• 29 Μαρτίου 2024,

Οι γυναίκες και η σχέση τους με τα όπλα στον ένοπλο αγώνα της δεκαετίας του ’70, δ’

 Οι γυναίκες και η σχέση τους με τα όπλα στον ένοπλο αγώνα της δεκαετίας του ’70, δ’

Το όπλο, για άνδρες και γυναίκες, έχει την ίδια λειτουργία τόσο όταν χρησιμοποιείται στο επιθετικό δυναμικό του κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, όσο και στην καθημερινή ζωή για την προστασία της κατάστασης ως παρανόμων.

Για τις γυναίκες, ωστόσο, η αμυντική λειτουργία ενισχύεται από τους τυπικούς κινδύνους στους οποίους υπόκειται το γυναικείο φύλο: το όπλο, στην πραγματικότητα, δεν παρέχει ασφάλεια μόνο απέναντι στις δυνάμεις της τάξης αλλά και απέναντι στα αρσενικά γενικότερα. Σε συγκεκριμένα πλαίσια, ο κίνδυνος να υποστείς σεξουαλική παρενόχληση ή, χειρότερα, έναν βιασμό οδηγεί στην αναζήτηση προστασίας στο όπλο που κατέχει κάποια.

Η Susanna Ronconi διηγήθηκε για μια περιπέτειά της κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού ταξιδιού με το τρένο. ήταν η μόνη φορά που ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει το όπλο εκτός δράσης, γιατί φοβόταν μια επίθεση από τους πέντε άνδρες που μοιράζονταν το ίδιο κουπέ μαζί της. ήταν μια παρεξήγηση, ωστόσο, και δεν υπήρξαν συνέπειες [17]. η Barbara Graglia Θυμάται καλά το αίσθημα ασφάλειας -«και έναν διαφορετικό τρόπο να περπατά», λέει – που της έδινε ένα πιστόλι στην τσάντα της, όταν διέσχιζε κάποιες ζώνες του Τορίνο τη νύχτα [18]. η Grazia Grena βρίσκεται σε μια παρόμοια κατάσταση, σε μια κακόφημη περιοχή του Μιλάνου, ένα βράδυ περιμένοντας έναν σύντροφο που έχει καθυστερήσει. όταν επιτέλους ο άντρας φτάνει, τον επιπλήττει επειδή την έκανε να διατρέχει τον κίνδυνο μιας επίθεσης και όταν εκείνος απαντά “και λοιπόν; αφού ήσουν οπλισμένη”, η Γκράτσια συνειδητοποιεί ότι δεν σκέφτηκε καν ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο που έκρυβε επάνω της. Αλλά μετά, σιγά σιγά καθώς περνούσα στην παρανομία έλεγα, “καλώς, πρέπει να προσπαθήσω να εξοικειωθώ λίγο με αυτό το πράγμα εδώ, γιατί έχω μια καταραμένη σχέση μαζί του”, είχα απλώς μια πολύ κακή σχέση […] μικρή εξοικείωση […] Είχα εκλογικεύσει πολλά σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει το όπλο, επομένως, από άποψη άμυνας παρά από άποψη επίθεσης, οπότε ιδού, κατάφερα να το κουβαλώ αρκετά ήρεμη αλλά δεν μου έδινε και ασφάλεια, αντίθετα φαντάσου ότι την τελευταία περίοδο το αφήναμε όλοι στο σπίτι γιατί ξέραμε ότι δεν ήταν, δεν ήταν αυτό πλέον, δηλαδή μπορεί να ήταν το στοιχείο που σε έκανε να μη νιώθεις άνετα [19].

Η μαρτυρία της M. P., μιας άλλης αγωνίστριας της PL, είναι του ίδιου ύφους: «Πάντα μισούσα τα όπλα», λέει, και πάντα τα θεωρούσε «αναγκαίο εργαλείο στην τελευταία ακτή» [20]. η Barbara Balzarani περιγράφει τα συναισθήματά της κατά τη διάρκεια της δράσης στη via Fani ως εξής: «Το μόνο δυναμικό στοιχείο στην σταματημένη μη πραγματικότητα εκείνων των στιγμών, ο εκκωφαντικός βρυχηθμός των όπλων. Δεν θα συνηθίσω ποτέ το εξωγενές της δυσάρεστης μηχανικής χροιάς τους»[21] [22].

Τον μάρτιο του 1977, η πρώην ταξιαρχίτισσα Anna Laura Braghetti συμμετείχε στη λεηλασία δύο οπλοπωλείων στη Ρώμη. μαζί με μια συντρόφισσα της παίρνει ένα τουφέκι και μερικούς γεμιστήρες από το έδαφος, τα βάζει σε μια τσάντα που κρύβει σε ένα κοντινό ανάχωμα: «μετά είπαμε σε κάποιον πού βρίσκονταν ώστε να πάει και να την ανακτήσει. Δεν μας ένοιαζε». Η Fiorinda Petrella μου είπε ότι το όπλο αυτό καθεαυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό για εκείνη όσο το γεγονός ότι το έδειχνε. Σημασία είχε να το εμφανίζει κατά τη διάρκεια των δράσεων, ως όργανο αποτροπής όσων επιχειρούσαν μια αντίδραση. Ο μελλοντικός σύζυγός της, πρώην αγωνιστής των μαχόμενων Κομμουνιστικών Μονάδων, αντίθετα «το έζησε περισσότερο ως όπλο, ως δύναμη» [23]. Σύμφωνα με τη Φιορίντα, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία, τουλάχιστον από αυτές που έχω γνωρίσει, που να είπε «Θεέ μου, αυτό το έχω στην τσέπη μου, νιώθω δυνατή…». Όχι. Γι’ αυτές, τουλάχιστον, επαναλαμβάνω, εκείνες με τις οποίες συζήτησα, ήταν πάντα ένα βάρος, “Εντάξει, το έχουμε, αλλά χρειάζεται για …” […]

Στους άνδρες […] [η στάση ήταν διαφορετική]. Υπήρχε … το καθάριζαν, ήταν δηλαδή ένα φετίχ σε εισαγωγικά, να φυλάσσεται με προσοχή, να ξέρουν να το χρησιμοποιούν [24].

η Susanna Ronconi χρησιμοποιεί παρόμοια λόγια:

Εμείς [οι γυναίκες] είχαμε γενικά έναν πολύ ισχυρό τύπο θηλυκής ειρωνείας απέναντι σε εκείνους τους συντρόφους που αντίθετα είχαν σχέση με το όπλο φετιχιστική – ειδικά μεταξύ των νεαρών συντρόφων αυτή ήταν μεγάλη [25].

η Anna Laura Braghetti έγραψε:

Το όπλο το κρατούσα στο κομοδίνο […] ίσως και να το ξεσκόνιζα. Επιπλέον, από κάποια γυναικεία τρέλα, προσπάθησα αρκετές φορές να εξαφανίσω τις γρατσουνιές που άφηναν τα όπλα στο τραπέζι του φαγητού και τις καρέκλες. Ο πόλεμος είναι ένα πράγμα για τα αρσενικά και, όταν τα θηλυκά βρίσκονται μέσα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι εκτός τόπου, και δεν μπορούν να μοιραστούν αληθινά τις συνήθειες του. Δεν θα τολμούσα να πω στους άντρες με τους οποίους ζούσα στη via Montalcini: “Μα δεν μπορείτε να χαλαρώσετε τις θήκες, για να μην καταστρέψετε όλες τις καρέκλες;”, όμως το σκεφτόμουν. Ήταν ένα είδος μικρής αντίστασης της κανονικότητας σε μια κατάσταση που δεν είχε τίποτα το φυσιολογικό. Ήταν η φωνή του να αισθάνομαι έξω από αυτά.

Και η Braghetti θυμάται τους συντρόφους της που «πίστευαν πάνω απ’ όλα στα όπλα», που τα εμπιστεύονταν και περνούσαν τον χρόνο τους καθαρίζοντας τα, αποσυναρμολογώντας και επανασυναρμολογώντας τα, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ήταν οι πρώτοι που λύγισαν όταν είδαν ότι ο στρατιωτικός αγώνας με το Κράτος είχε κλείσει, ήταν χαμένος. Αυτοί είναι που αναζήτησαν μια ατομική οδό σωτηρίας χωρίς να γυρίσουν να κοιτάξουν ποιους άφηναν πίσω, συντρίβοντας ανθρώπους που είχαν εμπλέξει στον ένοπλο αγώνα, αυτούς που δάνειζαν ονόματα διαμερισμάτων τα οποία χρησίμευαν για μικρές δράσεις, για περιθωριακές πρωτοβουλίες, οι οποίοι στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε αιώνες φυλάκισης χωρίς να αφήσουν όνομα ή μια διεύθυνση να βγει από το στόμα τους με αντάλλαγμα την έκπτωση ποινής [26].

Τον μάιο του 1980 μια ομάδα PL εισέβαλε στο ρωμαϊκό στούντιο του αρχιτέκτονα Sergio Lenci για να τον σκοτώσει. Η επιχείρηση δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί και το θύμα παρέμεινε ζωντανό αν και πολύ σοβαρά τραυματισμένο. Μετά από μερικά χρόνια, ο Λέντσι πήγε στη φυλακή του Μπέργκαμο για να επισκεφτεί τη Giulia Borelli, τη μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στη δράση. Στις αναμνήσεις του αρχιτέκτονα και στις επιστολές που έγραψε στη συνέχεια στην Borelli, αναδύεται όλη η έκπληξη για εκείνη τη γυναικεία παρουσία στο κομάντο:

[αυτή η παρουσία] είχε κάνει την επίθεση ακόμα πιο τρομακτική. Μια γυναίκα, ακόμα κι αν δεν την ξέρεις και δεν την έχεις δει ποτέ, τη στιγμή που εκφράζει μια τόσο ολοκληρωτική απόρριψη ώστε να θέλει να σε σκοτώσει, σε πληγώνει δύο φορές περισσότερο από έναν άντρα. Κατά βάθος, η γυναίκα -είτε είναι μητέρα, σύζυγος, ερωμένη- για έναν άντρα είναι πάντα αντικείμενο διαλόγου, ανταλλαγής, της δυνητικής επιθυμίας για ολοκλήρωση. Και ακόμα κι όταν, όπως συμβαίνει συνήθως, δεν υπάρχει κάποια σχέση αυτού του τύπου, η υποθετική σχέση παραμένει, ενδεχόμενο που παρεμβαίνει στη βελτίωση της αμοιβαίας συμπεριφοράς ακόμα και στην πιο εφήμερη επαφή, όσο ασήμαντη και περιστασιακή κι αν είναι.

Μια γυναίκα που θέλει να σε σκοτώσει για έναν προσωπικό λόγο που είναι γνωστός και στους δύο μπορεί να προκαλέσει λύπη, αλλά ο ίδιος ο λόγος είναι η ιστορία της σχέσης και επομένως, εντός ορισμένων ορίων, δικαιολογεί, κατευνάζει. Μια άγνωστη που θέλει να σε σκοτώσει, δεν ξέρουμε γιατί και χωρίς καν να σου απευθύνει το λόγο, στο ασυνείδητο του θύματος, τουλάχιστον στο δικό μου, προσβάλλει τον άντρα περισσότερο από τους άλλους άνδρες επιτιθέμενους. Από τα αρσενικά το περιμένεις, με μια ορισμένη έννοια, και είσαι έτοιμος να δεχτείς ακόμα και το ακατανόητο. Μια γυναίκα μοιάζει πάντα δυνατό να εξηγήσει. Η γυναίκα (ίσως στις επιθυμίες μου) είναι πιο ανθρώπινη [27].

Tην αντίδραση έκπληξης για τη μαεστρία με την οποία κινείται μια γυναίκα κρατώντας ένα όπλο δεν βιώνουν μόνο τα θύματα. Αυτό το βιώνουν και οι άντρες σύντροφοι. Τον ιούνιο του 1977 οι ερυθρές Ταξιαρχίες αποφάσισαν να τραυματίσουν τον Remo Cacciafesta, τότε κοσμήτορα της Οικονομικής και Εμπορικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης και μέλος των Χριστιανοδημοκρατών. Η Adriana Faranda θυμάται το μικρό κύμα υπερηφάνειας που ένιωθε οδηγώντας ένα κομάντο που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες: ο μόνος άνδρας ήταν οδηγός. Η δράση αποδεικνύεται πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν: τα όπλα μπλοκάρουν, το θύμα τρέχει μακριά, η Faranda κυνηγάει τον Cacciafesta μέσα σε μια πόρτα, πυροβολεί και τον τραυματίζει. μετά η διαφυγή. Όταν λέει στους συντρόφους του τις λεπτομέρειες της δράσης, μαθαίνει ότι ο σύντροφός της, Βαλέριο Μορούτσι, είχε τοποθετηθεί «λαθραία» κοντά στη δράση,

αλλά για καλή μας τύχη δεν είχε το θράσος να παρέμβει. Η στάση μου έχει κάνει εντύπωση σε όλους, το νιώθω από τον τρόπο που ακούνε τα λόγια μου, από τον σεβασμό και την τρυφερότητα με την οποία μου συμπεριφέρονται. Ένας σχολιάζει: πολλοί άνδρες σύντροφοι θα είχαν εγκαταλείψει. Αν κάποιος μπορούσε να έχει ακόμα κάποια επιφύλαξη για μένα ως γυναίκα, σήμερα διέλυσε κάθε αμφιβολία [28].

Η ψυχρότητα, η ετοιμότητα για αντίδραση, η ικανότητα να ελέγχει κανείς τα συναισθήματά του μπροστά σε απροσδόκητα γεγονότα, η αποτελεσματικότητα και η αποφασιστικότητα να ολοκληρώσει την αποστολή της που έδειξε η Φαράντα, εκπλήσσουν θετικά τους συντρόφους της. Οι στρατιωτικές ικανότητες θεωρούνται φυσιολογικές για έναν άνδρα, ενώ δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στις γυναικείες δεξιότητες και μια γυναίκα που εμπλέκεται στον πόλεμο πρέπει να αποδείξει ότι τις κατέχει. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, οι γυναίκες είναι λίγο αναξιόπιστες: γι’ αυτό πρέπει να ελέγχονται. Εκείνη την ημέρα κοντά στη δράση, δεν ήταν μόνο ο Morucci, αλλά και ο ταξιαρχίτης Bruno Seghetti. Δεν πρόκειται απλώς για μια προστατευτική στάση απέναντι στις συντρόφισσες τους: πάνω από όλα υπάρχει η αμφιβολία για την επιτυχία της δράσης.

Συνεχίζεται

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος      machina deriveapprodi       αέναη κίνηση

Διαβάστε επίσης