• 20 Απριλίου 2024,

Καφέ μπαρ, το έξω αντιστέκεται στο μέσα

 Καφέ μπαρ, το έξω αντιστέκεται στο μέσα

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


«Μαζέψτε τις έξω καρέκλες και τα τραπεζάκια, διπλώστε τα και βάλτε τα στην υπόγεια αποθήκη», έλεγε προ ημερών στον βοηθό της η ιδιοκτήτρια ενός παρισινού καφέ μπαρ. Περίμενα να απομακρυνθεί για να ρωτήσω τον νεαρό: «Γιατί αυτή η  σχετικώς πρώιμη μετακόμιση από το έξω στο μέσα»; Διότι, μου απαντά, «στις  31η Οκτωβρίου  μπαίνει τέλος στην λειτουργία των εξωτερικών χώρων του μπιστρό, τις ξύλινες πλατφόρμες, εξέδρες» (σ.σ. terrasses, όπως λένε οι Γάλλοι). Με πληροφόρησε επίσης ότι θα ξαναλειτουργήσουν την 1η Απριλίου 2022. Έτσι, με σφιγμένη την καρδιά, περιέργεια, λύπη και πιθανόν νοσταλγία, οι καφενόβιοι Παριζιάνοι αλλά και όλοι οι Γάλλοι καταναλωτές διαφόρων ποτών και ροφημάτων στα καφέ μπαρ θα χάσουν από τα μάτια τους, κατά την διάρκεια της άστατης χειμερινής περιόδου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που σταμπάρουν το ξετύλιγμα της καθημερινής μας ζωής, τουτέστιν την παραμονή, πρωί– απόγευμα στο καφενείο με γνωστούς και φίλους. Με τον καλό καιρό, είχαμε συνηθίσει στην εικόνα της  ξύλινης εφήμερης προέκτασης των εξωτερικών χώρων ενός μπιστρό (χαμηλή εξέδρα 5—10 εκατοστών) επί των πεζοδρομίων και όπου αλλού ήταν δυνατόν για να τοποθετηθούν καθίσματα και τραπεζάκια. Φυσικά, αυτά δεν εξαφανίστηκαν διαμάς, θα τα βλέπουμε για λίγες ημέρες ακόμα. Για τους ανεμβολίαστους που δεν διέθεταν το απαραίτητο «πάσο»–πιστοποίηση, για να ρουφήξουν το καφεδάκι τους έξω, στην ηλιόλουστη υπαίθρια εξέδρα, ήταν ένας τρόπος διαφυγής από τις επιβαλλόμενες νομαρχιακές απαγορεύσεις μολονότι η κατάληψη  καρέκλας από ένα παρόμοιο πελάτη  ήταν, θεωρητικώς τουλάχιστον, απαγορευμένη και συνεπάγετο ένα τσουχτερό πρόστιμο για τον ίδιο και τον ιδιοκτήτη τους καταστήματος. Παρόλα αυτά, πολυάριθμα προαστιακά μπιστρό της παρισινής περιοχής έκαναν «τα στραβά μάτια» και σερβίριζαν τα άτομα που εν ονόματι της προσωπικής ελευθερίας ή δεν διέθεταν ή απέρριπταν την ιατρική πιστοποίηση του εμβολιασμού.

Κανονικώς εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, από το τέλος του τρέχοντος μηνός οι μη συμμορφούμενοι με τις αποφάσεις των νομαρχών θα είναι υποχρεωμένοι είτε να κάνουν επί πληρωμή ένα ή δυο τεστ εβδομαδιαίως στο φαρμακείο συμφώνως με τον τύπο του τεστ (από 22 μέχρι 44 ευρώ κάθε φορά) για να έχουν το απαιτούμενο «ελεύθερο», είτε να υποστούν (παρ’ παρόλη την επιφυλακτικότητά τους) τον εμβολιασμό, που θα τους επιτρέπει να έχουν αποτυπωμένο σε χαρτί ή στο κινητό τους το δικαίωμα εισόδου σε μια καφετερία. Έτσι το εφήμερο υπαίθριο θέατρο – θέαμα των κατειλημμένων πεζοδρομίων από καρέκλες και τραπεζάκια πέριξ των οποίων διεξάγονταν με τακτ διακριτικές ή και  παθιασμένες συζητήσεις μεταξύ των θαμώνων και πιθανόν αμοιβαίες ανταλλαγές βλεμμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών θα εξαφανισθεί, μεταφερόμενο λόγω ακατάστατου καιρού στο εσωτερικό του καταστήματος. Η διαφορά θα είναι αισθητή.

Για να έχετε μια σχετική εικόνα της ερχόμενης αλλαγής στο Παρίσι, μεταφερθείτε στην Καβάλα. Η απομάκρυνση και αφαίρεση των καρεκλών και τραπεζίων από το πεζοδρόμιο και τους έμπροσθεν εξωτερικούς χώρους των καφέ μπαρ των οδών Κύπρου, παραπλεύρως της Καθολικής εκκλησίας, της πλατείας του Καπνεργάτη με την επιβλητική παρουσία της Δημοτικής Καπναποθήκης, της Παύλου Μελά, δίπλα στην  Εμπορική τράπεζα,  της Μεγάλου Αλεξάνδρου με την πληθώρα των καφέ, της Ερμού με τα παντοφλάδικά της, της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, με τις επισκέψεις των πιστών και τις ταβέρνες της για τους βραδινούς γλεντζέδες, της οδού Δοϊράνης, και της Καράνου, πλησίον της δημοτικής αγοράς, της πασίγνωστης σε όλους τους Καβαλιώτες οδού Ομονοίας, των παράλιων καφετεριών με θέα τα κότερα, της λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης με  το πάνε – έλα των περιπατητών, του χώρου πλευρίσματος των μεγάλων πλοίων με τα σφυρίγματα των σειρήνων μπροστά από το τελωνείο και από  οποιοδήποτε άλλο σημείο του κέντρου, όλοι οι ανωτέρω τόποι με τον ερχομό του φθινοπώρου αλλάζουν την θερινή όψη της Γαλάζιας Πολιτείας που τόσο λυρικά περιέγραψε κάποτε (εάν θυμάμαι καλά) στις στήλες της Πρωινής ο φιλόλογος Λευτέρης Νεγρεπόντης. Είναι αλήθεια ότι είμαστε περισσότερο συνηθισμένοι στην καλοκαιριάτικη φυσιογνωμία της με τα καθίσματα και τα τραπεζάκια έξω, παρά κλεισμένοι μέσα,  αιχμάλωτοι της εικόνος ενός κατά διαστήματα λαμβάνοντος χώρα χειμωνιάτικου εκνευριστικού βροχόνερου.

Όσον αφορά το Παρίσι, σε κάθε γωνία δρόμου βρίσκεται και ένα μπαρ που την καλοκαιρία συγκέντρωνε στον εξώστη του κόσμο και κοσμάκη. Σύμφωνα με τις δημοτικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας, οι αιτήσεις αδείας για την δημιουργία και προέκταση λειτουργικών εφήμερων εξωτερικών χώρων (terrasses) των μπιστρό ανήλθαν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στον αριθμό των 5880. Εάν ληφθεί υπ’όψιν ότι το Παρίσι αποτελείται από είκοσι τομείς – διαμερίσματα,  τότε τα υπάρχοντα καφενεία διαθέτουν δεκάδες ξύλινες εφήμερες προεκτάσεις που η ύπαρξή τους στενεύει το πλάτος των πεζοδρομίων και ως εκ τούτου δημιουργεί προβλήματα για τους περιπατητές.

Όχι μόνο γι’ αυτούς. Είναι και οι γείτονες των καφενείων που δεν μπορούν να υποφέρουν μέχρι αργά την νύκτα τις υψηλόφωνες  συζητήσεις των θαμώνων, τα δυνατά και συνεχή επιφωνήματα, τα  γέλια, και οποιοδήποτε θόρυβο και ως εκ τούτου διαμαρτύρονταν. Παρά ταύτα, η δημοτική αρχή εξετάζει την δημιουργηθείσα κατάσταση και υπόσχεται να σεβασθεί την χρήση των εξωτερικών χώρων των μπιστρό για επτά μήνες τον χρόνο (Απρίλιο-Νοέμβριο) με αντάλλαγμα όμως την πληρωμή από τους ιδιοκτήτες ενός πάγιου ποσού από το οποίο μέχρι τούδε ήταν απαλλαγμένοι λόγω της δύσκολης περιόδου που ήταν υποχρεωμένοι να περάσουν.

Με μια δήλωσή του, στην ευρείας κυκλοφορίας καθημερινή εφημερίδα «Ο Παριζιάνος», ο σοσιαλιστής δήμαρχος του 11ου διαμερίσματος των Παρισίων, το οποίο βρίθει από καταστήματα διασκεδάσεως και καφέ, διευκρίνισε: «Πετύχαμε την συγκατοίκηση των παρόδιων με τα εν λόγω μαγαζιά  μέχρι την στιγμή που το Covid εκδηλώθηκε στραπατσάροντας τα πάντα. Οφείλουμε να ξαναδούμε το μοντάρισμα με ξύλινα πατώματα των εξωτερικών χώρων των επιχειρήσεων σεβόμενοι μια νέα ισορροπία μεταξύ των καταστηματαρχών και των παρόδιων. Είναι μια δύσκολη υπόθεση, όμως οι ιδιοκτήτες των καφέ μπαρ κατάλαβαν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν οτιδήποτε». Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο απέρριψε 470 αιτήσεις  που ζητούσαν την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των εφήμερων θερινών χώρων των μπιστρό. Ήγγικεν η ώρα να προσαρμοστούμε στις συνθήκες του χειμώνος…

Διαβάστε επίσης