεμά τον Τελευταίο Πειρασμό, σε μια ταινία Οσκαρικών προδιαγραφών. Οι αντιδράσεις σε αυτή την περίπτωση ήταν διεθνείς και ξεκίνησαν πριν ακόμα αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας. Ποιος ήταν ο Scorsese και ο Kαζαντζάκης που θα μιλούσαν για ανθρώπινη υπόσταση του Ιησού; Που θα αμφισβητούσαν την Ανάσταση;

Ακριβώς εκεί ήταν και το σημείο, που έγινε αιτία όλου αυτού του πανικού. Στο έργο του ο Καζαντζάκης έδινε έμφαση στην ανθρώπινη φύση του Χριστού, στις σχέσεις του με τους μαθητές τους, με τη Μαρία Μαγδαληνή, στον πειρασμό του να μη θυσιαστεί στο σταυρό.

Αυτήν την ιστορία ο Scorsese ιδανικά μετέφερε στη μεγάλη οθόνη, αποσπώντας με αυτή μια από τις αρκετές υποψηφιότητες του για Όσκαρ Σκηνοθεσίας σε μια ταινία από τις καλύτερες του, στην οποία σε κερδίζει ιδιαιτέρως η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ερμηνεία της Barbara Hersey ως Μαρία Μαγδαληνή άλλα και ο άρτιος υποκριτικά Willem Dafoe στον ρόλο του Ιησού.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν, την ίδια στιγμή που στα τηλεοπτικά κανάλια θα κάνουν επέλαση πιο συμπαθείς στην Εκκλησία ιστορίες, χιλιοειπωμένες και χιλιοπροβεβλημένες αφιερώστε 2μιση ώρες για να απολαύσετε ένα από τα διαμάντια της Ελληνικής Λογοτεχνίας και του Παγκόσμιου Σινεμά, που για ευνόητους άλλα επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω και ανόητους και μεσαιωνικούς λόγους δεν τυγχάνει της προβολής, που του αξίζει.

peter gabriel the last temptation of christ full album

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης