Dark Mode Light Mode

Eπιτροπές—ταφόπλακες δυσκολιών

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Όταν ο στρατηγός Ντε Γκολ κυβερνούσε την Γαλλία εξέφραζε, σύμφωνα με την παράδοση, την γνώμη ότι για να ενταφιασθεί ή να ξεχασθεί μια δυσεπίλυτη πολιτική δυσκολία, η δημιουργία μιας επιτροπής που την αποκαλούσε ειρωνικώς «μαραφέτι», βοηθούσε τα μέγιστα στην υπερκέρασή της. Είναι πιθανόν ότι η γκολική ρήση είναι η μόνη συμβουλή τού προ πεντηκονταετίας προκατόχου του που ο σημερινός πρόεδρος Μακρόν σέβεται. Προς υπερφαλάγγιση του σκεπτικισμού των συμπατριωτών του έναντι του  εμβολίου και της (ομολογουμένως σχετικώς περίπλοκης) δεύτερης φάσης του, ο σημερινός αρχηγός του γαλλικού κράτους επινόησε  ακόμη ένα άλλο τέχνασμα. Είναι η πριν από δυο εβδομάδες δημιουργία μιας νέας δομής, που φέρει την πομπώδη ονομασία «Συμβούλιο Πολιτών» για τον εμβολιασμό.

Το τέχνασμα έχει  δοκιμασθεί σε μια πρώτη φάση με τα κίτρινα γιλέκα. Για να επιταχύνειτην μετά από δυο μήνες συνεχών διαδηλώσεων σημειωθείσα κάμψη του κινήματος που συνετάραξε την χώρα, εφεύρε την «Μεγάλη Συζήτηση» με στόχο να πείσει το κοινό ότι αυτή η πρωτόφαντη κινητοποίηση δεν ήταν η αρμόζουσα για να λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα. Η γενική εντύπωση είναι ότι ναι μεν οι Γάλλοι παρέστησαν παθητικώς σ’ αυτόν τον κουραστικό προεδρικό μονόλογο αλλά εκτός από μια πρόσκαιρη χρηματική βοήθεια στους ενδεείς, ουδεμία αποτελεσματική λύση εδόθη στα χρόνια προβλήματα των ταπεινών κοινωνικών τάξεων.

Ακολούθησε  η «Σύμβαση Πολιτών» με στόχο να τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα της μεταβάσεως της γαλλικής  κοινωνίας σε καλλίτερες κλιματολογικές συνθήκες απ’ ό,τι σήμερα. Στο προταθέν νομοσχέδιο, ο εργοδοτικός οργανισμός MEDEF εναντιώθηκε σε δυο άρθρα που αφορούν  την ρύπανση της ατμόσφαιρας και την καταπολέμηση του κινδύνου μολύνσεως του περιβάλλοντος . Και τα δυο απερρίφθησαν από τους βιομήχανους οι οποίοι επιδιώκουν την αποφυγή εξόδων εγκαταστάσεως των απαραιτήτων μηχανισμών προς  μείωση των βιομηχανικών αποβλήτων. Η κυβέρνηση υπέκυψε και στις δυο απαιτήσεις των βιομηχάνων συνεπικουρουμένων από τον υπουργό των οικονομικών!

Τρίτη και πιθανώς όχι και η τελευταία δημαγωγική εφεύρεση: ένα άλλο «Συμβούλιο» εκείνο, των «πολιτών» που κανονικώς εχόντων των πραγμάτων αποβλέπει στον έλεγχο της πορείας του εμβολιασμού η οποία κατά κοινή ομολογία των μέσων ενημερώσεως  είναι αργή.

Όμολογητέον ότι η κυβέρνηση ευρίσκεται υπό το πυρ της κριτικής από τότε που η εκστρατεία για τον εμβολιασμό (27 Δεκεμβρίου) ξεκίνησε. Κοντολογίς, κάθε φορά που συναντά δυσκολίες, ο Γάλλος  πρόεδρος επινοεί και ένα νέο «κόλπο».

Τι θα είναι αυτό το Συμβούλιο, ποιά θα είναι τα επιλεγμένα μέλη του και σε τι θα συνίσταται ο ρόλος τους; Θα είναι 35 πολίτες που επελέγησαν, όπως φορτικώς τονίζεται, με κλήρωση και θα επιλαμβάνονται της ταχύτερης (στα χαρτιά) επιβλέψεωςτου εμβολιασμού. Η διαδικασία δια κλήρου των μελών άρχισε στις 4 του μηνός και τελείωσε  στις 10 τρέχοντος.

Η «στρατολόγησή» τους (εάν μας επιτρέπεται ο όρος) εβασίσθη στα κριτήρια της ηλικίας, του φύλου, της γεωγραφικής περιοχής, του βαθμού του διπλώματος, της κοινωνικοεπαγγελματικής κατηγορίας και του τύπου της κατοικίας. Οι κληρωθέντες οφείλουν να απαντήσουν στην ερώτηση: «Έχετε την πρόθεση να εμβολιασθείτε εντός του 2021 κατά του covid 19;»

Σύμφωνα με το CERES (θεσμική συμβουλευτική κοινωνική-οικονομική-περιβαλλοντική  Συνέλευση): «η έκφραση της τοποθετήσεώς τους  θα επιτρέψει μεταγενεστέρως την συγκρότηση των ισορροπιών εντός της ομάδος (κολεκτίβας) των 35 πολιτών, με σκοπό να συγκεντρωθούν οι γνώμες και οι συστάσεις που αντανακλούν επί του παρόντος τις θέσεις της γαλλικής κοινωνίας» -εξυπακούεται επί του εμβολιασμού.

Πέραν της σχετικώς μετριοπαθούς αντιπολιτεύσεως της συντηρητικής δεξιάς, της, ολίγον τι, πιο επιθετικής κριτικής των σοσιαλιστών και της καθαρώς επιθετικότερης των κομμουνιστών και των αποκαλούμενων «Ανυπότακτοι», μια ελαφρώς υποχωρούσα δυσπιστία έναντι του εμβολίου, ενυπάρχει προς το παρόν (μέσα Ιανουαρίου) στον γαλλικό χώρο. Η πολιτική παράταξη η διεκδικούσα την γκολική παράδοση, υποστηρίζει ότι οι κυβερνώντες συνεχίζουν μια πολιτική που απέτυχε στο παρελθόν με τις μάσκες, τα τεστ και σήμερα με τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά την αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία και το ΚΚΓ ετάχθησαν επί τέλους και οι δυο καθαρά και ξάστερα εναντίον αυτού του προϊόντος μακρονικής εμπνεύσεως . Οι «Ανυπότακτοι» το χαρακτηρίζουν λίγο πολύ σαν επινόημα, σαν τέχνασμα του Μακρόν. Δεν είναι δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, τονίζουν, το να απευθύνεται κανείς  σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό πολιτών για μια πανεθνική υπόθεση. Προσθέτουν:  Επί πλέον είναι μια περιφρονητική στάση έναντι της Βουλής, την στιγμή που οι βουλευτές δεν έχουν πάντα δικαίωμα σε μια ουσιαστική συζήτηση για την στρατηγική του εμβολιασμού επικυρωμένη με ψήφο. Και τονίζουν:  επερωτήσαμε την κυβέρνηση στο θέμα του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται πριν απ’ όλα για μια υπόθεση πολιτικής φύσεως και όχι τεχνικής. Δεν είχαμε απάντηση, διευκρινίζουν.

Από την μεριά τους, οι κομμουνιστές τονίζουν ότι ο Μακρόν προσπαθεί να πείσει τους Γάλλους ότι δεν αγνοεί την γνώμη τους εξ ου και η δημιουργηθείσα δομή, και ότι  η διαχείριση του εμβολιασμού είναι διαφανής. Είδαμε όμως, προσθέτουν, τον τρόπο τον οποίο χρησιμοποίησε με την Σύμβαση πολιτών για το κλίμα, όταν αντιθέτως με τις υποσχέσεις του, προτίμησε να αγνοήσει και παραμερίσει προς χάριν των εργοδοτών ένα ορισμένο αριθμό των προτάσεων που η Βουλή υπέβαλλε με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της. Αναρωτώμεθα, καταλήγουν οι κομμουνιστές, εάν θα έχουν την ίδια τύχη και οι παρατηρήσεις των  35 μελών της Επιτροπής. Επιπροσθέτως, όπισθεν αυτής της περιπετειώδους  με συνεχείς ελιγμούςυποθέσεως, ανυπότακτοι και κομμουνιστές φοβούνται  μια νέα αναξιοπιστία που μπορεί να επισκιάσει την όλη πολιτική ζωή, ήδη κατακριτέα από πολλούς.

Ανεξαρτήτως της θέσεως του συνόλου των κομμάτων, όλα λίγο πολύ, τάσσονται -βεβαίως με αποχρώσεις- υπέρ του εμβολίου (δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς), η πραγματική διαμάχη διεξάγεται, δια μέσου των εβδομαδιαίων σφυγμομετρήσεων, σε κοινωνικό επίπεδο. Στην μια όχθη ίστανται οι εμβολιοσκεπτικιστές ανήκοντες κυρίως στις ταπεινές κοινωνικές τάξεις, δύσπιστες απέναντι σε κάθε τι που προτείνει η εξουσία, ευαίσθητες στους διάφορους ψιθύρους. Στην άλλη οι σχετικώς εύποροι και χαρακτηριζόμενοι ως μορφωμένοι που φαινομενικώς ανυπομονούν να …τσιμπηθούν. Ο χρόνος θα δείξει ποιος από τους δυο διέβλεψε πιο σωστά την εξέλιξη της αμφιρρόπου καταστάσεως. Αρκεί να περιμένουμε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε θα έχουμε μερικά από τα αποτελέσματα (με δευτερεύουσες ή όχι επιπτώσεις) του εμβολίου γι’ αυτούς φυσικά που το έκαναν. Υπομονή λοιπόν…

Προηγούμενο άρθρο

Προσλήψεις εποχιακού προσωπικού από το Δήμο Θάσου

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΓΕΝΑΡΗ 2021