«Όχι άλλη ανθρωποθυσία»

 «Όχι άλλη ανθρωποθυσία»

Στην ιστορία της ανθρωπότητας εμφανίζονται αυταρχικά καθεστώτα που -μέσα στη μέθη της απολυταρχικής εξουσίας τους- αφανίζουν ανθρώπινες ζωές, καταλύοντας κάθε ψήγμα ανθρωπισμού. Είναι τότε που έρχεται το τσουνάμι της λαϊκής οργής, ικανό να ισοπεδώσει την κούφια δύναμή τους.

Στο πέρασμα των χρόνων εκούσες-άκουσες μορφές με τη θυσία τους στο βωμό του απολυταρχικού σκοταδισμού γίνονται οι καταλύτες της ιστορίας. Μια τέτοια μορφή, η Mahsa Amini με το βίαιο θάνατό της στο θεοκρατικό Ιράν, γίνεται το λίπασμα για να αναπτυχθεί το δέντρο της ελευθερίας.

Τίποτε πια στο Ιράν δεν θα είναι όπως πριν. Εκατομμύρια εξεγερμένων συνειδήσεων καθημερινά διαδηλώνουν ενάντια στο σκοταδισμό. Η κραυγή τους «φτάνει πια» κλονίζει συθέμελα το καθεστώς. Είναι η κραυγή κάθε ύπαρξης -ανεξαρτήτως φύλου- που αντικρίζει το εγκληματικό πρόσωπο μιας απάνθρωπης εξουσίας.

Δεκάδες τα θύματα απ’ τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης. Απ’ τη μαντίλα της Mahsa ξέφυγε μια τούφα απ’ τα μαλλιά της. Η τούφα αυτή υποδηλώνει την ανάγκη να λυτρωθεί η γυναικεία φύση απ’ τη φυλακή του χιτζάμπ… Είναι η δίψα της για το σπάσιμο των δεσμών της που την οδήγησε στη βίαιη θανάτωσή της.

Ο Δυτικός κόσμος -«απορροφημένος» στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας- τούτες τις μέρες αποστρέφει ένοχα το βλέμμα του από το ανθρωπιστικό έγκλημα που συντελείται στο Ιράν με το καθεστώς του Αλί Χαμενεϊ.

Η υπνώττουσα ανθρωπότητα με την αφύπνισή της οφείλει να μην επιτρέψει άλλη ανθρωποθυσία.

Δημήτρης Εμμανουηλίδης

π. βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας

Διαβάστε επίσης