Στη ρίζα υπάρχει η καταπίεση, η καταστολή

 Στη ρίζα υπάρχει η καταπίεση, η καταστολή

Εικόνα παρμένη από Jewish Voice for Peace

Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη

08 Oκτωβρίου 2023

Η μεγαλύτερη επικοινωνιακή χειραγώγηση που μπορεί να γίνει σχετικά με τη συνεχιζόμενη τραγωδία στη Μέση Ανατολή είναι να μηδενιστεί η μνήμη και να διαγραφεί όλο το πλαίσιο. Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μόλις κήρυξε τον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος της εναντίον των παλαιστινίων ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 75 χρόνια και δεν έχει σταματήσει ποτέ.

Τον τελευταίο χρόνο, λοιπόν, η πιο ρατσιστική, φονταμενταλιστική και ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ ενέτεινε ανελέητα τη στρατιωτική κατοχή επί των Παλαιστινίων στο όνομα της εβραϊκής υπεροχής με βίαιες απελάσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών, μαζικές δολοφονίες, στρατιωτικές εισβολές σε καταυλισμούς προσφύγων, αδιάκοπες πολιορκίες και καθημερινή ταπείνωση.

Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα εισβάλει στους ιερότερους μουσουλμανικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ. Το ισραηλινό απαρτχάιντ και η κατοχή – και η συνενοχή των ΗΠΑ σε αυτή την καταπίεση – είναι η πηγή όλης αυτής της βίας. Αυτό υποστηρίζεται από την Jewish Voice for Peace, τη μεγαλύτερη προοδευτική αντισιωνιστική εβραϊκή οργάνωση στον κόσμο, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, οι Παλαιστίνιοι, οι Ισραηλινοί και όλοι εμείς που έχουμε εκεί συγγενείς είμαστε τρομοκρατημένοι για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Θρηνούμε τις ζωές εκείνων που έχουν ήδη χαθεί και παραμένουμε προσηλωμένοι σε ένα μέλλον όπου κάθε ζωή είναι πολύτιμη και όλοι οι άνθρωποι ζουν με ελευθερία και ασφάλεια.

Μετά από 16 χρόνια ισραηλινού στρατιωτικού αποκλεισμού, οι παλαιστίνιοι μαχητές από τη Γάζα εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, κατά την οποία εκατοντάδες ισραηλινοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, πολλοί άμαχοι απήχθησαν. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας εκατοντάδες παλαιστινίους και τραυματίζοντας χιλιάδες, βομβαρδίζοντας κτίρια κατοικιών και απειλώντας να διαπράξει εγκλήματα πολέμου εναντίον παλαιστινίων που πολιορκούνται στη Γάζα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να κήρυξε μόλις τον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος της εναντίον των παλαιστινίων ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 75 χρόνια. Το ισραηλινό απαρτχάιντ και η κατοχή – και η συνενοχή των ΗΠΑ σε αυτή την καταπίεση – είναι η πηγή όλης αυτής της βίας. Η πραγματικότητα διαμορφώνεται από τη στιγμή που ξεκινά το ρολόι.

Τον περασμένο χρόνο, η πιο ρατσιστική, φονταμενταλιστική και ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ ενέτεινε ανελέητα τη στρατιωτική κατοχή των παλαιστινίων στο όνομα της εβραϊκής υπεροχής με βίαιες απελάσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών, μαζικές δολοφονίες, στρατιωτικές εισβολές σε στρατόπεδα προσφύγων, αδιάκοπες πολιορκίες και καθημερινή ταπείνωση. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα εισβάλει στους ιερότερους μουσουλμανικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ.

Για 16 χρόνια, η ισραηλινή κυβέρνηση πνίγει τους παλαιστίνιους της Γάζα κάτω από ένα δρακόντειο στρατιωτικό αποκλεισμό από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, φυλακίζοντας και λιμοκτονώντας δύο εκατομμύρια ανθρώπους και στερώντας τους την ιατρική περίθαλψη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση σφαγιάζει τακτικά παλαιστίνιους στη Γάζα. Τα δεκάχρονα παιδιά που ζουν στη Γάζα έχουν ήδη τραυματιστεί από επτά μεγάλους βομβαρδισμούς στη σύντομη ζωή τους. Για 75 χρόνια, η ισραηλινή κυβέρνηση διατήρησε στρατιωτική κατοχή επί των παλαιστινίων, εφαρμόζοντας ένα καθεστώς απαρτχάιντ.

Τα παιδιά της Παλαιστίνης σέρνονται από τα κρεβάτια τους σε επιδρομές πριν από την αυγή από ισραηλινούς στρατιώτες και κρατούνται χωρίς κατηγορία στις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές. Τα σπίτια των παλαιστινίων πυρπολούνται από όχλους ισραηλινών εποίκων ή καταστρέφονται από τον στρατό. Ολόκληρα χωριά παλαιστινίων ανθρώπων αναγκάζονται να το σκάσουν, εγκαταλείποντας τα σπίτια, τα περιβόλια και τη γη που ανήκαν στην οικογένειά τους για γενιές.

Η αιματοχυσία σήμερα και τα τελευταία 75 χρόνια μπορεί να εντοπιστεί άμεσα στη συνενοχή των ΗΠΑ στην καταπίεση και τη φρίκη που προκαλεί η στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει σταθερά την ισραηλινή βία και είναι επίσης υπεύθυνη για αυτή τη στιγμή.

Η ανεξέλεγκτη στρατιωτική χρηματοδότηση, η διπλωματική κάλυψη και τα δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικών χρημάτων που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν και ενισχύουν το καθεστώς του ισραηλινού απαρτχάιντ. Εκείνοι που συνεχίζουν να ζητούν «θωρακισμένη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό στρατό απλώς ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω βία.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει να καταγγείλουμε και να εξαλείψουμε αυτή τη συνενοχή όπου κι αν βρισκόμαστε: απαιτούμε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει αμέσως μέτρα για να αποσύρει τη στρατιωτική χρηματοδότηση προς το Ισραήλ και να θεωρήσει την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου κατά των παλαιστινίων.

Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις εκστρατείες μποϊκοτάζ, αποεπενδύσεων και επιβολής κυρώσεων για να βάλουμε τέλος στα δισεκατομμύρια που εισρέουν στην ισραηλινή πολεμική μηχανή από ιδιωτικές εταιρείες και ιδρύματα.

Αναπόφευκτα, οι καταπιεσμένοι άνθρωποι παντού θα αναζητήσουν – και θα κερδίσουν – την ελευθερία τους. Όλοι αξίζουμε την απελευθέρωση, την ασφάλεια και την ισότητα. Ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι να εξαλείψουμε τις πηγές βίας, ξεκινώντας από τη συνενοχή της δικής μας κυβέρνησης.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος comune.info

Να αποχαιρετήσω με την ευκαιρία και δημόσια τον καλό φίλο Τοτό που κι αυτός έφυγε νωρίς, δυστυχώς. Μοιραστήκαμε στιγμές δυνατές στη διάρκεια της ζωής, μας λείπει ήδη πολύ. Να ευχηθώ δύναμη σε αυτούς που ήταν περισσότερο κοντά του. Καλό ταξίδι φιλαράκο.

Διαβάστε επίσης