• 7 Μαΐου 2024,

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τα προβλήματα της Καβάλας: Μια άλλη ματιά

 Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τα προβλήματα της Καβάλας: Μια άλλη ματιά

Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου


Παρακολουθώ τις αναρτήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για την πόλη της Καβάλας. Ότι πετάει στον αέρα το υπόσχονται δίχως να ολοκληρώνουν την υπόσχεσή τους με τεκμηριωμένο σχέδιο που να περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα και το κυριότερο τα οικονομικά μέσα που θα υλοποιηθεί η υπόσχεσή τους. «Έπεα πτερώεντα» δηλαδή για να εντυπωσιάσουν.

Ο νυν Δήμαρχος, ο Θόδωρος ο Μουριάδης είναι ικανοποιημένος με το έργο που έκανε την τετραετία που πέρασε. Προβάλλει π.χ. το  έργο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου που πράγματι θα προσφέρει σημαντική  οικονομία στην λειτουργία του.

Ξέχασε όμως να αναφέρει τον εμπνευστή της δημιουργίας του, τον Θόδωρο Καλλιοντζή και ότι το όλο έργο άρχισε πριν από πολλά χρόνια και έφτασε στην υλοποίηση του στην δική του θητεία. Η δημιουργία σε όλη την πόλη εργοταξίων με έργα που θα μπορούσαν να γίνουν σε περιόδους μικρής ενόχλησης και έξω από την τουριστική περίοδο  είναι ένα λάθος.

Πιστεύω ότι δεν προγραμματίστηκαν σωστά και τα υφιστάμεθα εμείς και οι τουρίστες που φέτος μας επισκέφτηκαν σε αριθμούς που δεν τους είχαμε φανταστεί στο παρελθόν. Θα ξανάρθουν; Θα μας στείλουν και άλλους; Ένας σοβαρός σχεδιασμός για αυτό το θέμα που δεν τον είδα σε κανέναν υποψήφιο.

Για τα πραγματικά όμως προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες αυτής την πόλης, δεν ακούσαμε κανέναν να τα αναφέρει. Αυτά τα προβλήματα που ενδιαφέρουν άμεσα και αφορούν την υγεία τους όπως οι  συνεχείς ρυπάνσεις της ατμόσφαιρας της πόλης από τις εγκαταστάσεις του Λαυρεντιάδη.

Υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν περίτρανα (Ραψωμανίκη, Γαϊτατζή και άλλων). Οι κάτοικοι της πόλης που ζουν σε ένα υψόμετρο κοντά στα πενήντα μέτρα από την θάλασσα το βιώνουν σχεδόν καθημερινά. Εκεί εξαπλώνεται το νέφος της ρύπανσης που δεν το πιάνουν οι τοποθετημένοι σταθμοί στην Πλατεία και αλλού που είναι σχεδόν σε επαφή με την θάλασσα.

Τα ειδικά φίλτρα που θα απαλύνουν το πρόβλημα κοστίζουν για τον Λαυρεντιάδη, το πληρώνουν όμως οι Καβαλιώτες με την υγεία τους. Οι πνευμονολογικοί Καρκίνοι σ’ αυτήν την πόλη είναι σε έξαρση και ακολουθούν ανοδική πορεία. Η Ογκολογική Κλινική δεν είναι όνειρο κάποιων εμμονικών αλλά ανάγκη για την πόλη και προσφορά στους καρκινοπαθείς.

Κανείς δεν το συζητά ούτε και κάποιοι που άλλοτε έλεγαν ότι είναι σημαία τους και σήμερα εκτίθενται στην επιλογή μας. Υπάρχει η ENERGEAN που απομυζά πλούτο από την περιοχή. Ποιο είναι το όφελος για την πόλη; Ποιο το εμβληματικό έργο για να την θυμόμαστε;

Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να δίνουν κάποια χρήματα σε κάποια σωματεία εφαρμόζοντας το Νόμο της Οικονομικής Συμπαράστασης, κερδίζοντας φόρους και φήμη κοινωνικής συνδρομής. Εμείς θα δεχθούμε σαν Ιθαγενείς τα καθρεφτάκια που μας δίνουν ή θα απαιτήσουμε ένα κομμάτι από τον πλούτο που αντλούν από τη θάλασσα μας;

Το περίπτερο της πλατείας των απολυμένων της, πρέπει να γίνει σημαία σας. Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στο κυκλοφοριακό και στους χώρους πάρκινγκ φέτος, θα πρέπει να μπουν επειγόντως στα προγράμματα σας κοστολογημένα και χρονικά προγραμματισμένα.

Οι θάλασσες μας, το καμάρι μας και το σπουδαιότερο τουριστικό προϊόν, οι ακτές μας, θα πρέπει να οργανωθούν κατάλληλα. Δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Χρειάζεται προσωπικό για να διατηρεί τις ακτές καθαρές και λειτουργικές. Χρειάζονται μέσα.

Έχουν κόστος θα πρέπει να το επωμιστούμε όλοι μας. Κάποιοι που έρχονται από τον Βορρά κουβαλώντας τα πάντα από την Πατρίδα τους στις ημερήσιες εκδρομές τους να αφήνουν κάτι εκτός από τα σκουπίδια τους και τα άλλα απόβλητά τους.

Τουλάχιστον το κόστος της διαμονής τους και η απόλαυση της πεντακάθαρης θάλασσας μας, το οφείλουν. Στους τόπους τους αυτές οι απολαύσεις τους κοστίζουν πανάκριβα. Αυτές οι θάλασσες καθάρισαν με εργασία και χρήματα, δεν μας τις χάρισε κανείς.

Οι περισσότερες Αστικές Συγκοινωνίες σε όλο τον κόσμο είναι Δημόσιες ακόμη και στις Μητροπόλεις του Καπιταλισμού. Οι Δημοτικές Αστικές Συγκοινωνίες στην Καβάλα θα ήταν ένα εργαλείο που θα έλυνε πολλά προβλήματα κυκλοφορίας και πάρκινγκ.

Θα το τολμήσει κανείς; Θα μου πείτε που θα βρεθούν τα χρήματα. Λεφτά υπάρχουν αρκεί να τα βρει κανείς. Τα πάρα πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να δώσουν λύσεις που δεν τις φαντάζεστε. Ο Λευτέρης ο Αθανασιάδης αναμόρφωσε την πόλη με χρήματα τότε της ΕΟΚ.

Βρήκε τις πηγές και τις εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα. Κάνε το και εσύ όπως Εκείνος, μπορείς. Αυτά και άλλα περιμένουμε να ακούσουμε από τα προγράμματά σας για το καλό όλων μας. Θα το τολμήσετε;

Παναγιώτης Φώτου

Διαβάστε επίσης