• 5 Μαΐου 2024,

Τώρα Πειραματίζονται, λοιπόν με Στρατιωτικά Ρομπότ στη Γάζα

 Τώρα Πειραματίζονται, λοιπόν με Στρατιωτικά Ρομπότ στη Γάζα

MAΡΤ 4, 2024

Ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα σχετικά με αυτή τη δυστοπία που ζούμε είναι ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιούνται συνήθως ως πεδία δοκιμών για νέους πολεμικούς μηχανισμούς, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα σώματα ως ινδικά χοιρίδια για πειραματισμούς σε τεράστια αιματοβαμμένα εργαστήρια πεδίου — όλα προς όφελος των στρατηγικών στόχων των διαχειριστών της αυτοκρατορίας και των περιθωρίων κέρδους του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, γράφει η CAITLIN JOHNSTONE.

Η εφημερίδα Haaretz έχει ένα νέο άρθρο με τίτλο «Η Γάζα γίνεται το έδαφος δοκιμών του Ισραήλ για στρατιωτικά ρομπότ»  “Gaza Becomes Israel’s Testing Ground for Military Robots”, το οποίο αναφέρει ότι «Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ζημιά στρατιωτών και σκύλων, ο ισραηλινός στρατός IDF πειραματίζεται με τη χρήση ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενων σκύλων στον πόλεμο της Γάζας».

(Ναι γιατί θεέ μου, μπορείς να φανταστείς πόσο τρομερό θα ήταν αν ισραηλινοί στρατιώτες και σκυλιά τραυματίζονταν κατά τη διεξαγωγή μιας γενοκτονίας;) Ο συγγραφέας του άρθρου Sagi Cohen αναφέρει ότι σκυλιά ρομπότ που τοποθετούνται σε drones και τηλεκατευθυνόμενες μπουλντόζες είναι δύο από τις νέες αποκαλυπτικές καταστάσεις φρίκης που δοκιμάζονται επί του πεδίου στη Γάζα, λέγοντας ότι «οι αξιωματούχοι του αμυντικού κατεστημένου επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε ένα άλμα στη χρήση και την πολυπλοκότητα των ρομπότ στο πεδίο της μάχης». Γεγονός αρκετά ανησυχητικό να διαβάζουμε.

Αυτή η είδηση βγαίνει ταυτόχρονα με μια νέα Δημόσια αναφορά Πολίτη Public Citizen report προειδοποιώντας για την πιθανή επικείμενη άφιξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων που θα σκοτώνουν κόσμο με ελάχιστη εκπαίδευση από ανθρώπινους πιλότους, λέγοντας: «Η πιο σοβαρή ανησυχία σχετικά με τα αυτόνομα όπλα είναι ότι απανθρωποποιούν εγγενώς τον κόσμο που στοχεύουν και διευκολύνουν την ανοχή εκτεταμένων δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Όσο περισσότερο καθιερώνονται τα ρομπότ εντός των στρατευμάτων του κόσμου τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε αυτό το σημείο, και ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ως Common Dreams ο Thor Benson σημειώνει σε ένα άρθρο notes in an article σχετικά με την αναφορά Public Citizen, «Το Ισραήλ αγόρασε purchased και κατά καιρούς ανέπτυξε αυτο-χειριζόμενα, θανατηφόρα drones.”

Τον ιανουάριο που μας πέρασε έγραψα wrote ότι “η Γάζα είναι ένα ζωντανό εργαστήριο για το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα», λέγοντας ότι «Συλλέγονται δεδομένα με απόλυτη βεβαιότητα για όλα τα νεότερα όπλα που δοκιμάζονται στο πεδίο επάνω σε ανθρώπινα σώματα στη Γάζα (όπως ακριβώς συνέβη στην Ουκρανία) για να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της πολεμικής βιομηχανίας μηχανών και όπλων.”

Αυτό που πυροδότησε εκείνο το σχόλιο ετούτη την εποχή ήταν αναφορές reports και μαρτυρίες από πρώτο χέρι witness accounts, είχαμε δει να ανακοινώνεται η παραγωγική χρήση των «drones ελεύθερων σκοπευτών» των Iσραηλινών δυνάμεων στη Γάζα από τον οκτώβριο, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν συχνά παλαιστίνιους με quad drones οπλισμένα με τουφέκια.

Είναι βέβαιο ότι συγκεντρώνονται άφθονα αρχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των νεότερων όπλων και τακτικών στον τερματισμό ανθρώπινων ζωών, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην αγορά αυτών των όπλων σε άλλα κράτη και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους στη δολοφονία.

Όταν λέω ότι αυτό συμβαίνει σίγουρα, δεν είμαι υπερβολική. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Antony Loewenstein έδωσε μια εκτενή συνέντευξη gave a lengthy interview στο Chris Hedges Report τον Δεκέμβριο σχετικά με τη μακρά και εκτενώς τεκμηριωμένη ιστορία του Ισραήλ long and extensively documented history στη χρήσης της Γάζας ως πεδίου δοκιμών για νέα όπλα, λογισμικό κατασκοπείας, συστήματα επιτήρησης και ασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης, για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τακτικές, έχει επωφεληθεί από πολλές εταιρείες και επέτρεψαν στο Ισραήλ να γίνει παίκτης μεγάλης επιτυχίας στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων.

“Τα ισραηλινά drones, η τεχνολογία παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου λογισμικού κατασκοπείας, λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και υποδομής βιομετρικής συλλογής, μαζί με έξυπνους φράχτες, πειραματικές βόμβες και πολυβόλα ελεγχόμενα από AI [τεχνητή νοημοσύνη] δοκιμάζονται στον αιχμάλωτο πληθυσμό στη Γάζα, συχνά με θανατηφόρα αποτελέσματα», λέει ο Hedges στην εισαγωγή. «Αυτά τα όπλα και οι τεχνολογίες στη συνέχεια πιστοποιούνται ως «δοκιμασμένα στη μάχη» και πωλούνται σε όλο τον κόσμο.”

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γάζα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επίσης μια γιγάντια έκθεση όπλων» “The War in Ukraine Is Also a Giant Arms Fair,”με υπότιτλο «Οι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων λαμβάνουν παραγγελίες για όπλα που δοκιμάζονται στο πεδίο της μάχης».

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους το CNN δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Πώς η Ουκρανία έγινε δοκιμαστήριο για τα δυτικά όπλα και την καινοτομία στο πεδίο της μάχης» “How Ukraine became a testbed for Western weapons and battlefield innovation,” με μια πηγή να λέει ότι η Ουκρανία είναι «ένα απόλυτο εργαστήριο όπλων από κάθε άποψη, επειδή κανένας από αυτόν τον εξοπλισμό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πραγματικά σε πόλεμο μεταξύ δύο βιομηχανικά ανεπτυγμένων εθνών.”

Και φυσικά το ίδιο φαινόμενο βλέπουμε και στην Αφρική. Το 2021 το Mintpress News δημοσίευσε μια αναφορά του Scott Timcke με τίτλο «Η Δυτική Αφρική είναι το τελευταίο πεδίο δοκιμών για την αμερικανική στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη» “West Africa is the Latest Testing Ground for US Military Artificial Intelligence” σχετικά με αυτήν ακριβώς την ίδια τάση. Το 2020 η Λιβύη είδε αυτό που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος σκοτώθηκε ποτέ από μια πλήρως αυτοματοποιημένη επίθεση drone killed by a fully automated drone attack — δηλαδή, σκοτώθηκε χωρίς να έχει ειπωθεί από άνθρωπο στη μηχανή να το κάνει.

Πριν λίγες μέρες συζητήσαμε we discussed πώς η μεγάλη αδυναμία της αυτοκρατορίας είναι ότι εξαρτάται από τους κανονικούς ανθρώπους να εκτελούν τις εντολές της και να στρίβουν τα γρανάζια της μηχανής. Αν κοιτάξετε τα γεγονότα και τα σκεφτείτε για μια στιγμή, δεν είναι δύσκολο να δείτε πώς οι διαχειριστές της αυτοκρατορίας ελπίζουν να ξεπεράσουν αυτήν την αδυναμία στο μέλλον.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος nuclear-news

Διαβάστε επίσης