• 19 Μαΐου 2024,

Οι δυνάμεις της Υεμένης πυρπόλησαν βρετανικό πλοίο, επιτέθηκαν στο λιμάνι Εϊλάτ, στόχευσαν αντιτορπιλικά HΠΑ με πυραύλους και drones

 Οι δυνάμεις της Υεμένης πυρπόλησαν βρετανικό πλοίο, επιτέθηκαν στο λιμάνι Εϊλάτ, στόχευσαν αντιτορπιλικά HΠΑ με πυραύλους και drones

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Σήμερα έπληξαν το ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ, ένα βρετανικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα με έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και drones.

Tanker on fire for hours after attack by Houthis in Gulf of Aden:

Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης λένε ότι έχουν πραγματοποιήσει τρεις ακόμη στρατιωτικές επιχειρήσεις, για να κοστίσουν στη Δύση δισεκατομμύρια και να αναγκάσουν το τέλος της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα.

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν «για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και ως μέρος της απάντησης στην αμερικανο-βρετανική επιθετικότητα στη χώρα μας».

Χωρίς υποκλίσεις μετά τον κοινό βομβαρδισμό ΗΠΑ-ΗΒ στην Υεμένη, οι επαναστάτες Ανσάρ Αλλάχ προειδοποιούν για συνεχείς επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα

Η πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης δήλωσε ότι σχεδιάζει περισσότερες επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Η δήλωση της ευθυγραμμισμένης με το Ιράν ομάδας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ανέφερε ότι όλα τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας που συμμετέχουν στην «επιθετικότητα» κατά της Υεμένης είναι στόχοι. Η δήλωση προκάλεσε ανησυχία για τις εντάσεις που σιγοβράζουν στην περιοχή καθώς και για την αυξημένη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο. Η ομάδα είπε ότι οι επιθέσεις είναι μια απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα Israel’s military operations.

Οι Χούτι εντείνουν τις επιθέσεις καθώς συνεχίζεται η επιθετικότητα των ΗΠ

Τη Δευτέρα η ΕΕ ξεκίνησε μια ναυτική αποστολή για να βοηθήσει στην προστασία των φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το RUBYMAR που στοχεύτηκε σε μια «καταστροφική» επίθεση των Χούτι την Κυριακή ανέφερε ότι υπέστη ζημιές μετά από «έκρηξη κοντά στο σκάφος», παρατήρησαν οι Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). «Οι στρατιωτικές αρχές αναφέρουν ότι το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος που ενδέχεται να βυθίζεται», δήλωσε η UKMTO. «Το σκάφος στο αγκυροβόλιο και όλο το πλήρωμα είναι ασφαλή.»

Επίσης σήμερα η Ansarallah χτύπησε δύο φορές το SEA CHAMPION, ένα «πλοίο με σημαία Ηπα bulk carrier bound, [ένας τύπος εμπορικού πλοίου που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων μη συσκευασμένου χύδην φορτίου] με προορισμό το Άντεν στην Υεμένη, το οποίο μετέφερε σιτηρά από την Αργεντινή». Δήλωσε η UKMTO και το Ambrey.

Οι Χούθι ισχυρίστηκαν επίσης ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και αυτό δεν αναγνωρίστηκε αμέσως από τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Κατά την πρώτη επιχείρηση σήμερα, η πυραυλική δύναμη και η αεροπορία drone των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης εκτόξευσαν έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και drones σε διάφορους στόχους του σιωνιστικού εχθρού στην περιοχή Umm al-Rashrash (Eilat) στην κατεχόμενη νότια Παλαιστίνη.

«Η δεύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Κόλπο του Άντεν, όπου οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης στόχευσαν ένα βρετανικό πλοίο (ISLANDER) στον Κόλπο του Άντεν με έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων, χτυπώντας το απευθείας, γεγονός που οδήγησε σε πυρκαγιά επί του σκάφους.

«Η τρίτη επιχείρηση περιελάμβανε τη στόχευση ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ερυθρά Θάλασσα με έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έχουν εισαγάγει «υποβρύχια όπλα» στις επιθέσεις τους σε πλοία τα οποία είτε ανήκουν στο Ισραήλ είτε συνδέονται με το καθεστώς, δήλωσε την Πέμπτη ο Ανσαρουλάχ Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι.

Χούτι: Η Υεμένη εισήγαγε «υποβρύχιο όπλο» στις επιχειρήσεις της Ερυθράς Θάλασσας

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) του βρετανικού στρατού ανέφεραν ότι ένα πλοίο ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου πυρπολήθηκε στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Υεμένης μετά από επίθεση με πυραύλους στον Κόλπο του Άντεν.

Το χτύπημα, είπαν, έγινε από δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο πλοίο περίπου 70 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν. Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανταποκρίνονται στο περιστατικό, πρόσθεσαν οι UKMTO.

το USS Dwight D. Eisenhower είναι ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο που βρίσκεται επί του παρόντος με την ομάδα του στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα – περιγράφεται ως «Μια «καθιστή πάπια» για έναν υπερηχητικό πύραυλο»…Τοποθεσίες Carrier Strike Groups των ΗΠΑ – Ιανουάριος 23, 2024…Locations Of US Carrier Strike Groups – January 23, 2024, [The carrier strike groupΗ μεταφερόμενη ομάδα κρούσης είναι μια ευέλικτη ναυτική δύναμη που μπορεί να επιχειρεί σε περιορισμένα ύδατα ή στον ανοιχτό ωκεανό, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες]

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων ταυτοποίησαν το σκάφος που φλέγεται ως φορτηγό πλοίο υπό σημαία Παλάου με το όνομα Islander.

Ερχόταν από την Ταϊλάνδη με προορισμό την Αίγυπτο και προηγουμένως έστελνε μηνύματα λέγοντας «ΣΥΡΙΑΚΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥ» για να αποφύγει πιθανώς να στοχοποιηθεί από τους Χούτι.

Η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey είπε επίσης ότι «η επίθεση με πυραύλους οδήγησε σε πυρκαγιά στο πλοίο και στρατιωτικά μέσα του συνασπισμού ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό». Η Υεμένη έστειλε στους αποστολείς και τους ασφαλιστές επίσημη ειδοποίηση για την απαγόρευση των πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ. Η ανακοίνωση, η πρώτη προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία που περιγράφει μια επίσημη απαγόρευση, ήρθε με τη μορφή δύο ανακοινώσεων από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων.

Πλοία που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε ισραηλινά άτομα ή οντότητες· Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Πέμπτης, στα πλοία με σημαία Ισραήλ ή στα πλοία που ανήκουν σε ιδιώτες ή οντότητες των ΗΠΑ ή της Βρετανίας ή που πλέουν υπό τη σημαία των ΗΠΑ ή της Βρετανίας, απαγορεύεται η διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα.

«Το Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε στη Σαναά για να συντονίζει την ασφαλή και ειρηνική διέλευση πλοίων και σκαφών που δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Ανσαρουλάχ.

British oil giant Shell halts Red Sea shipments after US-UK strikes on YemenΟ βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell σταματά τις αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιδρομές ΗΠΑ-ΗΒ στην Υεμένη

Israeli shipping companies have already decided to reroute their vessels in fear of attacks by Yemeni forces. Οι ισραηλινές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ήδη αποφασίσει να επαναδρομολογήσουν τα πλοία τους υπό τον φόβο επιθέσεων από τις δυνάμεις της Υεμένης.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά τους καθήκοντα απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και στην υπεράσπιση της αγαπημένης Υεμένης απέναντι στην αμερικανο-βρετανική επιθετικότητα», ανέφερε η δήλωση της Πέμπτης.

«Οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις δεν θα αρθούν μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να ακυρωθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

Στις 31 Οκτωβρίου 2023, οι δυνάμεις της Υεμένης ξεκίνησαν για πρώτη φορά ένα μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και drones με στόχο το λιμάνι. Το Εϊλάτ έχει σημειώσει μια πτώση της δραστηριότητας κατά 85% από τότε που οι δυνάμεις της Υεμένης ενίσχυσαν τις επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εξαπολύσει ατελείωτες επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης δίχως επιτυχία στη φάση της θαλάσσιας εκστρατείας κατά του Ισραήλ από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος      The Free

Διαβάστε επίσης