• 19 Απριλίου 2024,

Sputnik V: Η Γερμανία υπέρ, η Γαλλία κατά

 Sputnik V: Η Γερμανία υπέρ, η Γαλλία κατά

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Ο καιρός κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στις συζητήσεις μεταξύ των Γάλλων. Covid και εμβολιασμός, περνούν σε δεύτερη μοίρα. Πώς θέλετε να είναι διαφορετικά όταν, εν μέσω Απριλίου, το θερμόμετρο στην ευρύτερη παρισινή περιοχή έδειχνε το πρωί της περασμένης εβδομάδος μόλις και μετά βίας 3 με 4 βαθμούς Κελσίου και το απόγευμα όχι παραπάνω από 12-13! Προσθέστε σ’ αυτήν την επικρατούσα γεναριάτικη ατμόσφαιρα, την κυβερνητική αναποφασιστικότητα για μια ει δυνατόν ελπιδοφόρα αντιμετώπιση της πανδημίας, και τότε θα έχετε μια ακριβή εικόνα της απαισιοδοξίας που μας έχει καταλάβει άπαντες. Επιπροσθέτως, καθίσταται ανυπόφορη, εάν όχι απειλητική για την ψυχική και πνευματική μας ισορροπία, η αδιάλειπτος καθημερινή τηλεοπτική προπαγάνδιση πρωί, μεσημέρι, βράδυ για την γενίκευση του εμβολιασμού. Όπως λέγει και το παλιό σπαραξικάρδιο λαϊκό ασμάτιον: «Ξημερώνει και βραδιάζει πάντα στον ίδιο το σκοπό»: εμβόλιο και τεστ, τεστ και εμβόλιο, συν οι προστατευτικές χειρονομίες (φραγμού). Τουλάχιστον εάν αυτές οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις ακολουθούνταν από πράξεις συγκεκριμένου εμβολιασμού.

Δυστυχώς όχι. Όλοι αναγνωρίζουν ότι λείπουν οι αναγκαίες δόσεις του εμβολίου που υπεσχέθησαν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Χωρίς να είμαι εναντίον του εμβολιασμού, διατηρώ, ως πάσχων από παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου, μερικές ορμέμφυτες επιφυλάξεις. Αποφεύγω ει δυνατόν κάθε φαρμακευτική  έγχυση στον οργανισμό μου -ποτέ δεν έκανα π.χ. το εμβόλιο κατά της γρίπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω τις ευεργετικές συνέπειές του για την ολότητα των απειλουμένων, όπως άλλωστε τονίζει λεπτομερώς στην Πρωινή της 2α ς Απριλίου ο ιατρός Μιχ. Σωτηρόπουλος. Εάν όμως ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω, θα πήγαινα στο εμβολιαστικό κέντρο εφοδιασμένος με σφραγισμένο το επιτρέπον πιστοποιητικό του θεράποντος ιατρού μου. Αυτά εν είδει (το παραδέχομαι) αμφισβητούμενου επιχειρήματος για να υποστηρίξω ότι το λέγε-λέγε και πάλι ξαναλέγε υπέρ του εμβολίου, συμμετέχει σε μια τέτοια  πλύση του εγκεφάλου που σπανίως γνωρίσαμε. Πλύση που αποσκοπεί προφανώς στο να καμφθούν οι ακόμη όχι λίγες υπάρχουσες επιφυλάξεις του κοινού, τουλάχιστον όσον αφορά τους Γάλλους. Δεν είναι τυχαίο ότι και η επίσημη τηλεόραση έκανε λόγο πριν μερικές μέρες για μια μη υποχωρούσα δυσπιστία του κοινού και αναρωτιόταν μήπως όλα αυτά αποσκοπούν στη διαφήμιση της κυβερνήσεως.

Σήμερα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών, οι ιολόγοι που πιστεύουν ότι ο αναληφθείς αγών ταχύτητος μεταξύ του εμβολιασμού και των  μεταλλαγμένων ιών που παρουσιάζονται κάθε λίγο και λιγάκι, θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το προστατευτικό αποτέλεσμα του εμβολίου.

Ό ευρύτατα χρησιμοποιούμενος μοντελισμός και οι προβλέψεις –στατιστικές προβολές (αποκαλέστε τις όπως θέλετε), οι αναφερόμενες στην ενδυνάμωση ή όχι της πανδημίας, αλλάζουν συχνά διότι δεν στηρίζονται σε απτά εξακριβωμένα γεγονότα παρά μόνον σε υποθέσεις και έρευνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα και αποχρωματισμό (nuance). Τα πράγματα μπερδεύονται έτι περισσότερο με την προσφορά στην αγορά νέων εμβολίων, τουλάχιστον εκείνων που το ευρωπαϊκό πρακτορείο φαρμάκων ενέκρινε. Διαλέγετε και παίρνετε: Moderna, Pfizer, Sanofi, Astra Zeneca, Curevac, Johnson & Johnson και δυο ακόμη αναμενόμενα, Valneva και Novavax. Για να μην προσθέσω το ρώσικο, το κινέζικο, το κουβανέζικο και άλλα ολιγότερο γνωστά.

Εκείνο που δημιουργεί  πρόβλημα στην Ευρώπη και μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ των άλλων διαφορών που έχουν, είναι μια επιφανειακή δυσκολία στις σχέσεις Παρισίων και Βερολίνου για την έγκρισή  του ρώσικου εμβολίου Sputnik V. Και αυτό, διότι αναμένοντας  το πράσινο φώς του ευρωπαϊκού πρακτορείου φαρμάκων εισαγωγής του στην Ευρώπη, το SpoutnikV δεν απορρίπτεται μεν από την Γερμανία, υποβάλλεται όμως σε σοβαρές αρνητικές κριτικές από το Παρίσι. Αναγκαίο να διευκρινισθεί: α) η Κομισιόν των Βρυξελλών δεν βιάζεται να αρχίσει τις συνομιλίες με την παραγωγό ρώσικη εταιρεία για την σύναψη ενός συμβολαίου αγοράς, όπως έκανε με άλλα έξι  εργαστήρια. Προσφάτως ελέχθη ότι η έγκριση θα μπορούσε να γίνει μεσούντος του προσεχούς Ιουνίου, δηλ. όταν θα έχει περατωθεί κατά μεγάλο μέρος ο εμβολιασμός,  β) οι παρακολουθούντες την εξέλιξη του ρώσικου εμβολίου, όπως ο υπεύθυνος των 27 για το εξωτερικό εμπόριο Τιέρι Μπρετόν (Thierry Breton), υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι έχουν τρομερές δυσκολίες να το παράγουν. Θα έπρεπε ίσως να τους βοηθήσουμε, προς στιγμήν όμως προτεραιότητα έχουν οι Ευρωπαίοι, καταλήγει.

Αντιθέτως, η καγκελάριος  Μέρκελ, στηριζόμενη στην πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αργήσουν να το εγκρίνουν και διαπιστώνοντας ότι πολλές χώρες εξασκούν πιέσεις για την αναγνώρισή του, τοποθετήθηκε ευνοϊκώς για την διάθεσή του στην ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο δήλωνε: «Υπεράνω των πολιτικών διαφορών μας, οι οποίες είναι σημαντικές, μπορούμε, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, να συνεργαστούμε με την Ρωσία στο πλαίσιο της πανδημίας».

Όλίγες  εβδομάδες αργότερα, στις 19 Μαρτίου, εγένετο πιο σαφής: Σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό πρακτορείο φαρμάκων εγκρίνει το Sputnik, θα προτιμούσε «μια κοινή ευρωπαϊκή παραγγελία και εάν αυτό δεν ήταν δυνατό, οφείλουμε να πάρουμε μια γερμανική οδό, πράγμα που είναι δυνατό και που θα το κάνουμε», δήλωσε καθαρά και ξάστερα.

Πώς αντέδρασε η Ευρώπη, ειδικότερα η Γαλλία σε αυτή τοποθέτηση της Γερμανίας; Δυο μέρες αργότερα από την δήλωση της Μέρκελ, στις 21 Μαρτίου, ο Γάλλος Τιέρρι Μπρετόν επιφορτισμένος, όπως ελέχθη, με τον βιομηχανικό τομέα της ευρωπαϊκής στρατηγικής εμβολιασμού, ανταπαντούσε: «Δεν θα έχουμε ανάγκη από τον Spoutnik, όπως επίσης και από άλλα εμβόλια. Το σημαντικό είναι να βοηθήσουμε τους βιομήχανους, που τα εμβόλιά τους ήδη είναι εγκεκριμένα στην αγορά, να τα παράγουν μαζικώς».

Πώς να μην υποθέσει κανείς ότι ομιλούσε σαν να ήταν ο ατζέντης των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχάνων και όχι σαν υπερασπιστής της υγείας των Ευρωπαίων συμπολιτών του που αναμένουν πως και πως την αφθονία των εμβολίων; Υποθέτω ότι το απανταχού της γης σύνολο των  γαλλοφίλων θα λυπήθηκε γι αυτή την ατυχή δήλωση ενός Γάλλου επισήμου.

Μια σφυγμομέτρηση τέλη Φεβρουαρίου απεκάλυπτε ότι το 59%των κατοίκων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα ήταν έτοιμο να εμβολιασθεί με το  Spoutnik, και κατά 10 μονάδες ολιγότερες, το 49% της πρώην  Δυτικής. Ό διαχωρισμός είναι επίσης πολιτικός: πλέον του ημίσεως των συμπαθούντων τους σοσιαλοδημοκράτες και τους χριστιανοδημοκράτες δεν θα ηρνούντο να εμβολιασθούν με το Spoutnik, ενώ η αναλογία εγγίζει το 70% των ψηφοφόρων του αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε, διαδόχου του τεθνεώτος (κομμουνιστικού) ενωμένου σοσιαλιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας.

Στην Ιταλία υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και της ιταλοελβετικής επιχειρήσεως Adienne Pharma για την παραγωγή του εμβολίου στην περιοχή της Λομβαρδίας μέχρι το καλοκαίρι 2021. Όσον αφορά τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η Ουγγαρία ήδη εδέχθη 550.000 δόσεις του Sputnik και από τις αρχές Μαρτίου εμβολιάσθηκε το 21,6% του πληθυσμού της ενώ η Τσεχία υπεσχέθη να εισάγει ταυτοχρόνως και το ρώσικο και το κινέζικο εμβόλιο, πλην όμως ο υπουργός υγείας συνέστησε αναμονή για την έγκριση εκ μέρους των Ευρωπαίων αρμοδίων. Την ίδια στάση κρατεί και η Αυστρία. Τέλος, η μικρή σε έκταση  Σλοβακία εισήγαγε 200.000 δόσεις του ρώσικου εμβολίου, αλλά θα το χρησιμοποιήσει μόνον όταν εγκριθεί από τις αρχές των Βρυξελλών.

Δύσκολα θα τελειώσουμε, τουλάχιστον εδώ, με τον επαρκή εμβολιασμό…

Διαβάστε επίσης