• 25 Απριλίου 2024,

Άνθρωποι, ιοί και …κοριοί ταξιδεύουν

 Άνθρωποι, ιοί και …κοριοί ταξιδεύουν

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Βρε μανία που έχουν οι φίλτατοι Γάλλοι να αναζητούν το «γιατί» (pourquoi ?) σε κάθε νεοεμφανιζόμενο φαινόμενο της καθημερινής ζωής. Στην χώρα που ανύψωσε, ήδη από την εποχή του Διαφωτισμού,σε απαράβατο κανόνα ζωής τον ορθολογισμό, τον ρασιοναλισμό αναρωτώμενη (γιατί συμβαίνει αυτό; γιατί το άλλο;)κάθε καινούργιο φαινόμενο αποτελεί αντικείμενο επίμονης, πεισματικής θα έλεγα, αναζήτησης της αιτίαςαποβλέπουσα στην εξήγησή του. Υποστηρίζεται, και δικαίως, ότι με το «γιατί;» προχώρησε από το σκότος στο φώς η ανθρωπότητα.

Ο φίλος συγγραφεύς – δικηγόρος Κοσμάς Χαρπαντίδης, σε μια σύντομη συζήτηση που είχα μαζί του το περασμένο καλοκαίρι στην Καβάλα, μου το είπε επιγραμματικώς: χωρίς το «γιατί» θα ήμασταν ακόμη στην προϊστορία. Αυτό το βασανιστικό «γιατί» επανέρχεται τώρα με την ανακοινωθείσα και σχολιασθείσα προσφάτως από τις εφημερίδες επανεμφάνιση των …κοριών κλίνης, τουτέστιν κρεβατιού, μετά από μισό και πλέον αιώνα της εξαφανίσεώς τους ως επίσης και με την απειλή εισδοχής από την βόρεια Ιταλία στην όμορο Γαλλία του κορωνοϊoύ. Αμφότερα τα φαινόμενα εισέρχονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξήγηση που κατατρύχει τους απογόνους του Βολταίρου: ποιός ο λόγος της εμφανίσεως ειδικά σήμερα του ιού που τρομοκρατεί τον κόσμο και τινί τρόπω μπορεί να καταπολεμηθεί; αναρωτιούνται οι Γάλλοι. Η επαναλαμβανόμενη, φθίνοντος Φεβρουαρίου,υπόμνηση των δυο γεγονότωνκαι η ευρεία αναφορά σε αυτά, ιδίως του κορονοϊνού, κατέλαβαν  πολλά δελτία ειδήσεων στο ραδιόφωνο και ευάριθμες στήλες στις εφημερίδες.Προς το παρόν, η επιστήμη παρ΄όλο που εσήμανε συναγερμό, αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα  «γιατί τώρα» η εμφάνιση του ιού;

Όσον αφορά τους κοριούς δεν πρόκειται βεβαίως για τους «κοριούς» που τοποθετούν οι μυστικές υπηρεσίες στις τηλεφωνικές συσκευές για να συλλάβουν τις συνομιλίες των πρακτόρων της αντιπάλου δυνάμεως. Ο τίτλος θα μπορούσε να θυμίζει εκ του μακρόθεν και υπό μορφή παρατραβηγμένης παραφράσεως του τίτλου ενός βιβλίου του Στάϊνμπεκ  «Άνθρωποι και ποντίκια» που επιφέρουν αναστάτωση στις συνήθειες της καθημερινής ζωής.

Εν όψει των δημοτικών εκλογών, η εξόντωση των τρεφομένων με αίμα κοριών αποτελεί θέμα εξετάσεως και προτάσεων εκ μέρους όλων των υποψηφίων, διότι ως γνωστόν οι ψήφοι επιτάσσουν υποσχέσεις.

Δεν είχε κανείς παρά να ανατρέξει αυτές τις ημέρες στις εφημερίδες Μόντ,  Φιγκαρό,  Ουμανιτέ, Παριζιέν και άλλες, ακόμη και στο γαλλικής γλώσσας ρωσσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ, για να διαπιστώσει τα εκτενή ρεπορτάζ που αφιέρωσαν στην μάστιγα αυτού του νυκτοβίου εντόμου, που έρπει κυρίως στα κρεβάτια, τα στρώματα, τα σεντόνια, τα έπιπλα και τις ακρογωνίες των δωματίων. Εκπνέει μια εμετική μυρουδιά, ζει παρασιτικώς στον άνθρωπο, σε μερικά θηλαστικά και πουλιά, τρέφεται με το αίμα τους, η δε απαλλαγή από αυτό είναι πολύ δύσκολη. Προς αποφυγή του τσακίσματός του από το ανθρώπινο χέρι ακινητοποιείται τελείως, εξ ου και η έκφραση «κάνει τον ψόφιο κοριό» για κάποιον που προσποιείται ότι δεν γνωρίζει ή δεν καταλαβαίνει κάτι που τον αφορά.

Προς τι όλη αυτή η προεισαγωγική 100% ερασιτεχνική εντομολογία; Διότι, ήδη το περασμένο φθινόπωρο Γάλλοι βουλευτές ανεφέρθησαν στην καταστροφική εμφάνιση του μικροσκοπικού ζωϊφίου, επ’ ευκαιρία δε του πρώτου γύρου στις  15 Μαρτίου των δημοτικών εκλογών, όλοι οι υποψήφιοι για τον δημαρχιακό θώκο Παρισίων, εν συνεργασία με το υπουργείο Στεγάσεως, ανεφέρθησαν δημοσίως στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου καταπολεμήσεως του απεχθούς εντόμου. Ο κόσμος εχειροκρότησε αυτή την επίπλαστη σύμπνοια. Το φαινόμενο των κοριών, διευκολυνθέν λόγω τουρισμού και μετακινήσεων, ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά την ολοκληρωτική εξαφάνισή του στα χρόνια 1950. Μια βουλευτίνα της «Ανυπότακτης Γαλλίας», η Ματίλντα Πανό κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του κοριού του κρεβατιού συμμετέχοντας η ίδια στην εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα, ιδίως στα προάστια της Μασσαλίας.Ο αρχηγός του ιδίου κόμματος Μελανσόν, δήλωσε: «Άρχισα να ομιλώ για την πληγή των κοριών κρεβατιού κατά την διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας το 2017. Εκείνη την εποχή οι αντιδράσεις διεκειμένοντο μεταξύ σκεπτικισμού και ειρωνείας. Τώρα κανένας δεν έχει διάθεση να χασκογελά», συμπλήρωσε. Στην ίδια μεσογειακή μεγαλούπολη, μια κοινωνική λειτουργός, η Κάτια Γιακουμπί, διευκρίνισε: «Δεν είναι μόνο τα τσιμπήματα.Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί άγχος και κατάθλιψη».

Στην πρωτεύουσα, μια Παριζιάνα μολυνθείσα για δεύτερη φορά παραπονιέται: «Πρόκειται για σουπερ-στρες. Αισθάνεσαι ότι το σώμα σου προσεβλήθη. Ντρέπεσαι να μιλήσεις γιατί ο κοριός απηχεί ακαθαρσία. Οι άνθρωποι αποφεύγουν να σε επισκεφθούν.  Αισθάνεσαι απόβλητος, περιθωριακός».

Στις 24φεβρουαρίου, η εφημερίδα Λε Παριζιέν ανέφερε ότι μια σπουδάστρια διαμένουσα σε παρισινό προάστιο, απευθύνθη σε μια ιδιωτική επιχείρηση εξοντώσεως του βλαβερού εντόμου. Το δωμάτιό της ήταν γεμάτο από κοριούς . Η επέμβαση ήταν μεγάλης κλίμακος και στοίχισε ακριβά. Όμως, διευκρίνισε, δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, διότι κινδύνευε να γίνει παρανοϊκή. Παρ’ όλες περί του αντιθέτου γνώμες, συμφώνως με τους ειδικούς, η ύπαρξη αυτών των παρασίτων δεν έχει καμιά σχέση με την υγιεινή. και την καθαρότητα. Αλλά τότε τι; Βίλλες και πολυτελή διαμερίσματα μπορεί να προσβληθούν από κοριούς. Επισήμως ανεκοινώθη ότι στην οικογενειακή εστία του Ζουλιέν Ντενορμαντί, υπουργού Στεγάσεως, επέλασαν δυο φορές, τα ενοχλητικά έντομα. Στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την δημαρχία των Παρισίων, ο Μπενζαμέν Γκριβό, ο παραιτηθείς από τότε πολιτικός, έδωσε μια προσωπική χροιά σε αυτή την εκστρατεία δηλώνοντας ότι η παρασιτική λοίμωξη είχε προσβάλλει την ίδια την οικογένειά του. «Είναι ένα εφιάλτης, πρέπει να το λέμε ώστε  οι άνθρωποι να μην ντρέπονται να μλήσουν», είπε.

Η υποψήφια του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» για την δημαρχία των Παρισίων, Ντανιέλ Σιμονέ υποστήριξε την ιδέα δημιουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίας καταπολεμήσεως των κοριών. Δυστυχώς στο υπό μελέτη εθνικό σχέδιο εξοντώσεως των κοριών, δεν γίνεται λόγος για δημιουργία  δημόσιας υπηρεσίας. Οι σύλλογοι και το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία ζήτησαν από τις κρατικές υπηρεσίες την ανάληψη των εξόδων καθαρισμού για τους πιο οικονομικώς αδύνατους πολίτες διότι μια επέμβαση ειδικευμένης εταιρίας μπορεί να στοιχίσει από 150 ευρώ μέχρι τις 4.000! Επί του προκειμένου, οι Ανυπότακτοι απαιτούν έλεγχο των τιμών της απολυμάνσεως και την απαγόρευση αυτής με χημικά προϊόντα. Θεωρητικώς, και βεβαίως για προεκλογικούς λόγους, η κυβέρνηση δεν αποκλείει παρόμοια μέτρα αλλά προς το παρόν δεν προχωρεί στην λήψη τους, το αφήνει για την προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο. Λες και οι κοριοί θα εξαφανισθούν ως δια μαγείας. Το 2018, οι επαγγελματίες -μέλη του συνδικαλιστικού επιμελητηρίου απολυμάνσεως ψέκασαν 500.000 τόπους, διπλάσιο αριθμό από εκείνο της περιόδου 2016-2017.

Ευτυχώς που τα υπό δημοτικής διαχειρίσεως διαμερίσματα κοινωνικής στέγης, τα επισκέπτονται δυο φορές τον χρόνο υπάλληλοι εταιρείας εξοντώσεως εντόμων και ψεκάζουν επιμελώς όλους τους εξαεριστήρες (κουζίνα, W.C., μπάνιο, πορτοπαράθυρα), σημεία από τα οποία θα μπορούσαν να εισέλθουν  τα σιχαμερά έντομα. Οι ένοικοι δεν πληρώνουν δεκάρα από την τσέπη τους. Είναι πολύ πιθανό αυτή η δαπάνη να υπολογίζεται στο μηνιαίο ενοίκιο , όμως ο ενοικιαστής, χωρίς να προβαίνει σε κουραστικά αλλεπάλληλα διαβήματα, έχει την αίσθηση ότι το δημόσιο ενδιαφέρεται για τις συνθήκες της στεγάσεώς του, πράγμα που συντελεί στην δημιουργία εκ μέρους του εμπιστοσύνης στο κράτος και κατ’ ακολουθία σεβασμού του…

Διαβάστε επίσης