Όταν το ηθικόν καθίσταται νόμιμον: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

 Όταν το ηθικόν καθίσταται νόμιμον: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Με ξάφνιασε η  απάντηση – δήλωση του Σεβ. Μητροπολίτη ΦΝΘ Στέφανου που διάβασα με πολλή προσοχή στον Τύπο.

Η απάντηση αυτή έχει τίτλο «Όταν το ΗΘΙΚΟΝ καθίσταται ΝΟΜΙΜΟΝ και ως εκ τούτου ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΝ». Στο κείμενο αυτό παρουσιάστηκε ένας Μάνατζερ που με αδιαμφισβήτητα τεκμήρια  αποδεικνύει το δίκαιο και νόμιμο των ενεργειών του.

Πράγματι έτσι είναι, όλα τα δεδομένα είναι υπέρ της Μητρόπολης. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος κατόρθωσε να πείσει τους απόγονους των Καπνεμπόρων που έκτισαν το κτήριο, να το παραχωρήσουν στην Μητρόπολη.

Παρόμοια προσπάθεια του μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσόστομου δεν είχε πετύχει στις αρχές τις δεκαετία του 60. Οι Καπνέμποροι τότε παραχώρησαν τη χρήση εσαεί στη ΣΦΓΤ με τα λόγια. Eδω βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το «Verba Volant, scripta manent».

Οι της Στέγης μείνανε με το «Verba» και δεν άσκησαν και πιθανό δικαίωμα χρησικτησίας στην ώρα του. Ήρθαν οι απόγονοι τους και «Scripta» δώρισαν το κτήριο στη Μητρόπολη. H δωρεά όμως αυτή έχει μέσα  το στοιχείο της εμπιστοσύνης των Δωρητών ότι εσείς θα την αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο υπέρ των Καβαλιωτών.

Δεν παραχωρήθηκε το κτήριο για προσωπική χρήση κανενός. Για να στεγάσει πολιτισμό παραχωρήθηκε και η Στέγη είναι φορέας πολιτισμού. Η ιστορία λοιπόν αυτού του κτηρίου μας διδάσκει όλους ότι τα πράγματα έχουν το χρόνο τους που γράφεται και η ιστορία τους.

Στον χρόνο καταγράφονται επίσης και οι ενέργειες των ανθρώπων και αφήνουν το αποτύπωμά τους. Μετά αφήνουμε όλοι στη μνήμη των άλλων τη δική μας ιστορία με τις πράξεις μας και τις παραλήψεις μας. Η  απάντηση του Μητροπολίτη, όπως αναφέρω παραπάνω είναι άριστή για έναν Μάνατζερ, όχι όμως για ένα θρησκευτικό ηγέτη μιας θρησκείας της Αγάπης και της Κατανόησης.

Την απάντηση αυτή τη δίνει ένας άνθρωπος, για μένα, που κρατά στο χέρι του το μαστίγιο έτοιμος να το χρησιμοποιήσει. Βλέπει τον άλλο σαν αντίπαλο και εχθρό. Πιστεύει ότι τον έχει εξουθενώσει με τις αποδείξεις του και του δείχνει τι τον περιμένει.

Αυτή η εικόνα δεν του χρειάζονταν, δεν του ταιριάζει του Μητροπολίτη, τον εμφανίζει εκδικητικό με πολύ μίσος που δεν είναι έτσι. Δεν μπορώ να καταλάβω πάλι τους ανθρώπους της Στέγης που έχουν σήμερα την ευθύνη της διοίκησης της, κατηγορούνται ότι δεν επισκεφτήκαν τον Μητροπολίτη να συζητήσουν μαζί του τα θέματα αυτά.

Τι τους απέτρεψε να το κάνουν; Άλλο η προσωπική επαφή και άλλο οι διάφορες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ. Σε παλιότερη ανάρτησή μου για το θέμα της  Στέγης ΣΦΓΤ είχα παρουσιάσει ένα κείμενο του οποίου κινητήρια αιτία ήταν μια συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κύριου Στέφανου στο δημοσιογράφο της ΠΡΩΙΝΗΣ κ. Ευαγγελίδη.

Στην ανάρτηση μου εκείνη πίστευα ότι ο Μητροπολίτης σαν ηγέτης στον τόπο μας της θρησκείας της αγάπης θα έπαιρνε τη σωστή απόφαση. Παραθέτω παρακάτω μέρος από το κείμενο εκείνο: Η πρόθεση του Μακαριστού Προκοπίου που είχε εκφραστεί δημόσια ότι δεν αλλάζει τίποτε στην σχέση με τον χώρο του ΣΦΓΤ και ή σκέψη του ότι το Κειμηλιαρχείο να συνυπάρχει με τον ΣΦΓΤ ήταν η σωστότερη.

Δύο πηγές Τέχνης και Πολιτισμού θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και θα υπηρετούν και θα προβάλουν τον πολιτισμό. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Στέφανος το είπε καθαρά ότι σ’ αυτόν τον κόσμο είμαστε περαστικοί, αυτό που μένει είναι το τι θα αφήσουμε πίσω μας.

Του δίνεται η δυνατότητα σαν άνθρωπος που αγαπάει τα γράμματα και την τέχνη, είναι ζωγράφος και ποιητής ο Σεβασμιότατος, να διαλέξει να είναι μαζί το Κειμηλιαρχείο με τον ΣΦΓΤ. Αν αυτές οι δυο πνευματικές πηγές πολιτισμού βρίσκονται η μια μακριά από την άλλη τότε δημιουργείτε χάσμα μεταξύ μέρους της κοινωνίας.

Αυτό όμως είναι αντίθετο με το πνεύμα του λόγου, του διαλόγου και της Αγάπης που ταυτίζεται με την Ορθόδοξη Πίστη μας. Η Επιλογή είναι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ Στέφανου και είμαι βέβαιος ότι θα είναι η σωστή.

Η επιλογή που έγινε από το Συμβούλιο της Μητρόπολης για το θέμα είναι η πρέπουσα και έτσι πρέπει να τη δουν και της Στέγης. Θα πρέπει όμως να μελετήσουν καλύτερα τη νομική θέση της εκεί παραμονής τους  για να περιέχει και το «Εσαεί» που ήταν και η βούληση των αρχικών Κτητόρων. Ο Μητροπολίτης έδειξε ότι είναι άνθρωπος καλών προθέσεων και πιστεύω θα τα δεχθεί.

Παναγιώτης Φώτου

Διαβάστε επίσης